שתף קטע נבחר

מזרח י-ם: 35 אלף לא לומדים במוסדות העירייה

מדו"ח של עמותת "עיר עמים" והאגודה לזכויות האזרח עולה, כי 30 אלף תלמידים נאלצים ללמוד בחינוך הפרטי, בשל מחסור בכ-1,000 כיתות. 5,000 בני-נוער וילדים כלל לא לומדים. עוד עולה מהדו"ח, כי גם רבות מכיתות הלימוד אינן תקינות. בעיריית ירושלים דוחים בתוקף את הטענות - "הדו"ח מסולף"

35,000 תלמידים ממזרח ירושלים לא יתחילו מחר (יום ג') את שנת הלימודים תש"ע בבתי הספר של העירייה, כך עולה מדו"ח של האגודה לזכויות האזרח בישראל ועמותת "עיר עמים". הסיבה לכך, לפי הדו"ח: במזרח ירושלים קיים מחסור של מעל 1,000 כיתות והוא הולך וגדל מדי שנה. עד שנת 2011 צפוי המחסור לגדול, כך על-פי הנתונים, לכ-1,500 כיתות חדשות. מנגד, בעיריית ירושלים דוחים את הטענות בדו"ח וטוענים כי הנתונים מסולפים.

 

מהדו"ח עולה כי 5,000 תלמידים אינם רשומים באף מסגרת חינוכית. 30,000 תלמידים נאלצים ללמוד בחינוך הפרטי, תמורת סכומי כסף גבוהים.

 מדובר בבתי ספר פרטיים או בלתי-רשמיים המופעלים על-ידי חברות פרטיות, כנסיות, הוואקף, האו"ם ועל-ידי גורמים פלסטינים שונים.

 

עוד עולה מהדו"ח שמבין אלו שזוכים ללמוד במערכת החינוך העירונית, אלפים נאלצים ללמוד בכיתות שאינן ראויות ללימודים, במבנים שכורים שלא נועדו לכך, בחדרים קטנים, צפופים וחסרי אוורור, ללא כיתות סמך וללא חצרות למשחקים. המצב מצויות הכיתות קיים כבר שנים במערכת, ומדי שנה, המצב מחריף.

 

מחצית מהכיתות שמפעילה עיריית ירושלים בשכונות הערביות במזרח העיר - כך לפי הדו"ח - אינן תקניות: 704 כיתות לא תקינות לעומת 656 כיתות תקניות. מתוך הכיתות שאינן תקניות מצהירה העירייה ש-221 מהכיתות - 188 כיתות בית ספר ועוד 33 כיתות גן - פועלות במבנים "במצב שאינו ראוי". 

 

הדו"ח מעלה גם בעיות ברישום התלמידים לבתי הספר ומגלה כי בחלק מבתי הספר במזרח ירושלים נגבים דמי שירותים שונים במעמד הרישום לבית הספר, בניגוד לחוק. דמי השירותים, המגיעים לעתים למאות שקלים, מכבידים מאוד על התושבים שרבים מהם נזקקים, שכן 67% מהמשפחות במזרח העיר נמצאות מתחת לקו העוני.

 

"לתת חינוך ציבורי חינם"

מנכ"לית עיר עמים, יהודית אופנהיימר, אמרה: "אנו קוראים לממשלת ישראל להכיר בחשיבות נושא החינוך בירושלים המזרחית, לתת לקידומו עדיפות בחלוקת עוגת התקציב של משרד החינוך, כך שיוקצו במהירות וביעילות התקציבים הנדרשים לשינוי יסודי של המצב. לא מתקבל על הדעת, שרפורמות לשיפור מצב החינוך במקומות אחרים בישראל, יקדימו את הבטחת החובה הבסיסית ביותר - לספק חינוך ציבורי חינם בירושלים המזרחית. כדי למלא אחר דרישות החוק ופסיקות בג"ץ, על משרד החינוך ועיריית ירושלים לאפשר באופן מיידי לכל הילדים בירושלים המזרחית לקבל חינוך ציבורי חינם. עד שיושלם הפער במספר הכיתות החסרות, על המדינה להשיב את דמי הלימוד להורים הנאלצים לשלוח את ילדיהם ללימודים בבתי ספר פרטיים ואחרים שאינם עירוניים".

 

עו"ד טלי ניר מהאגודה לזכויות האזרח בישראל הוסיפה: "במשך שנים ארוכות

פעלו הרשויות בניגוד לחוק, כשלא מילאו את הבטחותיהן לתיקון הליקויים החמורים במערכת החינוך העירונית בירושלים המזרחית, שתוארו בדו"ח. הסירוב להעניק לילד את זכותו הבסיסית לחינוך הינו פגיעה חמורה ביותר בזכויותיו הבסיסיות להתפתחות ולמימוש עצמי. מובן כי התוצאה היא נזק בלתי הפיך ליכולתם של הילדים בירושלים המזרחית להתפתח בהמשך חייהם. על כן, יש הכרח לעצור את הטרגדיה המתמשכת במערכת החינוך של ירושלים המזרחית".

 

"הדו"ח אינו נצמד לעובדות"

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "אנו מוחים בתוקף על הנתונים המסולפים המופיעים בדו"ח. הדו"ח אינו נצמד לעבודות, אלא לכותרות מצלצלות תוך ניסיון להוליך שולל את הציבור. העירייה מודעת לצרכים החינוכיים במזרח ירושלים והכינה תוכנית רב שנתית לבניית מוסדות חינוך יחד עם הממשלה אשר אחראית על תקצוב המוסדות. בעקבות המאמץ הרב, הפערים במערכת החינוך בירושלים בכל חלקיה ובהם במזרחה נמצאים בתקופה האחרונה במגמת צמצום, בניגוד למוצג בדו"ח המסולף וראש העיר מקדם זאת בסדר עדיפויות גבוה מול הממשלה והכנסת".

 

לגבי הנתונים עצמם נמסר: "במערכת החינוך במזרח ירושלים לומדים בחינוך הרשמי-עירוני כ- 40 אלף תלמידים בגילאי גן עד כיתה י"ב. העירייה מקדמת בימים אלו ממש בניית 248 כיתות לימוד במזרח העיר והפרויקטים נמצאים בשלבי תכנון וביצוע. חשוב להדגיש כי במהלך השנתיים האחרונות נבנו מספר בתי ספר חדשים המאכלסים כ- 200 כיתות לימוד חדשות. כמו כן, העירייה פועלת להסדרת הקצאת קרקעות לבניית בתי ספר, במסגרת תוכניות איחוד וחלוקה ועל-ידי הפקעת קרקעות מתאימות למוסדות חינוך נוספים, בהתאמה לצרכי האוכלוסייה".

 

ממשרד החינוך נמסר: "בשנת הלימודים תשס"ט נפתחו שלושה בתי ספר חדשים במזרח העיר ירושלים, הכוללים 42 כיתות לימוד בנוסף לחדרי ספח רבים. עוד יצוין כי, משרד החינוך ועיריית ירושלים מקדמים תוכנית רב שנתית להקמת מבני חינוך לקליטת תלמידי מזרח ירושלים. במסגרת תוכנית זו שריין המשרד 80 כיתות לבנייה. הבנייה מותנית בהפקעת קרקעות שנעשית על ידי עיריית ירושלים ולאחר שהליך זה יושלם, יוציא המשרד פרוגראמות לתכנון בהתאם. מבירור שנערך אל מול מנח"י עולה, כי לא ידוע על תלמידים שאינם משובצים במערכת החינוך".

 

בהכנת הידיעה השתתף רונן מדזיני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תלמידים במזרח ירושלים. ארכיון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים