שתף קטע נבחר

ניצולי שואה: בלי כסף, איך נתבע פיצויים?

למרות החלטת ועדת הערר להעניק פיצויים לכ-100 ניצולי שואה יוצאי בולגריה ורומניה שלא היו במחנות, יו"ר התאחדות ניצולי השואה של רומניה, זאב שוורץ, אינו מרוצה: "יש קרוב ל-6,000 ניצולים שחיים מתחת לקו העוני שלא מוכרים. למה אנחנו צריכים לשלם לעורכי דין יקרים ולעבור בתי משפט?"

יו"ר התאחדות ניצולי השואה של יוצאי רומניה, זאב שוורץ, התייחס אמש (יום א') להחלטה כי כ-100 יוצאי בולגריה ורומניה שלא היו במחנות וחיו תחת עוצר - יוכלו לקבל פיצויים, ואמר כי "לא מתקבל על הדעת שבני אדם שבקושי גומרים את החודש צריכים לשכור עורכי דין כדי שבית המשפט יכיר בזכויותיהם".

 

בשיחה עם ynet סיפר שוורץ, כי קרוב ל-6,000 ניצולי שואה מרומניה חיים בישראל מתחת לקו העוני ולא מקבלים כל תשלום מהמדינה. לדבריו, הוא שוקד כעת על הקמת מטה המאבק שיפגין בשבועות הקרובים מול בית ראש הממשלה. "זה מצב מוזר, בתי המשפט הכירו והממשלה לא מכירה בזכויות".

 

שוורץ הוסיף כי קבוצה גדולה של ניצולי שואה מרומניה גורשו מבתיהם במהלך מלחמת העולם השנייה ועזבו את רכושם אך לא מקבלים דבר מהמדינה כיוון שלצורך כך נדרשים הליכים ביורוקרטיים ארוכים ויקרים. "נמאס לי כבר שאנחנו שותקים, זה פשוט סקנדל. אנחנו נפעל מיד בכדי לתקן את זה. האנשים שגורשו מבתיהם וסבלו במלחמה לא מוכרים כלל. כל אחד צריך לעבור בית משפט, לשלם כסף לעורך דין ורק אז לקבל משהו. אין שום הצדקה לכך שלא מכירים בהם".

 

ועדת הערר הרשמית של מדינת ישראל קבעה, כי כ-100 יהודים שחיו בזמן השואה תחת תנאי עוצר בבולגריה וברומניה יוכלו לקבל החל מעתה תגמולים על פי חוק נכי רדיפות הנאצים מ-1957. הוועדה גם המליצה להכיר כנפגע בכל יהודי שחי תחת איימת הנאצים וכי מעתה יוכלו יוצאי רומניה ובולגריה לקבל פיצויים על פי בדיקה פרטנית.

 

לדברי חברי הוועדה קיימות "הבחנות הדקות מן הדק" בין ניצולי השואה, הגורמת לכך שחלקם מוכרים כנרדפים ואחרים לא. "הבעייתיות המובנית באפשרות לקבוע ממצאים עובדתיים לגבי אירועים שאירעו לפני שישה עשורים בכלל ובמציאות חיים הרחוקה מכל שהדעת תופסת בפרט", כתבו חברי הוועדה.

 

ב-2005 קבע בית-המשפט העליון כי יהודי בולגריה יקבלו את כספי השילומים למרות ש"רק" גורשו מבתיהם ולא הועברו למחנות ריכוז. למרות זאת, נדרש מהם להמציא מסמכים מלפני עשרות שנים, כדי להוכיח שהם סובלים מנכות נפשית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצול שואה (ארכיון)
צילום: יעל ברנובסקי
מומלצים