שתף קטע נבחר

שר הבריאות: אלימות נגד רופאים - כמו פשע מאורגן

1,322 מקרי אלימות נגד צוותים רפואיים נרשמו מתחילת השנה. בכנס חירום שנערך היום הוצגה התכנית "בית חולים ללא אלימות", במספר ערים בארץ. "יותר קל לי לתת מענה לפיגוע של מחבל מתאבד מאשר לאירוע אלימות", אומר ראובן קרן, קצין הביטחון של משרד הבריאות

"מערכת אכיפת החוק אינה עושה מספיק על מנת למגר את תופעת האלימות כנגד סגל רפואי. האלימות כנגד רופאים כמוה כתופעת הפשע המאורגן, הולכת וצוברת תאוצה. יש לעצור אותה כעת במלוא הנחרצות". כך אמר הבוקר (ב') שר הבריאות, יעקב בן-יזרי ביום עיון שערך המרכז הישראלי לניהול בנושא אלימות נגד רופאים.

 

  • אסף הרופא: המטופל חנק את הרופא והפילו לרצפה
  • רופא ושני מאבטחים הותקפו ב"אסף הרופא"
  • רופאה אחות ומאבטח הותקפו - הבוקר שביתה בשיבא
  • שוב זה קורה: רופאת ילדים הותקפה בטירת הכרמל
  • ק. ביאליק: בנה של מטופלת סטר לרופא ושבר משקפיו

     

    בכנס הוצגה תוכנית של משרד הבריאות להפעלת "בית חולים ללא אלימות".

    הפרויקט יפעל בבתי החולים וולפסון בחולון, פוריה בטבריה, הלל יפה בחדרה וברזילי באשקלון, כולן ערים השייכות לתוכנית "עיר ללא אלימות" של המשרד לביטחון פנים. בראש התוכנית עומד אליעזר רוזנבאום, מנכ"ל המשרד לביטחון פנים. מחר (ג') צפויה להתקים ישיבה ראשונה בנושא בבית החולים וולפסון.

     

    בנוסף, הנחה משרד הבריאות את בתי החולים להקים בכל מוסד ועדה למלחמה באלימות, שבראשה חבר בהנהלת בית החולים. הוועדה תעקוב אחר הטיפול המשטרתי והטיפול בתוך בית החולים בתלונות נגד אלימות.

     

    "יותר קל לי לתת מענה לפיגוע של מחבל מתאבד"

    מנתונים שהציג בכנס ראובן קרן, קצין הביטחון של משרד הבריאות עולה כי מתחילת 2008 ועד תחילת ספטמבר התרחשו 1,322 אירועי אלימות בבתי החולים ובמרפאות. כמעט רבע מהאירועים כללו מכות ואלימות פיזית והיתר אלימות מילולית. פחות משליש מהאירועים (375) הסתיימו בהגשת תלונה במשטרה. בכשליש מהמקרים המותקף הוא איש ביטחון. ב-21 אחוז מהמקרים המותקף היה רופא וב-30 אחוז המותקף הוא אחות.

     

    "יותר קל לי לתת מענה לפיגוע של מחבל מתאבד מאשר לאירוע אלימות", אמר קרן. "אם אני מציב בשער שומר עם מגנומטר, יש סבירות גבוהה שהמחבל יעצר או יבצע פיגוע בשער. למפגע אלימות אין סימנים מחשידים והוא יכול להשתמש בסכין או במספרים שלקח מעגלת האחיות".

     

    ההסתדרות הרפואית הפעילה בחודש האחרון תוכנית ניסיונית במסגרתה חברה פרטית, המורכבת מחוקרי משטרה בדימוס מלווה רופאים שהיו קורבנות לאלימות בהגשת תלונה. ענבל צוריאל מההסתדרות הרפואית עדכנה כי בחודש האחרון ליוו שוטרים לשעבר שישה רופאים בהליך הגשת התלונה, לצד ליווי פיזי לביתם לצורך הקניית תחושת ביטחון.

     

    ד"ר מריוס גיא, אורולוג מבית החולים קפלן שהותקף בחודש מאי על ידי מטופל דיבר בכנס על החלמתו ואמר: "הסכנה הברורה והמיידית שעומדת בפני רופא היא מוות". הוא סיפר על האהבה הגדולה שלו למקצוע ותחושת השליחות שהוא חש והוסיף: "פתאום אני קורבן לאלימות. בעצם ניסיון רצח. אני חוזר מכפור פיזי ונפשי וחש שאני מייצג 27 אלף רופאים ועשרות אלפי אנשי כוח אדם רפואי במאבקם נגד אלימות".
  •  

    ועדה שהוקמה בשירותי בריאות כללית בעקבות מקרה התקיפה של ד"ר מריוס גיא, המועסק על-ידי הקופה, הגישה השבוע את המלצותיה להתמודדות עם אלימות כלפי צוות רפואי. הוועדה, בראשות עו"ד גבי גל, סמנכ"ל וראש חטיבת משאבי אנוש המליצה להשקיע סכום של 2.5 מיליון שקל, כתוכנית כוללת למיגור האלימות.

     

    התוכנית כוללת הוספת אמצעי אבטחה כמו לחצני מצוקה, טלוויזיה במעגל סגור ושערים מגנטיים, הכשרת קציני ביטחון, הענקת סמכויות עיכוב וחיפוש וקיום סדנאות לצוותים הרפואיים שיעסקו בשיפור התקשורת וזיהוי אלימות בקרב מטופלים.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    "פתאום אני קורבן לאלימות. בעצם ניסיון רצח". ד"ר מריוס גיא
    צילום: מיכאל קרמר
    ד"ר רק שאלה
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים