שתף קטע נבחר

כלבי ים בממלכה הבריטית

לונדון אינה המקום הראשון שעולה בראש כשחושבים על דולפינים או כלבי ים, אבל אם אתם בסביבה, בין השופינג להצגה, שווה להציץ לנהר התמזה. יונקים ימיים רבים ומגוונים שוחים במעלה הנהר בחיפוש אחר מזון, אך לעיתים קרובות נפגעים ומתים כתוצאה מזיהום במים, פגיעות של מדחפי סירות או התייבשות כתוצאה מחוסר התמצאות

אם מזדמן לכם לבקר בלונדון, אוקספורד או רדינג, מלבד השופינג וההצגות, כדאי לכם להעיף מדי פעם מבט לעבר נהר התמזה, כי מלבד כלי השיט שנעים בו הלוך ושוב, ישנם גם בעלי חיים ימיים שצצים מדי פעם לשמחת התושבים והתיירים.

 

לונדון אינה המקום הראשון שעולה בראש כשמדברים על צפייה בכלבי ים או דולפינים, אבל מתברר שהנהר מארח לא מעט מהם. אחד המקרים הבולטים של יונק ימי בנהר התמזה אירע לפני כשנתיים. אז עקבה בריטניה בדאגה אחר לוויתן שנקלע בטעות לנהר באזור לונדון. במשך יומיים ניסו וטרינרים ופעילי ארגון להצלת יונקים ימיים להשיבו לים, אך הלוויתן שסבל מדלקת פרקים קשה מת בסופו של דבר. כיום השלד מוצג לראווה במוזיאון לתולדות הטבע בעיר.

 

בחמש השנים האחרונות מקיימת האגודה הזואולוגית בלונדון (ZSL) סקר שנועד לגבש תמונת מצב ברורה על בעלי החיים הימיים המצויים לאורך נהר התמזה. דולפינים ממינים שונים נחשבים למבקרים נפוצים יחסית בנהר, אך בשנה האחרונה נצפו בנהר יותר ויותר כלבי ים אפורים, שמגיעים לעיר הגדולה לחפש מזון.  


נדחק לגדת הנהר על ידי הספינות. כלב ים (צילום: Clenio Ravas)

 

אחד מבני המזל שזכו לצפות בכלבי הים בתחילת החודש היה קלניאו ראבאס, תושב לונדון, שטייל לו להנאתו בסמוך לנהר והבחין בבעל חיים גדול בין הגלים. "ברגעים הראשונים לא האמנתי שזה באמת כלב ים שנמצא על גדות הנהר, אך כשהתמקדתי עליו בעזרת המצלמה הבנתי שהוא במצוקה", סיפר ראבאס בשיחה עם ynet. "הגלים הגדולים שנוצרו מתנועת הספינות בנהר, דחקו אותו לשוליים. הוא ניסה כל הזמן לחזור למים ומדי פעם הביט בי בסקרנות ממרחק של מספר מטרים. עד מהרה התקבצו לידי אנשים רבים שהחלו לתעד אותו. לבסוף הוא הצליח לחזור למים ונעלם".

 

הזיהום בנהר דחק את בעלי החיים

הקיץ חוגגים בלונדון מלאת 150 שנה ל"אירוע הסירחון הגדול", בו הנהר היה כה מזוהם משפכים שלא טופלו עד שהצחנה אילצה לפנות את בניין הפרלמנט. בין השנים 1920 ל-1964 נהר התמזה היה ריק מדגים, ורק באמצע שנות ה-60 החלו לשוב אליו שני מיני צלופחים. מאז עלה מספר המינים בנהר באופן מרשים ל-124, ורבים מהם משמשים מזון זמין ועשיר לכלבי הים.

 

טניה בואוד, צלמת מלונדון, צפתה לראשונה בכלבת ים בנהר שנקלעה למצוקה לפני מספר חודשים. "גורה בת שישה חודשים התקרבה לשולי החוף, בסמוך לתיאטרון הלאומי, וכנראה חיפשה מזון", סיפרה בואוד ל-ynet. "הרעב גרם לה להתקדם למרחק גדול בתוך הנהר וממה שזכור לי, היא הייתה כלבת ים לוחמנית ועצמאית. כשסירת המשטרה הגיעה התקרבה אליה היא נעלמה במהירות". 


הגורה חולצה על ידי הרשויות (צילום: London photographer" - Tanya Bowd")

 

בואוד מציינת כי צפתה בכלבת הים פעמים נוספות במהלך אותו יום. "לא הפריעה לה העובדה שהיא משכה קהל מעריצים גדול מסביב. בינתיים רצתי לתיאטרון כדי להזעיק למקום את פעילי האגודה לשימור בעלי חיים ימיים. הם הגיעו במהירות ואספו את הגורה בסירה. למחרת הם שיחררו אותה בים הפתוח". 


