שתף קטע נבחר

זירת הקניות

שועפאט: התלמידים אולצו ללמוד סמוך למפעל

עיריית ירושלים רוצה ש-800 תלמידי שכונת שועפאט ילמדו במבנה שהיה בעבר דיר עיזים, ונמצא סמוך למפעל מתכות. אחרי שלושה ימים לימודים אפופי סחרחורות, כאבי ראש והקאות, השביתו ההורים את הלימודים ועתרו נגד המהלך. מומחים: המבנה לא ראוי לשמש מוסד חינוכי. העירייה: המפעל התחייב לא להפעיל את התנור בשעות הלימודים

כ-800 תלמידים בגילאי 5 עד 12 משכונת שועפאט בירושלים התחילו את שנת הלימודים, אך הפסיקו ללמוד כעבור כמה ימים ומאז לא הולכים לבית הספר. הסיבה: עיריית ירושלים שיכנה אותם בבית ספר חדש בלב אזור התעשייה של השכונה, ליד מפעל מתכות ובמבנה שהיה בעבר דיר עיזים.

 

תושבי השכונה התריעו פעמים רבות נגד המעבר למבנה האמור, ובימים הראשונים של שנת הלימודים התלוננו התלמידים על ריח מתכתי חריף, כאבי ראש עזים, הקאות וסחרחורות. כשפניותיהם לעירייה לא נענו, החליטו ההורים בשכונה להשבית את הלימודים, בתקווה שהעירייה תחזור בה מהגזרה.

 

אתמול הם גם פנו בנושא לבית המשפט. בשיתוף עם עמותת "אדם טבע ודין" ו"האגודה לזכויות האזרח", הגישו ההורים עתירה מנהלית בדרישה להעביר את המוסד החינוכי למבנה חלופי, בו התלמידים לא יהיו חשופים לסיכונים בריאותיים או סביבתיים.

 

שורש הבעיה טמון בעובדה שבשכונה אין בית ספר. עד השנה שעברה הפעילה עיריית ירושלים מערך הסעות לתלמידים לשני בתי ספר שונים ומרוחקים. לדברי ההורים, השנה ביקשה העירייה לחסוך בתקציב ההסעות, והפכה את המבנה באזור התעשייה, ששימש בעבר כדיר עיזים, לבית ספר.

 

האני עלאמי, פעיל בוועד ההורים המקומי החתום על העתירה, סיפר ל-ynet כי היבט נוסף של הבעיה טמון במחסום ההפרדה. בגלל שהמעבר במקום אינו יכול להעביר 25 אלף תושבים בשעות הבוקר, אילץ בית המשפט הכריח את העירייה לספק לתושבים את השירותים החיוניים בתוך השכונה.

 

"בית הספר (הנוכחי - א.ש) פועל בלי אישור של המשרד להגנת הסביבה. התלמידים למדו שלושה- ארבעה ימים, וכשהמפעל הפעיל את התנור שלו הם לא יכלו לעמוד בזה. גם המורים ברחו מהכיתות", סיפר עלאמי.

 

בעתירה שהוגשה נכתב: "... הרעש וזיהום האוויר הנובעים ממפעל המתכת ומתפשטים בכל הסביבה, אינם מאפשרים לקיים את הלימודים כסדרם, וגורמים לפגיעות בריאותיות ישירות לתלמידים".

 

בסיור שערכו מדען "אדם טבע ודין", ד"ר אריה ונגר, נציג האגודה לזכויות האזרח ונציגי משרד הבריאות בבית הספר, נמצאו ליקויים סביבתיים ותברואיים רבים, ונקבע כי בשל הקרבה למפעל המבנה אינו מתאים לשמש כמוסד חינוכי. למרות הממצאים ופניות העותרים, החליטו בעיריית ירושלים לקיים את הלימודים במבנה.

 

"הזכות לסביבה ראויה והזכות לחיים ולבריאות הינן זכויות אדם יסודיות, לא כל שכן כשמדובר בתלמידי בית ספר. עיריית ירושלים הפרה את חובתה להגן על זכויות יסוד של תושביה ובהן הזכות לחיים ולבריאות, הזכות לסביבה ראויה והזכות לחינוך", אמר סמנכ"ל "אדם טבע ודין", עו"ד עמית ברכה.

 

עו"ד טלי ניר מ"האגודה לזכויות האזרח", הוסיפה: "אם לא די בשנים של הזנחה הפושעת של החינוך בירושלים המזרחית, הרי שכעת עיריית ירושלים מוסיפה חטא על פשע ושולחת את ילדי מזרח העיר ללמוד בסביבה רעילה. אף בכיר בעירייה לא היה מעלה על דעתו לשלוח את ילדיו ללמוד בסמוך למפעל מזהם".

 

תגובת עיריית ירושלים: "עיריית ירושלים השקיעה משאבים רבים להכשרת מבנה לבית הספר היסודי עבור התלמידים. במתחם הוכשרו תנאים שיאפשרו קיום לימודים באופן תקין, ובמקביל בעלי המפעל הבטיחו להימנע מהפעלת המכונות בשעות הלימודים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבנה שהיה דיר עיזים. בית הספר בשועפאט
צילום: מלאני טקפמן, "האגודה לזכויות האזרח"
מומלצים