שתף קטע נבחר

אי-אמון: העבודה הצביעה נגד אברהם ואפללו

לא בגלל טלנסקי, לא בגלל "אולמרטורס" ואפילו לא דו"ח וינוגרד - הקואליציה כמעט התרפקה הערב בגלל עניין שולי יחסית: סבב השרים. לאחר שברוורמן לא קיבל את ועדת הכספים, הצביעה סיעת העבודה - כולל שריה - נגד מינוי אברהם ואפללו. ראש הממשלה עודכן בפריז בפרטי המשבר והודיע: אטפל בו עוד הלילה. לאחר שיחה בין אולמרט לברק, מעריך רמון: השרים לא יפוטרו

סבב מינוי השרים כמעט הפיל את הממשלה. ברוב של 47 לעומת 42 אישרה הערב (יום ב') מליאת הכנסת את צירופו של השר אלי אפללו אל שולחן הממשלה. הוא עלה על הדוכן והצהיר אמונים כשר בממשלת ישראל, ולאחר מכן לחץ ידיים והתחבק עם עמיתיו ויריביו הח"כים. קודם לכן עוד אושרה ברוב של 45-42 בקשת הממשלה, למנות את אפללו כשר לקליטת עלייה, ואת השרה רוחמה אברהם-בלילא - כשרת התיירות.

 

לבקשתו של יו"ר סיעת הליכוד, גדעון סער, נחשבה ההצבעה גם להצבעת אמון בממשלה. מבחינתו של ראש הממשלה, העושה בפריז, ממילא מדובר היה בהבעת אמון מצד הכנסת. 

 

להצבעה במליאה קדמה דרמה אחרת - אבישי ברוורמן לא קיבל את ראשות ועדת הכספים. לפיכך התכנסה סיעת העבודה לדיון חירום, והחליטה להצביע נגד מינוי השרים - ולמעשה, להביע אי-אמון בממשלה בה היא עצמה שותפה בכירה. את הפרדוקס סיכם השר עמי אילון: "מצחיק שדווקא על הנושא הזה אנו נצא מהממשלה". 


אברהם ואפללו (צילום: דודי ועקנין)

 

לאחר ההצבעה הכריז יעקב מרגי, יו"ר סיעת ש"ס, כי על אולמרט לפטר את שרי העבודה לאלתר. אולם הדבר כלל לא בטוח: ח"כ צחי הנגבי, המקורב לראש הממשלה, ציין דווקא כי מפלגת העבודה צודקת בטענותיה, שכן ההבטחה למנות את ברוורמן הופרה. גם יו"ר סיעת קדימה המיועד, יואל חסון, אמר: "הקואליציה עם העבודה בתוכה תמשיך לפעול ולהשיג את יעדיה הלאומיים בהסכמה ושיתוף פעולה". גם המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, העריך ששרי העבודה לא יפוטרו.     

 

במהלך הדיון שקדם להצבעה תקף ח"כ יולי אדלשטיין (ליכוד) בחריפות את הממשלה בגין התנהלותה בנוגע לסבב התיקים. "הלוואי ששחקני נבחרת ישראל היו יודעים לבעוט בכדור כמו שהממשלה בועטת במשרד הקליטה", אמר אדלשטיין והוסיף כי מדובר ב"מינויים מושחתים".  

 

ח"כ אופיר פינס (עבודה) אמר בדיון במליאה כי התנהלות הקואליציה היא "מעשה

רמייה והונאה. דבר זה נועד ככל הנראה לנסות לפרק את הממשלה, לא על רקע השחיתויות, החקירות והכישלונות, אלא על רקע כאילו אישי. אם תתקיים היום הצבעה אני אמליץ למפלגת העבודה לפרוש מהקואליציה".

 

מפמליית ראש הממשלה בפריז נמסר כי אולמרט "מעודכן בפרטי המשבר הפוליטי, ויטפל בו עם שובו ארצה, עוד הלילה". ראש הממשלה עצמו בירך על מינוי השרים והביע את מחויבותו גם למינויו של ברוורמן כראש ועדת הכספים. לדברי בכיר בפמליה, "אי-אמון בזמן שרה"מ בחו"ל - לא יעלה על הדעת. אבל העברנו את השרים על אפם וחמתם". כך או כך, בעקבות שיחה בין אולמרט לברק נמצא פתרון למשבר הפוליטי, ומחר ייפגשו השניים כדי לדון באישור מינוי ברוורמן בהקדם.  

 

משרד התיירות - מיד ליד

במשך חודשים ארוכים היה הסבב המתוכנן תקוע בשל סיבות שונות. הממשלה אישרה את מינוייה של אברהם-בלילא לתפקיד כבר בתחילת החודש, אולם עד מהרה הסתבר כי אישור הכנסת תלוי בקיומה של עסקת חבילה בין המפלגות קדימה והעבודה.

 

העסקה כללה מצד קדימה את שדרוגם של אפללו ואברהם-בלילא. בתמורה מפלגת העבודה אמורה היתה לזכות במינויו של ח"כ אבישי ברוורמן לראש ועדת הכספים. זאת, במקום ח"כ סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו) שקיבל את התפקיד בהצטרפות סיעתו לקואליציה והמשיך להחזיק בו לאחר פרישת הסיעה.

 

אולם מוקדם יותר כאמור דחתה ועדת הכנסת את בקשת הקואליציה לאשר את מינויו של ברוורמן ליו"ר הווועדה. גם חברי סיעת העבודה

הצביעו נגד המינוי מחשש כי אם תאשר ועדת הכנסת את המינוי, ועדת הכספים תדחה אותו. כך היה נופל המינוי "בין הכסאות", בה בעת שקדימה הייתה מצליחה לאשר סופית את סבב השרים בסיעתה.

 

משרד התיירות ממשיך להמתין למינויו של השר הרביעי לעמוד בראשו מאז הקמת הממשלה בראשות אהוד אולמרט. תחילה מונה לתפקיד יצחק הרצוג ממפלגת העבודה. אולם במרס 2007 החליף אותו בתפקיד זה יצחק אהרונוביץ' ממפלגת ישראל ביתנו. אהרונוביץ' נשאר במשרד התיירות עד לינואר 2008, אז פרשה מפלגתו מהממשלה. את התפקיד מילא אולמרט עד לחודש מאי האחרון, אז מונה השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, גם למחזיק תיק התיירות בממשלה - וזאת באופן זמני.


פורסם לראשונה 14/07/2008 17:26

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
וכל הכבוד לשרים
צילום: דודי ועקנין
מצחיק. אילון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים