שתף קטע נבחר

האינפלציה תחכה: הנגיד לא העלה את הריבית

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הותיר את הריבית על 0.75%. בבנק ישראל מעוניינים להמתין לנתונים חיוביים נוספים טרם העלאת ריבית שעשוייה לפגוע בקצב התאוששות ובייצוא. זאת, למרות שהאינפלציה הגיעה ל-3.7% מתחילת השנה

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הותיר אמש (ה') את הריבית במשק על כנה בשיעור של 0.75%. טרם ההחלטה, היו האנליסטים חלוקים בדעתם בנוגע לצעדי בנק ישראל. יש שאמרו שהבנק יעלה את הריבית בשיעור מתון, על רקע החששות מאינפלציה, סימני ההתאוששות במשק ואיתותים חיוביים משוק העבודה; לעומתם, היו שהעריכו שהנגיד ימתין עם העלאת הריבית בשל הרצון להימנע מפגיעה בייצוא ובהתאוששות המשק.

 

על אף שסימני ההתאוששות במשק מתגברים ונראה שמצב התעסוקה פחות גרוע מהערכות מוקדמות, בבנק ישראל מעוניינים להמתין לנתונים חיוביים נוספים טרם העלאת ריבית שעשוייה לפגוע בקצב התאוששות. כמו כן, העלאת ריבית מחזקת את השקל מול הדולר. בכך, נפגעות הכנסות הייצואנים, שכן על כל דולר שהם מרוויחים, הם מקבלים פחות שקלים. זאת, בנוסף לעלייה בעלויות הייצור בארץ במונחים דולריים, המשפיעה על מחיר המוצר הסופי בשווקים בחו"ל ופוגעת באטרקטיביות שלו. 

 

שיעור עליית מדד המחירים לצרכן באוגוסט היה גבוה - 0.5%. מדד זה מצטרף לעליית מחירים של 0.9% ביולי ו-1.1% ביוני. מתחילת השנה עלה מדד המחירים ב-3.7% - הרבה מעבר ליעד של בנק ישראל (1%-3%). עדיין מדובר בריבית ריאלית שלילית שכן הריבית הניתנת על הפיקדונות נמוכה מהירידה בערך הכסף (המשתקפת בעליית המחירים).

 

ספג ביקורת עזה

לאחר שהנגיד העלה את הריבית בחודש שעבר, התחלפו המחמאות אותן קיבל עד כה מהייצואנים על נסיונו לחזק את השקל - בביקורת עזה. נציין שבנק ישראל ממשיך להתערב בשוק המט"ח באגרסיביות ולרכוש דולרים על מנת לתמוך במטבע האמריקני וסופג על כך לא מעט ביקורת. עם זאת, הנגיד ובכירים נוספים בבנק הדגישו לאחרונה שלא ניתן להמשיך ולהתערב בשוק המט"ח לאורך זמן. 

 

בנק ישראל הוא הבנק המרכזי הראשון בעולם שהעלה את הריבית, מאז החל המשבר לתת את אותותיו בכלכלה הריאלית. עם זאת, בניגוד לישראל, ברוב המדינות המפותחות החששות מאינפלציה הם נמוכים, בשל הקיפאון ברמת המחירים על רקע ירידה בצריכה וצמצום הביקושים בצל המשבר העולמי שממשיך לפגוע בכלכלתן. על אף שפישר שינה כיוון בחודש שעבר והעלה את הריבית ל-0.75% מרמת שפל של 0.5%, מוקדם יותר החודש הוא אמר שצעד זה לא נועד לאותת על התחלת מגמה של העלאות ריבית.

 

בינתיים, נמנעים נגידי הבנקים המרכזיים במדינות המערב מלנקוט בצמצום מוניטרי (העלאת ריבית). כך, לדוגמה, יו"ר הבנק המרכזי האמריקני, בן ברננקי, הותיר את הריבית בארה"ב על 0%-0.25%, בהמתנה לנתונים מעודדים יותר מכיוון הכלכלה הריאלית.

 

אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, בירך על ההחלטה ואמר בתגובה: "כשכל העולם נמנע מהעלאות ריבית, מוטלת גם עלינו חובת הזהירות. הריבית בארה"ב עדיין אפסית ויצירת פער ריבית חיובי עלולה להאיץ את התחזקותו של השקל ובכך לפגוע ביכולת התאוששותו של היצוא הישראלי. הכלכלה הריאלית עדיין נדרשת לכל סיוע אפשרי, על מנת להיחלץ מהמשבר העולמי".

 

לדבריו, "שימוש בנשק הריבית מוקדם מדי עלול להיות הרסני למשק הישראלי ולגרור את המשק למיתון ממושך". יהודאי הביע את ביטחונו כי נגיד בנק ישראל, "שהוכיח עד כה אחריות, גמישות ויצירתיות, ימשיך לפעול בכל הכלים העומדים לרשותו כדי לחזק את כושר התחרות של היצוא הישראלי". 

 

יהודאי ציין, כי "יש להיזהר מאופטימיות יתר. השינויים בשערי המטבע, לצד המשך הירידה בביקושים העולמיים ומחנק האשראי, יוצרים תמהיל מסוכן, הפוגע בכושר התחרות של היצוא הישראלי ומאיים על יכולתו של המשק הישראלי לצאת מהמשבר בזמן הקרוב". להערכת יהודאי, האינפלציה בשנה הקרובה אינה צפויה לחרוג מיעד המחירים ואינה מהווה איום אמיתי על המשק.


פורסם לראשונה 24/09/2009 17:32

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
יו"ר הבנק המרכזי, בן ברננקי
צילום: AP
מומלצים