שתף קטע נבחר

צג LCD: איך לא לקנות חתול בשק

החלטתם לפרגן לעצמכם צג חדש, אבל אתם לא מוצאים את הידיים ואת הרגליים בין מבחר הדגמים? הפעם נעזור לכם לקבל החלטה מושכלת, בלי להלעיט אתכם ביותר מדי מושגים - רק מה שחשוב באמת

לפני שנה ושנתיים עוד היינו אומרים למי ששאל אותנו ש"לא מוכרחים לקנות LCD". כן, הצגים הדקים האלה תופסים פחות מקום, צורכים פחות חשמל ופולטים פחות קרינה. הטובים שבהם, מציעים איכויות תצוגה טובות מאד ושווים או עולים על צגי השפופרת (CRT), "הרגילים", מכל בחינה. מצד שני, הדגש הוא על הטובים שבהם.

 

לא הרבה השתנה, חוץ מזה שהיום כבר קשה למצוא צגי CRT, כך שאם אתם לא יכולים להרשות לעצמכם LCD טוב אז תיאלצו לסחוב עוד קצת עם הצג שכבר יש לכם. אם בכל זאת תתפתו לקנות את ה-LCD הכי זול שתמצאו אתם עלולים לקלל את עצמכם אחר-כך. רוב דגמי ה-LCD הזולים בהם השוק מוצף בימים האלה, הם מאיכות ירודה, ואתם עלולים לסבול מאד אם תצטרכו לשבת מולם כמה שעות בכל יום.

 

מצד שני, זה שצג LCD מסויים עולה הרבה לא אומר שום דבר על האיכות שלו. ומה שמסבך עוד יותר את תהליך הקנייה, הוא שרוב הפרמטרים ששימשו בעבר לבחירת מסך כבר לא תקפים.

 

בהמשך הכתבה נסביר מדוע, וננסה לעזור לכם להתמקד בעיקר כדי שתוכלו לבחור צג LCD שיתאים לצרכים שלכם בלי להפוך למומחים.

 

הקומבינות של היצרנים

פעם מספיק היה להכיר כמה מושגים ולהשוות את המפרטים הטכניים של המוצרים. במקרה של צגי LCD, ההמלצות המסורתיות הן להעדיף בהירות (Brightness) גבוהה, יחס ניגודיות (Contrast Ratio) גדול ככל האפשר, זוויות צפייה (Viewable Angles) רחבות עד כמה שניתן, ונתון זמן התגובה (Response Time) מינימלי.

 

אם המושגים האלה לא כל-כך מוכרים לכם זה לא נורא. הניסיון מראה שככל שעובר הזמן הקשר בין המפרט לבין המוצר נעשה רופף יותר ויותר. מכיוון שלרוב התכונות האמורות אין תקנים מוסכמים ומחייבים, וכל יצרן מודד ומדווח בצורה שונה, מפרטי המוצרים לא באמת מהווים בסיס להשוואה. מה גם שחלק מהיצרנים מתחמנים, ומציגים במכוון את המוצרים שלהם בצורה מטעה.

 

מה בכל זאת חשוב? בעיקר סוג הפאנל ואופן החיבור למחשב, אליהם נגיע בהמשך. לפני כן, בואו נדבר קצת על גדלים ומחירים.

 

המחיר: קשור לא רק לגודל

צג גדול הוא לא פחות מאיכות חיים. תוכלו להשתמש בו ברזולוציה גבוהה יותר ולהציג על המסך יותר חלונות בו-זמנית. במקום לעבור בין יישום ליישום תוכלו להציג אותם זה לצד זה; לראות חלק גדול יותר מהמסמך שאתם עורכים במעבד התמלילים, מטבלת אקסל, תמונה שצילמתם או אתר בו אתם גולשים. וכמובן - גודל התצוגה הוא גורם חשוב מאד בעריכת תמונות/וידאו, צפייה בסרטים ובמשחקים (בהנחה שהמחשב שלכם מסוגל להריץ את המשחקים ברזולוציה הגבוהה בה הצג תומך, מה שלא תמיד קורה).

 

צגי ה-19 אינץ' הם עדיין הנמכרים ביותר, לעת עתה, אבל ההוצאה הנוספת לדגם גדול יותר שווה את ההשקעה כמעט תמיד. מחירי ה-19 אינץ' מתחילים סביב ה-750 ש"ח. תמורת 1000 ש"ח או קצת פחות תוכלו כבר לרכוש צג 20 או 20.1 אינץ' ואפילו 22 אינץ' (כמובן, דגמים מעטים ולא בהכרח הטובים מסוגם). דגמי ה-24 אינץ' כבר הרבה יותר יקרים (החל מ-2000 ש"ח), וההשקעה בהם כדאית בעיקר אם אתם רוצים להשתמש בצג כתחליף לטלוויזיה.

