שתף קטע נבחר

זירת הקניות

האם הגז מחיפה יחליף את הפחם באשקלון?

לאחר גילוי הגז בחיפה קראו ארגוני הסביבה לביטול התוכנית להקמת תחנת פחמית באשקלון, בשל זיהום האוויר ופליטת גזי החממה. משרד התשתיות סבור שכמות הגז גדולה אך דבק בפחם. המשרד להגנת הסביבה: אם הכמות אכן גדולה נבקש לפתוח מחדש את הדיון על הפחמית

בחודש שעבר היו אלה היזמים ובעלי המניות שרוו נחת מגילוי הגז מול חופי חיפה. היום (ד') קיבלו שוחרי הסביבה את מה שרצו - בערך. בדיון בנושא בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אמרו נציגי המשרד להגנת הסביבה כי אם כמויות הגז באתר יהיו משמעותיות, ייבקשו במשרד לפתוח מחדש את ההחלטה בעניין הקמת תחנת כוח פחמית חדשה באשקלון. משרד התשתיות, לעומת זאת, אמר כי גילוי הגז לא ישנה את ההחלטה על הקמת התחנה.

 

לאחר גילוי הגז בחודש שעבר יצאו ארגוני הסביבה בקריאה כמעט אחידה לשקול מחדש את הקמת התחנה. הם אמרו כי גילוי הגז מקטין את הצורך ביבוא גז ובכוחו לשנות את מרכיבי סל האנרגיה של ישראל.

 

עוד על גילוי הגז והפחמית:

 

סל האנרגיה הנוכחי מבוסס על 69 אחוז שריפת פחם, 23 אחוז גז טבעי, כ-7 אחוזים של הפקת חשמל מסולר ומזוט וכאחוז של ניצול אנרגיות מתחדשות. על פי תוכנית משרד התשתיות, עד 2020 יתבסס משק האנרגיה הישראל על 50 אחוז פחם, 40 אחוז גז ו-10 אחוזים אנרגיות מתחדשות - שמש ורוח.

 

ארגוני הסביבה אמרו כי האפשרות להפקת חשמל מגז מקומי (זול יותר מגז מיובא), שממילא עולה בקנה אחד עם תוכניות הממשלה, צריכה לייתר - ולכל הפחות לעכב - את התוכנית להקמת התחנה הפחמית.

 

השאלות שנותרו פתוחות היו האם מדובר בכמות גז מסחרית ומתי תהיה זמינה?

 

מנכ"ל משרד התשתיות, חזי קוגלר, השיב עליהן היום בדיון. לדבריו, שדה הגז יאפשר לשלש את כמות הגז בשימוש במשק האנרגיה הישראלי מ-4 BCM (ביליון מ"ק) כיום ל-12-15 BCM תוך עשור. "כאשר משקללים זאת לתוך העלייה הצפויה בביקוש לחשמל, היעד של משרד התשתיות הוא להעלות את חלקו של הגז הטבעי מ-30 אחוז כיום ל-40 אחוז תוך עשור". עוד אמר קוגלר כי הגז הטבעי באתר "תמר1" יכול להיות בשימוש מסחרי תוך חמש שנים, ואפילו לפני כן.  

 

אך אז הוסיף קוגלר ואמר כי הגילוי לא ישפיע על ההחלטה להקים את תחנת הכוח הפחמית החדשה באשקלון. נציגת המשרד להגנת הסביבה בדיון, הממונה על מקורות האנרגיה יבגניה ברנשטיין, הביעה התנגדות לעמדה זו. היא אמרה כי אם אם כמויות הגז יהיו אכן משמעותיות, יבקש המשרד לפתוח מחדש את הדיון על הקמת התחנה בוועדה לתשתיות לאומיות.

 

יושב ראש הוועדה, ח"כ אופיר פינס (עבודה) סיכם את הדיון ואמר כי לגילוי הגז יכולה להיות משמעות אסטרטגית מבחינת משק האנרגיה של ישראל - וגם עבור הסביבה בישראל. "הממשלה לא פועלת להפחתת פליטות גזי חממה ומרמה את עצמה. כאשר נאלץ סוף סוף להפחית את כמות הפליטות, זה כבר עשוי להיות מאוד כואב. אני תומך בעמדת המשרד להגנת הסביבה שבמידה וכמויות הגז משמעויות יש לפתוח מחדש את הדיון על הקמת תחנת כוח פחמית באשקלון".

 

עו"ד נילי גרוסמן, מנהלת מאבק האנרגיה של ארגון "גרינפיס", ברכה על עמדת המשרד להגנת הסביבה. "קיימת חובה מוסרית לפתוח את הדיון על התחנה הפחמית מחדש, והפעם להתייחס לשינוי המהותי שהתרחש, במיוחד כאשר מדובר על סיכון לחיי אדם, כפי שהצהיר בעבר משרד הבריאות.

 

"כפי שאמרנו מיד עם גילוי מצבור הגז, השתנה באופן מהותי מגוון הדלקים בישראל. לפיכך ההחלטה שהתקבלה על ידי הועדה לתשתיות לאומיות בשעתו התבססה על תמונת מציאות לא עדכנית. אנו מחזקים את המשרד להגנת הסביבה ואת יושב ראש ועדת הפנים והגנת הסביבה, ח"כ פינס על היוזמה הראויה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוד אחד כזה? התחנה הפחמית באשקלון
צילום: שקד אנג'ל
מומלצים