שתף קטע נבחר

"נאסור השקעה באג"ח קונצרני ללא מידע"

הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, ידין ענתבי, הציג הבוקר צעדים מתוכננים בשוק הפנסיוני על רקע המשבר העולמי. לדבריו, יישום המודל הצ'יליאני הוא משמעותי בתוכנית. בנוסף, האוצר יגביל בונוסים של מנהלים בקופות גמל, חברות פנסיה וחברות ביטוח

"בחודשים האחרונים אגף שוק ההון עסוק במשבר הפיננסי ואנו עוקבים בצורה אינטנסיבית אחר דרישות ההון, פעילות הנוסטרו ומצבם של גופים מוסדיים". כך אמר הבוקר (ג') ידין ענתבי, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, במסיבת עיתונאים בה הציג צעדים מתוכננים בשוק הפנסיוני על רקע המשבר העולמי.

 

הדו"ח השנתי מקרן הפנסיה - מה חשוב לבדוק?

 

לדברי ענתבי, "יישום המודל הצ'יליאני הולך להיות מאוד משמעותי בתוכניות העבודה באגף והוא נשען על כשל במערך ההפצה הפנסיוני בישראל". המודל הצ'יליאני מבוסס על מספר מסלולי חיסכון בעלי רמות סיכון שונות, המותאמות לקבוצות גיל שונות. לדברי ענתבי, "תמיד חוסכים מצאו את עצמם במסלול כללי של השקעות ללא קשר לרמת הסיכון הספציפי. כולם מצאו עצמם באותה חבילה כללית".  

 

לדבריו, "יש לנו התלבטות לגבי רמת ההשקעות שאנו הולכים לייצר לגופים המוסדיים למשקיעים בקבוצות גיל של 60 ו-67. לצורך קביעה זו נקים צוות מצומצם יחד עם הגופים המוסדיים שיגיש לנו תוך חודשיים המלצות ספציפיות לגבי תמהיל ההשקעה הרצוי לעמיתים בגיל זה", אמר ענתבי.

 

מונעים הרפתקאות פיננסיות

ענתבי אמר כי הממשלה תאסור על הגופים המוסדיים להשקיע את כספי החוסכים באיגרות חוב קונצרניות (אג"ח של חברות פרטיות), אם החברות המנפיקות את האג"ח לא יספקו לחוסכים ולאוצר מה שהאוצר מגדיר כ"מידע מינימלי" על ההשקעות. זאת, כדי למנוע הרפתקאות פיננסיות כמו אלו שהפילו חברות רבות בארץ ובעולם.

 

לשאלת ynet מה מכל השינויים האלו דורש החלטות של הממשלה והכנסת ציין ענתבי כי כמעט כל התקנות הן בסמכות האוצר, וכי ההחלטה על יישום המודל הצ'יליאני עברה כבר בהחלטת ממשלה, וההחלטה על ניוד אישי של קופות הגמל דרושה אישור של הכנסת, אך הוא מעריך שהכנסת החדשה תאשר אותו במהירות. לדבריו, כל התוכנית אמורה להתבצע כבר שנת 2009, ורובה המכריע אמור להתבצע כבר ברבעון השני של השנה.

 

התוכנית כוללת, לפי ענתבי, שינוי בחוק ההגבלים העסקיים, שיאפשר למשקיעים מוסדיים לתאם ביניהם עמדות ופעולות בנוגע לחובות של משקיעים. לדבריו, "הטיפול הטוב ביותר בסיכונים הוא שיתוף פעולה בין הגופים המוסדיים, כיוון שבנושא הזה אין שום עניין תחרותי. הפיזור הגדול בין קופות הגמל הוא יתרון לחוסך מבחינה תחרותית, אבל בזמני משבר הוא יוצר בעיה, כיוון שבעלי החוב (הטייקונים) עלולים לנצל את הפיזור לטובתם.

 

עוד מסר ענתבי כי האוצר מתכנן להגביל את הבונוסים של מנהלים בקופות הגמל, חברות הפנסיה וחברות הביטוח. לפי התוכנית, בונוס ינתן רק למנהלים עם ותק של שלוש שנים. לדברי ענתבי, שיטת הבונוסים הקיימת עודדה לקיחת סיכונים.

 

הסתכלות ארוכת טווח

לדברי ענתבי, "עודף האופציות לא תרמו לסיכונים. 95% מהכסף מנוהל במסלולים כלליים ואנחנו הולכים לצמצם משמעותית את מספר קופות הגמל. אנחנו הולכים לציין בשם המסלול את הרכב ההשקעות ורמת הסיכון שלו".

 

לדבריו, "הסתכלות על חסכון פנסיוני חייבת להיות ארוכת טווח. היו לנו לא מעט התלבטויות כי אנחנו מאמינים שהאינפורמציה צריכה להיות גלויה. אנחנו הולכים לומר שפרסום של תשואה יימשך מידיי חודש, אך בכל חודש אנחנו נפרסם את 12 החודשים האחרונים. נמשיך עם הפרסום החודשי אך בכל פעם נציג את שנים-עשר החודשים האחרונים".

 

לדבריו, "לקוחות יוכלו להמשיך לראות באתר האינטרנט מה הקופה שלהם עשתה בכל חודש, אבל התשואה שנציג לציבור תהיה באופן קבוע של 12 החודשים אחרונים. המטרה היא להסביר שיש להסתכל באופן ארוך טווח. אנחנו הולכים לאסור על שימוש בתשואות קצרות משנה".  

 

"אנחנו חושבים שהתחרות על דמי הניהול חייבת להתפתח וחלק מהגורמים לתחרות על דמי הניהול היא פרסום אינפורמציה על כך", אמר ענתבי. לדבריו, "היום גופים מוסדיים מפרסמים דמי ניהול רמה ברמה השנתית, נוסיף זאת לדיווח הרבעוני כדי שהלקוח יידע כמה שילם עבור ניהול הכסף". 

 

בהכנת הידיעה השתתפו הדר רז ורחלי בינדמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
ידין ענתבי. שקיפות אדירה
צילום: לע"מ
מומלצים