 

מובן שכדאי להתייחס בזהירות לצג 22 אינץ' שעולה כמו 20, ובבדיקה אחד לאחד אתם עשויים לגלות את הסיבות לכך - מוצר מיושן, טכנולוגיה פחות טובה, מותג לא ידוע וכו'. מצד שני, אל תבינו מזה שלקנות דגם חדש ממותג ידוע יבטיח שתקבלו מוצר טוב - זה פשוט לא כך. לכל היצרנים יש היום מוצרים זולים או יקרים יותר, איכותיים יותר או פחות, שפשוט מיועדים ללקוחות שונים.

 

לעיתים מה שמייקר דגם אחד ומאפשר לדגם אחר להיות זול יותר, הן תכונות שבכלל לא מעניינות אתכם. צג יכול להיות זול, למשל, משום שמדובר בדגם בן שנתיים שנמצא בסוף מחזור החיים שלו - אבל אם הוא היה צג איכותי לפני שנתיים אז הוא יהיה גם עכשיו. בכל מקרה, איכות התצוגה היא התכונה החשובה ביותר ומותר להתפשר בשבילה קצת על גודל ותכונות אחרות.

 

הכי חשוב: הפאנל

המחיר של צג LCD יושפע בעיקר מטכנולוגיית הפאנל עליה הוא מבוסס, שהיא גם הגורם שהכי משפיע על איכות התצוגה. רוב הצגים בשוק מבוססים על טכנולוגיה בשם TN, שהיתרון העיקרי שלה הוא שהיא זולה יחסית. טכנולוגיות פאנל יקרות יותר (כמו IPS, PVA או MVA) מתאפיינות בצבעים מדוייקים, תמונה חדה יותר ותמונה דינמית (בסרטים ומשחקים) חלקה יותר, ויעייפו פחות את העיניים שלכם. דגם באחת מהטכנולוגיות הללו יעלה לכם כ-30 עד 50 אחוז יותר ממקבילו המבוסס על TN, אבל זו השקעה טובה - איך שלא מסתכלים על זה.

 

איך יודעים מה סוג הפאנל של דגם מסויים? לשם כך מומלץ לבקר במדריך המצויין של ליאור קורן.

 

 

חשוב מאד: ממשק DVI

את נושא הממשקים הנתמכים אפשר לחלק באופן גס לשניים: ממשק החיבור למחשב, וכל השאר. הדבר הכי חשוב הוא שהצג שאתם קונים יגיע עם חיבור DVI ולא רק VGA (רוב הדגמים מגיעים היום עם שניהם). ההשפעה על איכות התצוגה היא גדולה מאד. אם אתם קונים את הצג עם מחשב חדש, כדאי להקפיד שבמחשב הזה תהיה יציאת DVI, כמובן (ובלית ברירה אפשר להשתמש במתאם DVI-VGA עד למחשב הבא או עד שתחליפו כרטיס מסך).

 

לגבי "כל השאר": יש צגים שמגיעים עם ממשקים לחיבור לציוד אודיו/וידאו כמו Composite/RCA, Component, S-Video, HDMI וכו'. ממשקים כאלה יהיו חשובים לכם בעיקר אם אתם רוצים להשתמש בצג שלכם לצפייה בסרטים ו/או לחבר אליו מצלמה דיגיטלית או ציוד וידאו, שלא דרך המחשב. ממשק ה-RCA ("בננה" או "Composite") הוא הכי בסיסי והכי נפוץ. HDMI עשוי להיות חשוב לכם בעתיד אם תרצו לראות סרטים באבחנה גבוהה (HD). בכל מקרה, אם שימושי המדיה הם המטרה העיקרית לקניית הצג, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע.

 

תכונות נוספות

הבדלים נוספים שיכולים להיות בין צגי LCD קשורים לעיצוב, האבזור, אפשרויות כוונון וכל מיני תוספות, שהן עניין של נוחות ושל טעם.

 

העיצוב הוא כמובן לא דבר שצריך לזלזל בו - ברור שעדיף דגם דקיק, קל ויפה על דגם גדול, כבד ומכוער. מצד שני, כדאי לזכור שלעיתים עיצוב יפה מסתיר את העובדה שמדובר במוצר נחות.

