שתף קטע נבחר

זירת הקניות

עתירה: לסגור את תאגיד המיחזור

"אדם טבע ודין": תאגיד המיחזור דואג שלא לעמוד ביעדי האיסוף שהוטלו עליו על פי חוק, כדי להשאיר בקופתו את דמי הפיקדון שנגבו מהציבור. הוא מתנער מקנסות שהיה אמור לשלם, ומונע מחברות פרטיות להרחיב את היקף איסוף הבקבוקים. התאגיד: בין הדין להגבלים עסקיים ובג"צ דחו בעבר את הטענות הללו

עמותת "אדם טבע ודין" יוצאת במתקפה חזיתית נגד תאגיד המיחזור. בפנייה לבית הדין להגבלים עסקיים טוענים בעמותה כי התאגיד, שאמון על איסוף ומיחזור מכלי השתייה הקטנים והגדולים, מועל בתפקידו ואין עוד הצדקה לקיומו.

 

בעמותה טוענים כי התאגיד אינו עומד ביעדי האיסוף והמיחזור שהוטלו עליו, מתנער מתשלום קנסות שנקבעו בחוק ופועל בניגוד למטרות חוק הפיקדון - החוק שמסמיך את פעילותו. בעמותה הגישו התנגדות לבקשת התאגיד וחברות המשקאות הקלים לפעול בשוק תחת הסדר כובל, וביקשו מבית הדי לבטל את ההסדר.

 

עוד בנושא:

 

תאגיד המיחזור הוקם ב-2001 מתוקף חוק הפיקדון, ומטרתו לאסוף לצורך מיחזור את מכלי השתיה הקלה מפלסטיק, פח וזכוכית. מתוקף החוק חלים על התאגיד יעדים כמותיים של איסוף ומיחזור מכלי השתיה השונים; אם הוא אינו עומד ביעדים עליו לשלם קנס. אך מספר פעמים בעבר ביקש התאגיד מהמשרד להגנת הסביבה להפחית רטרואקטיבית את יעדי המיחזור שלא עמד בהם, ובכך נמנע מתשלום קנס.

 

ב"אדם טבע ודין" טוענים כי התאגיד פועל כך בכל שנה, על מנת ליצור מצג של עמידה לכאורה ביעדים ולהימנע מתשלום הקנסות. בעמותה אומרים כי כתוצאה מכך, לא נאספים למיחזור למעלה ממאה מליון מכלי משקה בשנה, ולא מושבים לציבור דמי פיקדון בשיעור של למעלה מ-25 מליון שקלים. לטענת העמותה, מתחשיב שביצעו בתאגיד עולה כי משנת 2005 לא נגבו קנסות בגובה 162 מיליון שקלים.

 

טענה נוספת אותה משמיעים בעמותה היא כי התאגיד אינו פועל לאכיפת חוק הפיקדון, ואף מקדם מסע תעמולה נגדו דרך קמפיין תקשורתי ופעילות שדלנית בכנסת המקדמת יוזמות חקיקה סותרות. לטענת העמותה, מטרת התאגיד היא למנוע הרחבה של חוק הפיקדון כך שיחול גם על מכלי שתיה גדולים (בנפח של ליטר וחצי ויותר), מאחר שהדבר יצריך ממנו לעמוד ביעדי איסוף גדולים יותר ובעלויות גבוהות.

  

עוד טוענים בעמותה כי בשנים האחרונות קמו חברות פרטיות רבות לאיסוף מכלי משקה אשר אוספות עבור התאגיד נתח של כ-65 אחוז מהמכלים, וכי רשתות השיווק אוספות עבור התאגיד 16 אחוז מכלל המכלים. כל אלה - והאפשרות לגייס "אספנים מקצועיים" וכן את בתי הספר לנושא - מייתרים למעשה את קיומו של התאגיד ומאפשרים את פתיחת השוק למתחרים.

 

"התאגיד עמל בדווקנות שלא לאסוף יותר מ-65 אחוז מהמכלים, כדי שישארו בכיסו 35 אחוז מדמי הפיקדון שנגבו, למרות שיעדי החוק עומדים על 85 אחוז", אמרה מנכ"ל "אדם טבע ודין", עו"ד ציפי איסר-איציק.

 

היא הוסיפה כי ביטולו של התאגיד ייתן דחיפה משמעותית להצלחת איסוף מיכלי המשקה ומחזורם. "המיכלים שיאספו ימסרו הן על ידי חברות האיסוף (הפרטיות) והן על ידי רשתות השיווק ישירות ליצרניות (קוקה קולה, טמפו ויפאורה תבורי), שיאלצו לקחת אחריות למחזור מכלי המשקה שלהן, דבר שלא קיים היום במצב שבו החוק פוטר אותן מאחריות בשל קיומו של תאגיד אל"ה".

  

אל"ה: הטענות נהדפו כבר בבית המשפט

מתאגיד המיחזור נמסר בתגובה: "טענותיה של 'אדם טבע ודין' נדחו כבר בעבר הן על ידי בית הדין להגבלים עסקיים והן על ידי בג"צ, שמצאו כי היעדים שבהם עומד התאגיד הינם ריאליים והגיוניים".

 

בתאגיד ציינו כי בפעילות ב-2,000 בתי ספר הוגדל היקף האיסוף הוולונטרי של מכלי שתיה גדולים ב-80 אחוז, ושיעור איסוף הבקבוקים החייבים בפיקדון הגיע ל-66 אחוז תוך שלוש שנים. "זו ההוכחה לכך שהאינטרס היחיד העומד מול עיני התאגיד הוא הגדלת המחזור".

 

בתאגיד אמרו כי הם תומכים בקידום חוק האריזות, שכבר כבר בקריאה טרומית בכנסת, ויאפשר לשחררו מחוק הפיקדון המיושן ולפעול כמו תאגידי מיחזור בחו"ל. עוד אמרו בתאגיד כי החברות הפרטיות המוזכרות רק אוספות מכלים, ולא מפעילות מערך של השבת דמי הפיקדון, פיקוח או בקשה על מיחזור המכלים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עומר הכהן
לא עומדים ביעדים. כלוב איסוף בקבוקים
צילום: עומר הכהן
מומלצים