שתף קטע נבחר

ראשי האיחוד: אנחנו מחוייבים לעזור לבנקים

ראשי ארבע המדינות המשפיעות באירופה - בריטניה, גרמניה, צרפת ואיטליה, נפגשו בפריז כדי לדון בהתמודדות עם המשבר הכלכלי, והחליטו להגמיש את תקנות התקציב של האיחוד. בראון: "אין לאפשר לבנקים חזקים לקרוס"

מנהיגי המדינות המשפיעות באירופה נועדו אמש (יום שבת) בפריז על מנת לדון במשבר הפיננסי העולמי. ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני ונשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, המארח את הפסגה, החליטו להגמיש את תקנות התקציב של האיחוד האירופי על מנת להתמודד עם המשבר.

 

על פי התקנות, על מדינה העושה שימוש במטבע האירו לעמוד בסטנדרטים הקובעים כי הגרעיון התקציבי לא יעלה על 3 אחוזים מהתוצר ואילו החוב הציבורי לא יעלה על 60 אחוזי תוצר.  

 

סרקוזי טען כי המגבלות יוגמשו כדי לסייע לאיחוד האירופי להתמודד על הסערה הפיננסית המנשבת מוול סטריט, וכי החוקים ייושמו בדרך שתשקף את "הנסיבות יוצאות הדופן".

 

בנוסף, החליטו המנהיגים לזרז העבר חביל מענקים בסך 30 מיליארד אירו על מנת לתמוך בהענקת הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים.   

 

מתחייבים לתמוך

מוקדם יותר התייחס ראש ממשלת בריטניה למשבר ואמר כי אין לאפשר לבנקים חזק לקרוס. "עלינו למצוא את כשלים במערכת ולתקנם", אמר בראון והוסיף כי "כל מדינה המיוצגת כאן היום תרצה לעשות את כל הדרוש על מנת להבטיח יציבות מערכתית, ולהבטיח את ביטחונם של העסקים בכל אחת מהמדינות".

 

סרקוזי אמר לפני הפגישה כי המשבר הכלכלי הוא בעיה כלל עולמית, הזקוקה לפתרון כלל עולמי, ובסיום  הפגישה אמר כי "ארבע המדינות לקחו על עצמן התחייבות לתמוך במוסדות הפיננסים האירופיים". קנצלרית גרמניה אמרה לפני הפגישה כי על אנשי הפיננסים למצוא פתרונות למשבר, אך האחריות לכך מוטלת גם על הפוליטיקאים.

 

אך למרות נימת האחדות העולה מהפסגה, ממשלות אירופה חלוקות לגבי הדרכים להתמודדות עם המשבר. צרפת דחתה את הרעיון לתוכנית בת מיליארדי אירו הדומה במהותה לתוכנית החילוץ האמריקנית, גרמניה טוענת כי על הבנקים למצוא את דרכם אל מחוץ למשבר בעצמם, ואילו בריטניה מציעה קרן חדשה, שעלותה צפוייה לעמוד על 12 מיליארד ליש"ט, שתעזור לעסקים הקטנים שנפגעו מהמשבר.

 

אל המנהיגים הצטרפו נציב האיחוד האירופי, ז'וזה מנואל בארוסו, ונשיא הבנק המרכזי האירופי, ז'אן קלוד טרישה. זה האחרון קרא שלשום לאירופה להיות מאוחדת מול המשבר העולמי. הנגיד הזהיר כי "הצמיחה האירופית חלשה וישנם סיכונים כי היא תחלש אף יותר", והוסיף כי "בתקופה יוצאת הדופן של סערות פיננסיות על אירופה להיות מאוחדת ככל האפשר".

 

שלשום אישר בית הנבחרים האמריקני את תוכנית החילוץ של הממשל, שעלותה יותר מ-700 מיליארד דולר. התוכנית תאפשר לממשל להוציא מיליארדי דולר כדי לקנות משכנתאות בעייתיות המוחזקות בידי המוסדות הפיננסיים שנקלעו למצוקה, וכך להחזיר את הנזילות לשווקים ולמנוע את כניסת המשק האמריקני למיתון עמוק.


פורסם לראשונה 04/10/2008 18:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מרקל וסרקוזי בפריז
צילום: רויטרס
מומלצים