שתף קטע נבחר

"המשטרה לוקחת את הפרנסה ונותנת לסינים"

עובדי טקסטיל ותעשיינים עומדים לצאת לרחובות במחאה על החלטת המשרד לביטחון פנים לייבא את מדי השוטרים מסין. יבוא המדים מסכן, לטענתם, את פרנסתם של 200 עובדים במפעלי טקסטיל בפריפריה. "הממשלה מנסה לחסוך על חשבוננו, ותשלם על כך בסוף בדרך אחרת", הם אומרים. המשטרה: "המכרז נעשה כחוק"

מרים הייב, תושבת קריית שמונה, עובדת מזה כ-19 שנה במפעל הטקסטיל "סלטק" שבעיר הצפונית. עד לפני כ-4 שנים, מרבית עבודתה הייתה ייצור פרטי הלבוש למשטרת ישראל. לדבריה, מאז החליטה המשטרה להעדיף במכרזים לייצור המדים חברות המייבאות אותם מסין, אין לה כמעט פרנסה.

 

"המשטרה פשוט מעדיפה עובדים בסין על חשבוננו, ולא מעניין אותם שלא מדובר בתוצרת כחול לבן", היא אומרת, "גם ככה אין הרבה מקומות עבודה בקריית שמונה, והמשטרה פשוט לקחה לנו את הפרנסה – גנבה לנו את העבודה ונתנה אותה לסינים. זה עצוב שבמדינה שלנו אף אחד לא דואג לעובדים, אלא רק דואגים לחסוך בעלויות".

 

התעשיינים יוצאים להפגין

עשרות עובדי טקסטיל ותעשיינים יפגינו ביום ראשון בבוקר מול המשרד לביטחון פנים בירושלים, תחת הסיסמא "דיכטר תופר את האבטלה הישראלית". זאת, במחאה על העדפת המשרד של טקסטיל סיני על פני ישראלי, וההחלטה לתפור את מדי שוטרי משטרת ישראל בסין.

 

"לא רק שזה לא רווחי, זה לא מוסרי", אומר ל-ynet צביקה ליברמן, מנהל איגוד תעשיות הטקסטיל. המאבק בהחלטה לוותר על הטקסטיל הישראלי ולהעדיף על פניו את הטקסטיל הסיני, שנחשב לזול יותר, נמשך מזה כשלוש שנים, אולם בימים אלה מקבל תנופה מחודשת – בהצעת חוק של ח"כ שלי יחימוביץ', המחייבת את כוחות הביטחון לרכוש את כל מוצרי הטקסטיל ממפעלים בישראל.

 

הבסיס להצעת החוק, נשען על חוק דומה בארה"ב. "אנחנו לא חכמים גדולים שממציאים את הגלגל", אומר ליברמן. "לקחנו את החוק האמריקני ותרגמנו אותו ולפיו כל כוחות הביטחון – משטרה, צבא ושירות בתי הסוהר ירכשו טקסטיל ממפעלים מקומיים".

 

לדברי ליברמן, "כבר שנים רבות אנחנו צועקים גוועלד על אובדן כוח העבודה והעדפה של כוח עבודה סיני זול. מעבר לכך שמדובר באיכות מאד ירודה של מוצרים המיובאים מסין, הרי שמדובר בכוח עבודה בארץ שפשוט ויתרו עליו".

 

200 עובדים בסכנת אבטלה

לפי נתוני איגוד תעשיות הטקסטיל, מתבזבזת מדי שנה עלות ייצור בהיקף של 10 מיליון שקלים בשנה, בשל העדפת המשטרה את הטקסטיל הסיני. אך הנזק הגדול יותר הוא אובדן פרנסה לכ-200 עובדים המועסקים בקו הייצור של מדי השוטרים.

 

ליברמן סבור כי גם אם המשטרה חוסכת כסף בפנייתה לשוק הסיני, הרי שהמדינה מפסידה הרבה יותר. "זה כואב ומכעיס, מדובר בצעד שהוא שגוי כלכלית ומוסרית. הרי בסופו של דבר מדינת ישראל משלמת למובטלים האלה, אז שתשקלל את התשלום של דמי האבטלה והדמורליזציה".

 

"המשטרה אולי חוסכת כסף מתקציבה, אבל המדינה מוציאה את אותו הסכום ובנוסף פוגעת בעובדים. בחישוב כלכלי זה לא עולה למדינה פחות - הם פשוט משלמים על זה בדרך אחרת".

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "ייצור המדים, אחסונם והנפקתם מתבצעים על ידי חברה חיצונית אשר זכתה במכרז על פי חוק חובת המכרזים, לרבות התקנה להעדפת תוצרת הארץ. יחד עם זאת, לציין כי לאחרונה עלתה הצעת חוק לייצור מדי כוחות הביטחון בארץ, ועמדת המשטרה בנושא ברורה: אנו בעד העברת הייצור לארץ, לחיזוק המשק, בכפוף לקבלת הצעת החוק והמשאבים הנדרשים".

 

מלשכת השר לביטחון פנים אבי דיכטר נמסר בתגובה: "משטרת ישראל מחוייבת לפעול על פי חוק ולרכוש בגדים על פי חוק חובת המכרזים וכך נעשה במקרה הזה. הרי אף אחד לא ידרוש מהמשטרה לפעול בניגוד לחוק".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפעלי טקסטיל: נסגרים בישראל, והמדים - מסין
צילום: גיל נחושתן
מומלצים