 

השחפים תקפו את כלב הים בתחרות על דגים (צילום: Steve Harris)

 

סטיב האריס, איש מחשבים מלונדון, היה בדרכו לעבודה וחלף ליד נהר התמזה, כשלפתע הבחין בתנועה של בעל חיים במים. "התפלאתי לראות כלב ים שרדף אחרי דגים במרכז הנהר, למרות שעברו שם ספינות. לצפות בחיה כה זריזה במרכז העיר ועוד באור יום, זה לא משהו רגיל שאפשר להתעלם ממנו", הוסיף האריס. "כל פעם שהוא תפס דג, מיד עטו עליו שחפים וניסו לחטוף לו אותו".

 

בעלי חיים תחת איום

אבל הנהר ההומה אינו סביבת מחייה בטוחה לבעלי החיים. "הסכנות העיקריות הן תנועת הסירות לאורך הנהר", הסביר בן גודסול, איש צוות מחקר יונקים ימיים באגודה הזואולוגית בלונדון. "גילינו בפגרים רבים של לוויתני מינקי, דולפינים וכלבי ים שנפלטים מעת לעת לגדות הנהר סימני פגיעה של מדחפי סירות.

 

"לדולפינים וללוויתנים יש נטייה גדולה יותר לאבד את חוש הכיוון. פעמים רבות הם נתקעים באזורי המזח או גדות הנהר, מתייבשים או לא מצליחים למצוא מזון, וזו ככל הנראה הסיבה העיקרית להחפות (עלייה על החוף - א.א) ולמציאת פגרים של יונקים ימיים לאורך הנהר.

 

גודסול סבור כי יש קשר הדוק בין השמירה על איכות הסביבה לבריאות החיות במים. "אירועי זיהום בתוך הנהר, החל מהזרמת שפכים וכימיקלים, במיוחד באזורי ההתחברות של הנהר עם הים, גורמים לירידה בזמינות המזון הטבעי ולהצטברות של מזהמים בגופם של בעלי החיים, דבר שהופך אותם לפגיעים יותר למצבים של עקה (סטרס) ולמחלות שונות. בשנים האחרונות מצאנו גם פגרים לא מעטים של צבי ים ואפילו כרישים שנפגעו באותם אזורים מזוהמים". 


מבקר קבוע בשוק הדגים. "סמי", כלב הים (צילום: Terry Bloomfield)

 

כוכב בין הגלים

מי שהופך לסלבריטאי מקומי הוא כלב ים שזכה לכינוי "סמי". בשבועות האחרונים הוא נצפה בתדירות גבוהה מאוד על ידי עובדים ותושבים באזור שוק הדגים "Billingsgate" בלונדון. "הוא גילה מזון זמין וטעים", צוחק גודסול. "לכן הוא גם הסתכן בהגעה למקום למרות תנועת כלי השייט ואנו מקבלים דיווחים רבים מהציבור על הכוכב החדש בין הגלים". אנשי האגודה עוקבים אחר הדיווחים השוטפים המגיעים אליהם מאנשים רבים במטרה לבחון את אזורי המחייה שלו ולהגן עליהם.

 

מדי שנה מתקבלים באגודה 493 דיווחים בממוצע על יונקים ימיים בנהר, כלבי ים אפורים, דולפינים ממינים שונים ולוויתנים. בכוונת הפעילים להפוך את אזורים רבים בנהר לנקודות שימור בהן יוכלו להתקיים דגים ובעלי חיים גדולים לצד בני האדם וכלי השיט הרבים.

 

אליסון דבני, מנהלת תוכנית השימור באגודה סבורה כי תרומת הדיווחים של התושבים תעזור לגבש תמונת מצב עדכנית לגבי חשיבות ותפקיד היונקים הימיים במערכת האקולוגית של בריטניה. "סמי הוא דוגמא מצויינת לבעלי חיים המצויים בנהר. אנו זקוקים לאנשים שיפקחו את עיניהם וידווחו לנו על כל תצפית. כך נוכל לעזור לשימור בעלי החיים בעתיד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגיעים לצוד דגים בנהר תמזה
צילום: Zoological Society of London
כוכב בהתהוות. סמי, כלב ים בלונדון
צילום: Terry Bloomfield
צילום: sky news
לא שרד. לוויתן בנהר בשנת 2006
צילום: sky news
דולפינים בנהר התמזה
צילום: Zoological Society of London
מומלצים