שתף קטע נבחר

פסגת ה-G20 גרמה לבורסות העולם לזנק

כך המדדים בתל אביב זינקו ביותר מ-5%, וכך גם בוול סטריט ובאירופה , כשגם באסיה נצפו מסכים ירוקים. אך האם פרץ האופטימיות בשל הסכמת המדינות להזרים טריליון הדולר צפוי להתחלף באווירת נכאים, כפי שכבר קרה בחודשים האחרונים?

אופטימיות, כמותה כבר ראינו מדי פעם בחודשים האחרונים - והתבדנו, שררה אתמול (ה') בבורסות העולם. האווירה העולצת שגרמה למשקיעים לפתוח את ידם הקפוצה ולרכוש ניירות ערך, ולבורסות העולם לזנק - נבעה במידה מרובה מההחלטות פסגת ה-G20 בלונדון.

 

בניגוד לפסגות רבות אחרות שהחליטו שיש להחליט משהו מתי שהוא, זו דווקא הניבה החלטות של ממש; וכך, על מנת להתמודד עם המשבר הפיננסי הגרוע ביותר מאז השפל הגדול של שנות השלושים, הודיעו המדינות שיזרימו טריליון דולר לקרן המטבע הבינלאומית (IMF), ולמוסדות בינלאומיים נוספים. המנהיגים מעריכים שבכך יעודדו את הצמיחה העולמית ב-4% עד סוף 2010, ויתרמו שווי של 5 טריליון דולר לתוצר העולמי.

 


צילום קבוצתי של מנהיגי מדינות ה-G20. אופטימיים. (צילום: AFP) 

 

על רקע הערכות מוקדמות לתוצאות חיוביות בפסגה, עוד טרם הינתן ההחלטות, החוזים העתידיים על המדדים בוול סטריט הצביעו על עליות וסייעו למגמה בבורסה בת"א. וכך ננעלו המדדים המובילים בזינוק של יותר מ-5%. גם דברי שר האוצר האמריקני ש"כלכלות העולם מראות סימנים של התאוששות בעקבות תוכניות הסיוע", השפיעו לחיוב על המדדים.

 

גם המדדים באירופה, שכבר נהנו לקראת סיום המסחר מהפתיחה החיובית בוול סטריט, ננעלו בעליות חדות. מדד פוטסי הבריטי זינק ב-4.28%, מדד דאקס הגרמני זינק ב-6.07% והקאק הצרפתי ב-5.37%. מוקדם יותר ננעלו גם המדדים באסיה בעליות חדות, הודות להערכותיו האופטימיות של גייתנר, ולנעילה המוצלחת של וול סטריט בליל רביעי.

 

אך האם העליות הללו יביאו לשינוי של ממש? לאורך המשבר התקיימו פסגות דומות, בהן הוחלט להזרים עוד ועוד כספים, על מנת  להפשיר את שוק ההון הגלובלי. המדינות עצמן ליוו זאת בהורדות ריבית, לעיתים מתואמות, על מנת להוזיל את האשראי. אותם צעדים אומנם גרמו לעליות קצרות טווח, אך המגמה השלילית חזרה עד מהרה לשווקים עם פרסום נתוני מאקרו כלכליים שליליים נוספים, ואמון המשקיעים והציבור ביכולתם של המנהיגים למנוע את המשבר, המשיך לצנוח.

 

על רקע זאת, מתרבות הקריאות לתת לשווקים לעשות את שלהם ולחברות הכושלות לקרוס - זאת תחת העמדת קווי אשראי על חשבון משלמי המסים. השאלה הנשאלת היא האם האמצעים אותם נוקטות המדינות אכן ממתנות את השפעות המשבר ואכן יביאו להתאוששות מהירה יותר של השווקים, או לחלופין ינציחו שיטה בה המוסדות הפיננסים מרוויחים, כתמיד, על חשבון הציבור. אי לכך, קריאה לרגולציה ופיקוח הדוק יותר עשויה להוות בשורה לא פחות חשובה, מהזרמת הכספים.

 

ההחלטות ב-G20

כחלק מהסיכומים כ-500 מיליארד דולר יוזרמו לקווי אשראי אותם מעניקה IMF למדינות חלשות הנזקקות לסיוע, וסכומים נוספים לארגונים בינלאומיים אחרים. הפגישה הבאה של מנהיגי ה-G20 תיערך ככל הנראה בחודש ספטמבר השנה, בבניין האומות המאוחדות שבניו יורק.

 

עוד התברר כי המנהיגים מבקשים לשים סוף להשתוללות הפיננסית שהביאה את כלכלת העולם למיתון הנוכחי. מדינות ה-G20 סיכמו על הגברת הרגולציה על מוסדות פיננסיים ועל השכר הניתן לבכיריהם, וכן פעולות נגד מדינות המשמשות כמקלטי מס -  זאת על מנת לשקם את האמון במערכת הפיננסית הגלובאלית ולמנוע את הישנות הדברים. כחלק מתוכנית זו יפעלו המדינות כדי להקים מועצה בינלאומית ליציבות פיננסית.

 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר שהפסגה היא נקודת מפנה במאמצים להצלת הכלכלה וקרא לאחדות עולמית במאבק הכלכלי. גם ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, אמר "כשהמדינות פועלות יחדיו, ביכולתן ליצור שינוי גדול יותר", והוסיף כי "זהו צעד משמעותי לקראת ההחלמה של הכלכלה העולמית".


המפגינים ריססו גרפיטי על קירות הבנק המרכזי האנגלי. (צילום AFP)

 

את הפסגה המשיכו ללוות, כבימים קודמים, אלפי אנרכיסטים, מתנגדי קפיטליזם, ארגוני איכות סביבה ואחרים. טענותיהם הן שמדינות ה-G20 הם האליטה הפיננסית הגלובלית, ובינתיים העניים הופכים לעניים יותר". המפגינים לא עצרו בזאת, וריססו גרפיטי על קירות הבנק המרכזי האנגלי, כשעקב הפרות הסדר ומעשי הוונדליזם, המשטרה אסרה עשרות מפגינים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק אובמה וגורדון בראון בפסגה
צילום: רויטרס
מומלצים