 

במה שקשור לאבזור וכוונון כדאי לשים לב למיקום ונוחות ההפעלה של ממשק השליטה בתצוגה, ופאנל הכפתורים שלו; האפשרויות לשלוט בגובה ובזווית הצג, לתלות אותו על הקיר וכדומה; והאופן בו מטופלת הכבילה.

 

"החבילה השלמה" תכלול פאנל כפתורים נגיש בחזית, עם תכונת כוונון אוטומטי בלחיצה (Auto Adjustment); מערכת צירים גמישה בעלת פעולה חלקה, שתאפשר לכם לבצע כוונון פיזי של הצג בדיוק כפי שנוח לכם; ופתרון פשוט להסוואת כבילה - לאיסוף של הכבלים מאחורי המסך בצורה נוחה שלא תכער את סביבת העבודה שלכם.

 

רמקולים מובנים יכולים לחסוך לכם עוד קצת מקום על שולחן העבודה, אבל על תבנו על זה שיחליפו את מערכת הסטריאו שלכם. חלק מהצגים מגיעים עם יציאות USB מובנות, תוספת בלתי-מזיקה אבל לא ממש הכרחית.

 

בין הצגים היקרים יותר ישנם דגמים שתומכים בתצוגת פיבוט (Pivot). היא תאפשר לכם להטות את הצג על צדו ולהציג דפים של אתרים או מסמכים בשלמותם - במאונך. אם אתם משתמשים בתוכנות עימוד או מנהלים אתר אינטרנט גדול, זו עשויה להיות תכונה חשובה בשבילכם. אם לא, היא סתם תייקר את הצג משמעותית.

 

אם חשובים לכם שימושי הוידאו, ובמיוחד עריכת וידאו, תנו עדיפות לצג שתומך בתכונת PIP (או Picture-in-Picture), שמאפשרת להציג על המסך בו-זמנית תמונות משני מקורות וידאו.

 

ולבסוף: עליכם לבחור בין צג בפורמט "רגיל" (4:3) לצג "רחב" (16:10). הסוג השני מתאים יותר לסרטים ורוב האנשים מוצאים שהוא נוח גם בשימושים אחרים. השוק ממילא עובר במהירות לפורמט הרחב, במיוחד בגדלים שמעל ל-19 אינץ'.

 

 

 

איך בוחרים

סדר העדיפויות הנכון הוא: איכות התצוגה, גודל הצג, הנדסת אנוש - ורק אז כל השאר. כדאי לגשת לקנייה כשאתם יודעים מה התקציב שלכם, ולבדוק לא רק מחירים אלא גם תקופות אחריות (רצוי שלוש שנים או יותר).

 

אם אתם יכולים להשקיע קצת יותר, קחו צג עם פאנל IPS. במיוחד אם אתם מבלים הרבה שעות מול המסך או, או נוטים לבעיות עיניים/כאבי ראש. בצגי TN ההבדלים בין דגמים שונים עשויים להיות גדולים מאד, וקנייה של צג כזה דורשת בדיקה מדוקדקת יותר. בכל מקרה: אין תחליף לזה שתראו את הצג לפני שאתם קונים אותו.

 

תוכלו להתייעץ עם חברים או להיעזר בביקורות מוצרים, כמו אלו שאנחנו מפרסמים בערוץ המחשבים מדי פעם. בכל אופן, אין תחליף להתנסות בלתי אמצעית, לכן אל תתעצלו: לכו לחנות שמאפשרת לכם לראות את הצג בפעולה. או טוב יותר - לכו לחבר או בן משפחה שקנה צג שמתאים למה שאתם רוצים, ונסו אותו במשך חצי שעה או שעה של עבודה. 

 

שימו לב במיוחד לחדות הטקסט, הדיוק בצבעים וההבדלים בתצוגה בין רזולוציות שונות. נסו לצפות בתמונות או אתרים שאתם מכירים היטב, כדי לראות האם הצבעים דומים למה שהתרגלתם. נסו לשים לב אם יש ריצוד או אם הצפייה מעייפת את עיניכם, ועד כמה קל לכם להשתלט על הממשק ולהתאים את התצוגה לצרכיכם. ברוב הצגים יש כיום תכונת Auto Adjust שאמורה לעשות את זה במקומכם - לפעמים היא עובדת מצויין ולפעמים קצת פחות טוב, וגם זה דבר שכדאי לבדוק.

 

זכרו: אתם לא צריכים לקנות את הצג הטוב ביותר - רק את זה שיהיה טוב לכם. בסופו של דבר, זו בחירה סובייקטיבית מאד, ואף אחד לא יכול לדעת טוב יותר מכם מה עושה לכם נעים בעיניים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך לבחור?
צילום: ינון רויכמן
מומלצים