שתף קטע נבחר

זעם בשפרעם: מאשימים הקורבן ולא את הרוצח

עאדל ופאיזה תורקי, שבנותיהם נרצחו בפיגוע בשפרעם, מתחו ביקורת על החלטת הפרקליטות לזמן לשימוע את 12 החשודים המעורבים בלינץ' במחבל היהודי. "אנחנו מאשימים בטרגדיה שלנו את הממשלה, את הצבא ואת השב"כ. הצעירים כאן לא עשו דבר". ראש העיר שפרעם: עלינו לשמור על איפוק

"אנחנו מאשימים בטרגדיה שלנו את הממשלה, את הצבא ואת השב"כ. הצעירים כאן לא עשו דבר. הם בסך הכל ניסו להפסיק את הטבח" - כך אמרו בצהריים (יום א') עאדל ופאיזה תורקי משפרעם, הוריהן של דינה והזאר, שנרצחו לפני כשלוש שנים בפיגוע שעשה המחבל עדן נתן זאדה באוטובוס בעיר.

 

ההורים אמרו את הדברים בעקבות הודעת הפרקליטות על זימון לשימוע לפני הגשת כתבי אישום נגד 12 תושבי שפרעם, שהיו מעורבים על פי החשד בלינץ' במחבל לאחר הירי, בהפרות סדר ובתקיפות שוטרים. בני משפחת ההרוגות סיפרו, כי מאז הרצח חייהם שוב אינם חיים: "אם אני לא בוכה בבוקר אני בוכה בצהריים. אם לא בצהריים אז בערב. אין לנו יום אחד של שקט מאז שהבנות שלנו נרצחו", אמר האב, עאדל.

 

 "הפכתי להיות אשה חולה. אין לי רגע אחד של שקט, אפילו באירועים משפחתיים אני בוכה",

מוסיפה האם, פאיזה. "למה צריך להאשים את הצעירים של הכפר במה שקרה פה אחרי הרצח?", היא מוסיפה. "הרי השתתפו בזה אלפי אנשים, אז מה יאשימו את כולם? בנאדם לוקח נשק, יורה על אנשים חסרי הגנה, מה מצפים, שיתנו לו להמשיך ולירות?".

 

לטענת האם, ניסיון העבר מוכיח כי אם היו תופסים את המחבל כשהוא חי, היה בית המשפט קובע כי הוא אינו שפוי, ואחרי זמן קצר הוא היה משתחרר.  

 

"זוהי החלטה פוליטית, רדיפה"

רבים מהחשודים שקיבלו את הזימון לשימוע מהפרקליטות לפני הצהריים, היו באותה שעה בעבודה. אחד החשודים המרכזיים, ג'מיל ספורי, כלל לא ידע על הזימון ושמע על כך מנציגי הוועדה העממית שהוקמה לסייע לחשודים.

 

ספורי, איש תנועת 'בני הכפר', אמר כי ניסיון העבר מלמד שאין לתת אמון במערכת הצדק והמשפט בישראל. לדברי ספורי, המדינה נוקטת סחבת כאשר היא מושכת את החקירה על פני שלוש שנים מאז הפיגוע.

 

"באופן אישי אני יכול להגיד שבעת האירוע לא הייתי במקום, אבל זה בכלל לא משנה. הרי מה שקורה כאן הוא שהמדינה מאשימה את הקורבן במקום את הנאשם האמיתי", אמר. "אנחנו הרי הקורבן במקרה הזה, ואת זה המדינה מנסה להשכיח. "כל אזרח ערבי במדינת ישראל הופך להיות במוקדם או במאוחר לנרדף. ההחלטה להעמיד אותנו לדין, היא חלק מרדיפה זו. זוהי החלטה פוליטית".

 

בוועד העממי, שהוקם בשפרעם לאחר מעצרם של החשודים בלינץ ב-2006, הודיעו כי יתכנסו כדי לשקול את צעדיהם לנוכח ההתפחות המשפטית.

"אנחנו נסלים את המאבק ברחוב, ובבית המשפט, עד לזיכוי מוחלט שלהם", אמר יו"ר הוועד העממי, אחמד חמדי.

 

גם ראש העיר שפרעם, אורסאן יאסין, סבור כי הודעת משרד המשפטים תעורר מהומות. לדבריו, הוא נפגש לפני כחודשיים עם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, והסביר לו מדוע אין להאשים את תושבי המקום. לטענתו, מזוז אמא שישקול את הדברים בכובד ראש ויקח אותם בחשבון.

 

כשנודע ליאסין על הודעת משרד המשפטים, הוא החליט לנסות להרגיע את הרוחות. "עלינו לעשות הכל כדי שלא תהיה אווירה קשה. אני פונה לכל תושבי שפרעם ומבקש שכפי שידענו לצאת מהאסון הכבד, נדע גם הפעם לשמור על איפוק ולעבור מה שלפנינו. אני סומך על התושבים שכך יהיה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אחיה ראב"ד ושרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תורקי. בוכה כל היום
צילום: חגי אהרון
ספורי. אין אמון במערכות הצדק
צילום: חגי אהרון
צילום: יריב כץ
יאסין. "לעשות הכל כדי שלא תהיה אווירה קשה"
צילום: יריב כץ
מומלצים