שתף קטע נבחר

קווי המהדרין: דיון מכריע במשרד התחבורה

הוועדה לבחינת ההפרדה בין גברים לנשים באוטובוסים התכנסה כדי להחליט על עמדת משרד התחבורה בסוגייה. מחוץ לדיון בירושלים מפגינים עשרות: "לא לקווי טהרן; בשלב הבא ידרשו כאן קווים נפרדים ליהודים וערבים וללבנים ושחורים"

אחרי הקרב על השבת ופרשת האם המרעיבה – האם גם המאבק על קווי המהדרין חוזר לרחובות ירושלים? הוועדה לבחינת ההפרדה בין גברים לנשים בתחבורה הציבורית מכונסת היום (ג') במשרד התחבורה לדיון מכריע, בניסיון לגבש את עמדת המשרד בנושא שתוצג בפני בג"ץ בקרוב. מחוץ למקום הישיבה בקריית הממשלה מפגינים עשרות פעילים המתנגדים להפרדה באוטובוסים.

 

בתחילת 2007 דן בג"ץ בעתירת המרכז לפלורליזם יהודי נגד

 קווי המהדרין והורה למשרד התחבורה – שסירב עד אז להתערב בנושא – להציג לבית המשפט את עמדתו בסוגיה. בעקבות כך הוקמה במשרד ועדה מקצועית שתמליץ לשר התחבורה איזו עמדה לנקוט בבג"ץ. חברים בה נציגי היועץ המשפטי לממשלה, משרדי התחבורה והמשפטים ומשרד ראש הממשלה.  


ההפגנה הבוקר מול משרד התחבורה (צילומים: גיל יוחנן)

 

בחודשים האחרונים זימנה אליה הוועדה את נציגי התומכים והמתנגדים להפרדה בתחבורה הציבורית ומומחים לנושא וקראה גם לציבור לכתוב לה את דעתו. בינתיים אישר בית המשפט את בקשותיה לכמה דחיות לגיבוש המלצותיה, והיא אמורה להציג אותם בחודש ספטמבר. הבוקר, כאמור, היא מכונסת במשרד התחבורה לדיון מכריע בסוגיה. ההערכה היא כי המסקנות כבר כתובות וחבריה רק יתבקשו לאשרן. 

 

"זה בלתי נסבל שבמדינת ישראל יהיו קווים נפרדים"

מחוץ לישיבה מפגינים פעילים המתנגדים להפרדה בקריאה אחרונה שלא להיכנע לדרישת החרדים. ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), שהשתתף בה, אמר: "זה בלתי נסבל שבמדינת ישראל, או בכלל בעולם, יהיו קווים נפרדים בהם גברים ישבו מקדימה ונשים ישבו מאחורה".


דתיות וחילוניות נגד ההפרדה

  

הורוביץ הזהיר כי "בשלב הבא הרי ידרשו כאן קווים נפרדים ליהודים ולערבים, או ללבנים ולשחורים. את ההפרדות הללו אנחנו מכירים מההיסטוריה ואסור לנו לקבל אותם". הוא קרא למשרד התחבורה לבטל את הסבסוד הממשלתי לקווים אלו - "מי שרוצה את קווי טהרן האלו שישלם על כך מכיסו". 

 

חברת מועצת העיר ירושלים (סיעת הירושלמים) רחל עזריה, ממארגנות ההפגנה, הסבירה: "ההפרדה הזו היא אפליה נגד נשים. אין דבר כזה 'נפרד אבל שווה', וזה הוכח כבר בארה"ב. אני מאמינה שיש כל מיני קבוצות שהיו חולמות לשבת בנפרד מאחרים, אבל אנחנו לא יכולים להרשות דבר כזה".

 

עזריה הוסיפה כי היא חרדה למרחב הציבורי בירושלים אם כך תיראה התחבורה הציבורית המופעלת על ידי הממשלה. עוד אמרה כי היא פועלת גם למען חרדים המתנגדים להפרדה אך קולם לא נשמע. "אומרים שאנחנו צריכים לתת להם לנהל את ענייניהם בעצמם, אבל צריך להבין שלא מתקיים שם הליך דמוקרטי אלא קבוצה קטנה של עסקנים מחליטה מה יהיה". 

 

"הרבה מאוד חרדים הודו לי על המאבק כמו גבר שאוהב לשבת מאחורה, רחוק מכולם, או אישה שרוצה לשבת עם הילדים", גילתה עזריה. לדבריה, הדבר משפיע גם על היחסים בין בני זוג או בין הורים לילדים – "יש זוגות שהנסיעה באוטובוס היא הזמן הכמעט יחיד שלהם להיות יחד במהלך היום". 

 

עו"ד עינת הורוביץ מהמרכז לפלורליזם יהודי, אמרה: "אנחנו שותפים בהפגנה כי חשוב להראות שיש ציבור גדול שמתנגד להפרדה. אני סבורה שיש פה הכרעה עקרונית עם השפעה על מעגלים נוספים. יש כבר דיבורים והצעות על הפרדת גברים ונשים בכמה סניפים של קופות החולים והדואר, ועוד מעט יבקשו גם סניף נפרד בביטוח הלאומי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענר גרין
קווי מהדרין בירושלים
צילום: ענר גרין
הורוביץ. מה השלב הבא
צילום: גיל יוחנן
הצד החרדי
צילום: דודי ועקנין
מומלצים