שתף קטע נבחר

יובל לניסיון המרד: האוטונומיה לטיבט עוד רחוקה

50 שנה אחרי ההתקוממות הכושלת שהוביל הדלאי למה בטיבט, נראה שהאוטונומיה המורחבת שלה הוא שואף רחוקה מתמיד. פרופ' יצחק שיחור, מומחה לסין, בשיחה עם ynet: "הסינים לא מרגישים שום צורך לתת לאזורים האלה יותר אוטונומיה - להפך"

היום (ג') מלאו חמישים שנה לניסיון ההתקוממות הכושל שאירע בטיבט ב-10 במרס 1959, שבעטיה נמלט מנהיגם הרוחני של הטיבטים הדלאי למה מהחבל והפך לגולה. יובל שנה לאחר אותו יום, שאיפתו של הדלאי למה לאוטונומיה מורחבת לחבל נראית רחוקה מתמיד.

 

הפרופ' יצחק שיחור, מומחה לסין מאוניברסיטת חיפה, מעריך שגם השנה לא יזכה הדלאי למה לראות את שאיפתו מתגשמת. "אילו הסינים היו מעניקים אוטונומיה מורחבת לטיבט ולאזורים אחרים שבהם חיים מיעוטים, זה היה יכול לפתור לסינים הרבה בעיות, והם היו יוצאים עם תדמית משופרת. אבל הסינים לא מרגישים שום צורך לתת לאזורים האלה יותר אוטונומיה, להפך – הם רוצים לחזק את אחיזת השלטון. מהסיבה הזאת, איני צופה שבקרוב תזכה טיבט לאוטונומיה מוגברת, ועל אחת כמה וכמה לא בעצמאות. במיוחד עכשיו, שהשלטונות חוששים שהשפעת המשבר הכלכלי העולמי תביא לאי שקט באזורים מסוימים", הסביר.

 

בשנה שעברה, מנעה משטרת סין מנזירים טיבטים לקיים מצעד כדי לציין את ניסיון העצמאות הכושל. בתגובה, החלו הנזירים להפגין, וב-14 במרס אשתקד הפכה ההפגנה להתפרעות אנטי-סינית, שהתפשטה לעשרות קהילות טיבטיות מחוץ לחבל. המהומות דוכאו ביד ברזל ובעולם התעוררו גלי מחאה, שהשפיעו על ההכנות לקראת אולימפיאדת בייג'ינג באוגוסט. לטענת ממשלת טיבט הגולה בהודו, 220 מפגינים טיבטים נהרגו במהומות. סין טוענת כי מספר ההרוגים נמוך בהרבה, ועומד על 22, כשמרביתם הם דווקא סינים.


גרפיטי לרגל 50 שנה להתקוממות הטיבטית, בהודו (צילום: רויטרס)

 

שיחור מעריך שהמראות של אשתקד לא יחזרו על עצמם. "או שלא נראה כלום, או שנראה קצת הפגנות, אך בעוצמה פחותה. התגובות הסינית למהומות שכאלה הן לא רק לדכא ביד קשה, אלא גם ללמד לקח חינוכי, 'למען יראו וייראו', ונראה שהאוכלוסייה שם כבר 'למדה את הלקח שלה' ותנהג בזהירות רבה יותר. חוץ מזה, הסינים מודעים יותר לתאריך ההיסטורי ועומדים על המשמר", הסביר.

 

מאז אשתקד, נתונות קהילות טיבטיות בסין תחת מעין "משטר צבאי". בעיר דאופו שבמחוז סצ'ואן הסמוך לטיבט, המנזרים סגורים לציבור, ומכוניות משטרה נעות ברחובות. "מאז המהומות בלאהסה אשתקד היו כאשר אלפי חיילים ושוטרים. הדבר פגע קשות בחיינו", סיפר תושב דאופו לכתב סוכנות הידיעות AP.

 

סין מאשימה את הדלאי למה ואת ממשלתו הגולה בליבוי האיבה כלפי סין - בניסיון להשיב על כנה את התיאוקרטיה הבודהיסטית שהגיעה לקיצה עם תחילת השלטון הקומוניסטי. למרות שהדלאי למה חוזר ומציין כי הוא רוצה רק אוטונומיה בעבור טיבט, ולא עצמאות - הסינים מתעקשים שהוא זומם להפריד את טיבט מסין.


נזירים טיבטים לצד ניידת משטרה בחבל סצ'ואן (צילום: רויטרס)

 

לאחרונה נשמעו בטיבט קריאות להחלפתו של הדלאי למה. "בתוך התנועה הטיבטית יש מי שטוענים שהדלאי למה מתון מדי ופשרן מדי, וטוענים שבדרך הזו הטיבטים לא ישיגו מעולם את מבוקשם", מתייחס שיחור לקריאות. "יכול להיות שרואים כאן ניצנים של מגמה לפתח אגף מיליטנטי יותר, מתוך תקווה שהמשחק בין שתי המגמות האלה ישנה את המדיניות הסינית".

 

בחודשים האחרונים, הגבירה בייג'ינג את פעולות המחאה ואף הענישה נגד מדינות שהסכימו לארח את הדלאי למה. בסוף השבוע אף הזהיר שר החוץ הסיני כי אם מדינות העולם רוצות להרחיב את קשריהן עם בייג'ינג - עליהן למנוע מהדלאי למה לבקר בהן.

 

"בלי קשר לדלאי למה, הסינים נוהגים לאחרונה ביהירות רבה, ונוקטים צעדים שלא נקטו בעבר. אני חושב שזה נובע משילוב של שני דברים: מצד אחד ההתפתחות הכלכלית הסינית, ומצד שני המשבר הכלכלי במערב ובארה"ב. הסינים מרגישים ביטחון עצמי עצום, במיוחד אחרי ההצלחה של האולימפיאדה, שמתבטא בכל מיני צורות. גם בעבר הם מחו על פגישות וביקורים של הדלאי למה - אך אז זה נעשה יותר כהצגה. עכשיו ישנה גישה נוקשה יותר מצד הסינים, והרושם שמתקבל הוא שלא מדובר ביוזמה מקומית או ספורדית, אלא הוראה גורפת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדלאי למה. יש טיבטים שקוראים להחליפו
צילום: AP
פעיל למען שחרור טיבט בהודו. ארכיון
צילום: AFP
מהומות הדמים בחבל טיבט, אשתקד
צילום: AP
מומלצים