שתף קטע נבחר

רוג'ר ווטרס מפרק את החומה

חבר להקת פינק פלויד מגיע לביקור בג'נין וירושלים כחלק מתמיכתו בפרויקט "סינמה ג'נין", הקמה מחדש של בית הקולנוע היחיד בשטחי הרשות הפלסטינית. רנן שור, מנהל סם שפיגל: "זהו פתח ליציאה ממצב המצוקה התרבותי בעיר"

שלוש שנים אחרי הופעתו הבלתי נשכחת בנווה שלום, חוזר חבר להקת הפינק פלויד, רוג'ר ווטרס, לאזורנו במשימת גישור ופיוס נוספת. ווטרס ינחת מחר (ב') בישראל ומשדה התעופה ימשיך לג'נין, שם ילווה מקרוב את תחילת העבודות על פרויקט "סינמה ג'נין" שבו הוא תומך. מדובר בשיפוץ ושחזור בית הקולנוע היחיד בעיר שהפסיק את פעילותו בתקופת האינתיפאדה הראשונה ב-1987. מאז נותר המבנה סגור ומסוגר וכל פעילויות התרבות שבו הופסקו. במסגרת פתיחתו המחודשת של "סינמה ג'נין", שמתוכננת לקראת מאי 2010, יוקם במתחם המשופץ גם בית ספר לקולנוע.


ווטרס בביקור בחומת ההפרדה ב-2006. הביע התעניינות (צילום: AP)

 

"פגשתי את רוג'ר ווטרס בפברואר האחרון בפסטיבל קולנוע של שלום בברלין שבו הוא השתתף", אומר פכרי חמיד העומד בראש הפרויקט, "סיפרתי לו על הפרויקט והוא הביע התעניינות. זמן קצר לאחר מכן הוא התקשר אליי וביקש לעזור. ווטרס ניסה למצוא עבור בית הקולנוע מערכת סאונד ובסופו של דבר החליט לממן אותה בעצמו".

 

חמיד, שינהל את המרכז שיוקם, מדגיש כי את תקציב הפרויקט - 170 אלף דולר - מממנת ממשלת גרמניה, משרד החוץ הגרמני ובמאי הסרט "הלב של ג'נין", מרקוס ווטר. "זו היתה יוזמה של ווטר שביקש לעשות משהו למען תושבי ג'נין", אומר פכרי ומדגיש, "הכוונה היא להפוך את המתחם למרכז תרבות שבו לצד הקולנוע יהיו גם מופעי תיאטרון, ערבי שירה וספרות ואירועי מוזיקה. אנחנו מנסים לערב בפרויקט גם אנשים מישראל ומחו"ל כדי לחזק את הקשרים".

 

"פרויקט מרגש"

בין שיתופי הפעולה שנרקמים כבר כעת תהיה סדנת תסריט משותפת שתתקיים בקיץ 2009 ובה יקחו חלק סטודנטים לקולנוע מג'נין ותלמידי מגמת התסריטאות בבית הספר סם שפיגל בירושלים. במסגרת הסדנה יכתבו המשתתפים תסריט משותף לסרט קצר. הכוונה היא להמשיך את שיתוף הפעולה דרך הפקה של תסריטים שייכתבו בסדנת הקיץ על ידי תלמידי הפקה ובימוי משני בתי הספר במקביל.


סינמה ג'נין. ישמש את תושבי ג'נין ושכם (צילום: פכרי חמיד)

 

"מדובר בפרויקט מרגש, בעיקר מכיוון שאין כיום בתי קולנוע בעלי זהות ערבית ובניהול ערבי בשטחים, בגדה או בערים המעורבות בישראל", אומר רנן שור, מנהל סם שפיגל, "הקמת בית קולנוע שכזה, שבמהותו הוא ארט האוס, מהווה פתח לדיאלוג ויציאה מהגטו וממצב המצוקה התרבותי בג'נין. אני מברך על כך. נעשה כל מה שנוכל כדי לחזק את שיתופי הפעולה בין סינמה ג'נין' לבית הספר, והסדנה היא צעד ראשון להקמת גשר". 

 

בית הקולנוע של ג'נין נבנה בראשית שנות ה-60 ונחשב לאחד האולמות הגדולים והמרשימים בשטחי הרשות. ב-1987 נסגר וכעת, כאמור, מבקשים כל הנוגעים בדבר להחזיר עטרה ליושנה. בין השותפים ליוזמה גם איסמעיל חטיב, שבנו אחמד נורה למוות ב-2005 מאש צה"ל. חטיב תרם את אבריו של בנו והציל בכך שישה ילדים ישראלים. שנה לאחר האירוע הטראומתי פתח חטיב מרכז תרבות לילדי מחנה הפליטים כאלטרנטיבה למשחקים ברחובות. בין הפעילויות במרכז, שנתמך על ידי כסף אירופי, גם סדנה לעשיית קולנוע. כיוון שאין בג'נין מקום להקרנת הסרטים הוחלט לפתוח מחדש את האולם הסגור. "סינמה ג'נין" ממוקם בלב העיר, לא הרחק מהכנסייה העתיקה, השוק והכבישים המרכזיים שחוצים אותה. בית הקולנוע עתיד לשמש את תושבי ג'נין (50 אלף איש) ושכם (140 אלף איש). באולם הקולנוע 250 מושבים ובעלייה יוצבו 200 מושבים נוספים.

 

לדברי חמיד, בשלב הראשון מתוכנן בית הקולנוע לקיים שש הקרנות של סרטים ביום לצד פעילויות נוספות. בשל טיבו של הפרויקט מקווה העמותה כי תצליח לשכנע מפיצים להעניק את זכויות הקרנת הסרטים ללא תשלום או בתשלום מינימלי. עלות כרטיס תהיה עשרה שקלים והנחות יינתנו למשפחות, סטודנטים, ילדים וארגוני צדקה מקומיים. בהנהלת הפרויקט מקווים שעם פתיחת השערים יפקדו את המקום מדי יום כ-300 צופים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
ווטרס. מימן את מערכת הסאונד
צילום: דלית שחם
לאתר ההטבות
מומלצים