שתף קטע נבחר

אזהרה: אל תחתמו ויתור על דיור חלופי

בעוד כחודש יכנס לתוקפו חוק, המחייב את הבנקים לדאוג לדיור חלופי עבור נוטלי משכנתא שהוצאו מביתם כיוון שלא עמדו בתשלומים. אך נכון להיום, בנקים מבקשים מנוטלי משכנתאות לחתום על סעיף בו הם מוותרים על דיור חלופי

לתשומת ליבם של כל ממחזרי ומבקשי המשכנתאות בבנקים השונים: בקרוב עתיד להיכנס לתוקפו חוק הדיור החלופי, המחייב את הבנקים לספק פתרון דיור לחייבי משכנתא, שאינם יכולים לעמוד בתשלומי ההחזר לבנק ומוצאים מביתם. אולם, נכון להיום, כחודש לפני כניסת החוק לתוקף, עדיין מחייבים הבנקים את הלקוחות לחתום על מסמך ויתור לזכות הדיור החלופי ולא מיידעים את הלקוחות בדבר שינויי החוק.

 

חוק ההוצאה לפועל:

בחודש אוקטובר 2008 אישרה הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את הרפורמה בהוצאה לפועל, הכוללת, בין השאר, סעיף אשר מבטל את האפשרות, שהייתה לבנקים עד כה, לדרוש ממבקשי משכנתא לוותר על זכותם לדיור חלופי על-פי חוק ההוצאה לפועל.

 

מעמותת "ידיד", המסייעת לנפגעי משכנתאות, נמסר כי: "במשך שנים ארוכות ניסו הארגונים החברתיים לשנות את החוק ובתי המשפט אף קבעו במספר פסקי דין תקדימיים את חובת הבנקים להסביר לנוטלי המשכנתאות את משמעות הויתור. כחלק מהרפורמה במערכת ההוצאה לפועל, נקבע כי הבנקים יספקו דיור חלופי לתקופה של 18 חודשים, למי שפונה מדירתו כיוון שלא הצליח לעמוד בתשלומי המשכנתא".

 

על-פי החוק שאושר, הבנקים יחויבו בחוק במימון דיור חלופי, למשך שנה וחצי, לכ-1,200-1,500 דיירים המפונים מדי שנה מביתם, בשל אי-יכולת לעמוד בהחזרי המשכנתא. העלות השנתית של יישום החוק בעבור הבנקים מוערכת בכ-100 מיליון שקלים.

 

בעמותת "ידיד" קיבלו בתקופה האחרונה תלונות, על כך שהבנק מתנה את קבלת ההלוואה בחתימה על מסמך הויתור על הדיור החלופי: "לאחרונה הגיעו אל מרכזי הזכויות פונים, אשר התברר להם, במקרה, כי בעת שבאו לקחת משכנתא לרכישת דירה, או למחזר משכנתא קיימת, ביקש הבנק להחתימם על ויתור על הסעיף הקובע, כי במידה ולא יעמדו בתשלומי המשכנתא, יהיה הבנק חייב להעמיד להם דיור חלופי".

 

"על-פי החוק שיכנס לתוקף בקרוב", אומרים בעמותה, "יינתן דיור חלופי לכל מי שלקח משכנתא מהבנק מרגע הפעלת החוק, ומשמעות הדבר, כי כל מי שיחתום על ויתור על הדיור החלופי, בעצם מעמיד את עצמו בסכנה, במקרה שייקלע למצוקה כלכלית ולא יוכל לעמוד בתשלומי המשכנתא".

 

זאת ועוד, סמנכ"ל עמותת "ידיד", רן מלמד, אמר, כי "החוק כבר אושר בכנסת וכעת נותר לאשר את התקנות, שיובאו לאישור ועדת הכספים. הוא אינו רטרואקטיבי וכל מי שחותם היום לא יקבל דיור חלופי. אם היה מדובר בשנה לפני כניסת החוק לתוקף, מילא, אבל אנחנו נמצאים זמן קצר לפני. זה כשר אבל מסריח. הבנקים צריכים ליידע את הלקוחות ולתת להם להחליט. בלי הסבר - זה לא הגון", דברי מלמד.

 

בעמותת "ידיד" מוסיפים ואומרים, כי "נראה, שהבנקים מנסים להרוויח את הזמן עד כניסת התקנות לתוקף. אנו מציעים לכל מי שצריך משכנתא להתעקש עם הבנק ולא לחתום על סעיף הויתור. במידה וזה אפשרי, אפילו לחכות עם לקיחת המשכנתא מספר חודשים, עד היכנס החוק החדש לתוקף".

 

הבנקים: כשהחוק ייכנס לתוקפו, נפסיק להחתים

מנגד, בבנקים אומרים, כי החוק ייכנס לתוקפו ב-16 למאי. עד אותו מועד, לקוח אשר ייקח משכנתא ויחתום על מסמך הויתור לדיור החלופי, לא יוכל "ליהנות" מהחוק, במידה וייקלע לקשיים. אך, שם גם מסתייגים ואומרים, כי גם היום ישנם מקרים, בהם בתי המשפט מחייבים מתן דיור חלופי ללקוחות המתקשים בתשלום.

 

לאחר כניסת החוק לתוקף, ייאסר על הבנקים להחתים לקוחות על מסמך ויתור שכזה. עם זאת, הלקוחות יאלצו לחתום על נספח, המתואם עם החוק, על-פיו הלקוח מודע לכך, שבמידה והוא אינו עומד בהתחייבות תשלום המשכנתא, הוא זכאי לדיור חלופי - רק ל-18 חודשים - על-פי התנאים הכתובים בחוק.

 

בהכנת הידיעה השתתפו: רונית גודמן ואורי חודי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיור חלופי. בקרוב חוק
צילום: Index Open
מומלצים