שתף קטע נבחר

מלחמות היהודים על ראשות ועדת הכספים

השבוע צפויה להתקבל החלטה למנות את ח"כ רובי ריבלין (ליכוד) ליו"ר בפועל בהרכב הזמני של ועדת הכספים, בניגוד למנהג להשאיר את ראשות הוועדה בידי היו"ר הקבוע האחרון שלה, ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה). מלחמות על התפקיד מתנהלות גם בתוך מפלגת יהדות התורה

ח"כ רובי ריבלין (ליכוד) מיועד להיבחר כיו"ר בפועל בהרכב הזמני של ועדת הכספים, עד לכינון ההרכב הקבוע לאחר הקמת הקואליציה והממשלה. ההחלטה על מועמדות ריבלין וההרכב הזמני של הוועדה צפויה להתקבל עוד השבוע, יתכן שאף מחר (ב'), על ידי הוועדה המסדרת, אף היא גוף זמני המטפל בסדרי עבודה הכנסת בין הבחירות להקמת הוועדות הקבועות.

 

 

מועמדות ריבלין פותחת את סדרת "מלחמות היהודים" בכנסת החדשה. המלחמה הראשונה היא על ראשות ועדת הכספים הזמנית, אחת משתי הוועדות הזמניות שייבחרו עד לכינון הקואליציה והרכב הוועדות הקבועות.

 

ריבלין אמור להיבחר לראשות הוועדה בישיבתה הראשונה, כנהוג לפי המלצת הוועדה המסדרת. מועד הישיבה טרם נקבע. בינתיים כבר גורמת מועמדות ריבלין למורת רוח בסיעת העבודה, בגלל הסטייה מהמסורת להשאיר את ראשות הוועדה הזמנית בידי היו"ר הקבוע האחרון שלה, שהיה ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן.

 

עקיפת ברוורמן עלולה להעיב על פגישת ראש הממשלה המיועד עם יו"ר העבודה אהוד ברק. הפגישה נקבעה להיום בניסיון ראשון לקרב את העבודה לקואליציה אחרי כשלון המגעים עם קדימה. מורת הרוח בעבודה החלה לאחר שנודע כי יו"ר הוועדה המסדרת, ח"כ גדעון סער (ליכוד), יביא לבחירת ח"כ צחי הנגבי (קדימה) לתפקיד היו"ר בפועל של ועדת חוץ וביטחון.

 

הנגבי עמד בראש הוועדה עד לבחירות, וכהונתו תמשך לפי שעה, למרות שגם סיעתו בדרך לאופוזיציה. במצב זה הליכוד לא יכול לטעון כי סיעתו של ראש הממשלה המיועד ראויה להחזיק בינתיים בשתי עמדות המפתח הבכירות בכנסת.

 

אבל מורת הרוח בעבודה איננה מתמקדת רק בפגיעה בברוורמן, כפי ששר הרווחה יצחק הרצוג כבר התריע עליה בפומבי, אלא קשורה יותר למגעים שהליכוד כבר מנהל מאחורי הקלעים עם סיעת יהדות התורה, במטרה להעביר לה את ראשות ועדת הכספים הזמנית לאחר בחירתו הצפויה של ריבלין לכהונה חוזרת כיו"ר הכנסת, מתוך כוונה לקשור את הסיעה החרדית לקואליציה. אחד מתנאי ההצטרפות של יהדות התורה הוא לקבל את ראשות הוועדה הקבועה במקום תפקיד שר.

 

מלחמות ביהדות התורה

בכנסת מעריכים כי בחירת ריבלין ליו"ר הכנסת צפויה בקרוב, לפני כינון הקואליציה, כך שימיו בראשות ועדת הכספים יהיו ספורים, ובדרך זו תוכשר הקרקע להחזרת התפקיד לח"כ חרדי, כפי שהיה בקדנציות קודמות של הכנסת. מי המועמד הבא לתפקיד? ריבלין חשב על ח"כ יעקב ליצמן, אך לא הביא בחשבון שעסקה כזו תפתח סיבוב מלחמתי נוסף בסיעה החרדית המסוכסכת, שעלול להעמיד בצל את המתיחות בין העבודה לליכוד.

 

ליצמן דורש את התפקיד בתור יו"ר הסיעה, וגם על סמך הניסיון שצבר בראשות הוועדה במספר קדנציות מראשית העשור הנוכחי. זהו תפקיד נחשק, בהיותו עתיר "קופונים" שראשי הוועדה החרדיים לדורותיהם חתכו לטובת מוסדותיהם כ"דמי מעבר" לתוכניות ובקשות של האוצר. לא פלא שקם לליצמן מתחרה בדמות ח"כ משה גפני.

 

כאב הראש הצפוי לליצמן הוא קודם כל בגלל שהסיעה (חמישה ח"כים) מייצגת שתי מפלגות שהיריבות המסורתית ביניהן הגיעה ערב הבחירות לסף קרע גלוי. ליצמן הוא ראש הפלג (החסידי) של אגודת ישראל. גפני הוא יורשו של אברהם רביץ ז"ל בראשות דגל התורה שהוא פלג (הליטאים) מתנגדי החסידות לאורך הדורות.

 

את היריבות הרעיונית מעצים המאבק הבין-דורי. גפני צעיר מליצמן, ובעיקר שאפתן ומרדן על פי טבעו ומרצו. לליצמן יש גם יריב מבית אשר מנטרל את יתרון הגודל של סיעת האגודה (שלושה ח"כים) על פני סיעת הדגל (שני ח"כים). ח"כ מאיר פרוש איננו כפוף למרותו של ליצמן בהיותו נציג של חצר חסידית ירושלמית. היום הוא גם שוחר נקם.

 

פרוש רץ לאחרונה לראשות עיריית ירושלים והפסיד לא מעט בגלל שאלפי הבוחרים מהחצר של ליצמן (חסידי גור מנהיגי האגודה), לא נתנו לו את קולותיהם, בהוראה מגבוה. לפי השמועה, הם בחרו "להכעיס" בניר ברקת, המועמד החילוני שניצח, או ששמו פתק לבן. בשבת שלאחר הבחירות, ליצמן הותקף פיזית - על סף מכות - בגלל הבגידה.

 

פרוש אמור להיות לשון המאזניים ביהדות התורה בהצבעה בין ליצמן לגפני (שניים לכל אחד). לא מן הנמנע שיעדיף את גפני בראשות ועדת הכספים, כמו שהביא קודם לבחירת איש פלג הדגל לראשות מועצת בית"ר עלית, וגרם לנקמה בירושלים. האפשרות לנקמה חוזרת היא עוד סיבה להעמקת הקרע הפנימי שעלול להשפיע גם על הקמת הקואליציה העתידית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ רובי ריבלין. יו"ר בפועל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים