שתף קטע נבחר

הערכות: רווחי הבנקים יירדו במיליארד שקלים

גורמים במערכת הבנקאית מעריכים כי הבנקים עתידים להציג ירידה חדה ברווחים ברבעון השלישי בשל המשבר הפיננסי. פגיעה ביכולת החזר כספים של החברות תפגע אף היא ברווחים. בנק ישראל מרגיע: הבנקים במצב טוב

הבנקים עתידים להציג ירידה חדה ברווחים ברבעון השלישי אשר הסתיים שלשום (בתום חודש ספטמבר) עקב המשבר בארצות הברית. הבנקים כנראה ימשיכו לסבול בשל חשיפה ישירה ועקיפה לבנקי ההשקעות והמשכנתאות שקרסו במהלך הרבעון.  

 

בנק ההשקעות הרביעי בגודלו בארה"ב, ליהמן ברדרס, קרס במהלך הרבעון, וכך גם בנק המשכנתאות וושינגטון מיוצ'ואל ובנק וואכוביה. גורמים במערכת הבנקאית מעריכים, כי נפילות בנקים אלו עתידות להפחית כמיליארד שקל ברוטו מרווחי הבנקים ברבעון השלישי עקב חשיפתם באופן ישיר ועקיף לבנקים אלו.   

הבנקים עלולים לסבול גם בשל חשיפתם להשקעות באיגרות חוב מגובות משכנתאות ובמכשירים פיננסיים מורכבים אחרים הקשורים למשבר בשוק האמריקני.  

 

ערכו של תיק ניירות הערך של בנק לאומי עומד על כ-4.9 מיליארד שקל. מתוך סכום זה 3.2 מיליארד שקל באג"ח מגובות משכנתאות, 1.7 מיליארד שקל באג"ח מגובות בנכסים שאינם משכנתאות, כגון CLO ו־SCDO. לבנק דיסקונט תיק השקעות של אג"ח מגובות משכנתאות בהיקף של כ-8.6 מיליארד שקל. גם בדיסקונט רוב הנכסים בתיק מגובים על ידי בנקי המשכנתאות הגדולים בערבות הממשל האמריקני, פאני מיי ופרדי מק.  

 

מצב הלווים מחמיר

נוסף על כך, רווחי הבנקים אמורים להיות מושפעים לרעה עקב העלייה הניכרת בהפרשות לחובות מסופקים (חובות אשר ספק אם ניתן להחזירם) לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מצב הלווים במשק המקומי, קטנים וגדולים, ממשיך להחמיר, ועקב כך ייאלצו הבנקים לבצע ברבעון השלישי וברבעונים הקרובים הפרשות גבוהות יחסית לחובות מסופקים, בעיקר לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה, שבו ההפרשות היו נמוכות מאוד.

 

סך ההפרשות שיופרשו ברבעון השלישי ייקבע רק קרוב למועד פרסום הדו"חות במהלך חודש נובמבר, אך כבר ניתן לראות שהמשבר בארה"ב רחוק מלהסתיים, וכי ההאטה במשק תעיב על יכולת החזר החוב של לווים רבים בשוק המקומי ותעלה גם את רמת ההפרשות לחובות מסופקים. כמו כן צפויה לחול עלייה ברמת החובות הבעייתיים בבנקים, אשר מעידה על כך שההפרשות ברבעונים הבאים ימשיכו להיות ניכרות. זאת בעוד חברות מוטות ייצוא ממשיכות לסבול משער דולר נמוך מול השקל.

  

חברות הנדל"ן סובלות מירידות ערך של מניותיהן בבורסה המקומית ומעלייה חדה בתשואות איגרות החוב שלהן (דבר אשר יקשה עליהן מאוד, ואולי אף לא יאפשר להן כלל למחזר הלוואות במידת הצורך). חלקן אף סובלות מחשיפה ישירה לשוק האמריקני והאירופי ומירידת ערך נכסיהן בשווקים אלו.

 

בנק ישראל: לא חל שינוי בנזילות של הבנקים

מבנק ישראל נמסר הבוקר (ה'), כי רמת הנזילות של הבנקים בארץ לא השתנתה גם נוכח האירועים של הימים האחרונים והיא נמצאת ברמה טובה. מאז תחילת המשבר הפיננסי בארצות הברית הגביר בנק ישראל את הבדיקות השוטפות שהוא עורך במוסדות הבנקאיים. במקביל, הגבירו גם הבנקים את תדירות הדיווחים שלהם לבנק ישראל על מידת החשיפה שלהם לתאגידים בנקאיים ובתי השקעות זרים.

 

לדברי בנק ישראל, מבדיקת הנתונים השוטפים המתקבלים בבנק, ובכלל זה גם מידת החשיפה של הבנקים הישראליים למוסדות פיננסיים בחו"ל שנקלעו לקשיים, מתברר כי בימים האחרונים לא חל שינוי במצב הבנקים בארץ.

 

האירועים האחרונים אינם משנים את התמונה שנמסרה על ידי הנגיד בתחילת השבוע לוועדת הכספים של הכנסת, לפיה מצב הבנקים המקומיים הוא יציב וטוב.

 

בהודעתו מציין עוד בנק ישראל כי הוא ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בעולם ואחר השפעותיהן על המערכת הפיננסית בישראל, "ויפעל ככל שהדבר יידרש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החשיפה לליהמן תעלה לבנקים מאות מיליוני שקלים
צילום: רויטרס
מומלצים