שתף קטע נבחר

זירת הקניות

איום הבנייה שב לרחף מעל חוף בצת

כבר לפני 17 שנה אושר לבנות בחוף בצת, דרומית לראש הנקרה, אתר נופש הומה. היזם שרכש את השטח לפני כשנתיים ביקש לממשן, אך ההתנגדות של ארגוני הסביבה שלחה אותו לפתוח במו"מ למציאת חלופה. לאחרונה התפוצץ המו"מ - ותוכניות הבנייה שבו לסדר היום

חוף בצת, הנמצא בין אכזיב לראש הנקרה, הוא אחד מהחופים הפתוחים היחידים בצפון הארץ - רצועה פראית של חול, סלעים וים. אך אפשר שבקרוב הוא יהפוך לכפר נופש הומה בסגנון מלונות הענק של אנטליה.

 

על השטח אושרו כבר לפני 17 שנה תוכניות בנייה נרחבות, וחברה שרכשה אותו ביקשה לממשן. ארגוני הסביבה נדרכו לקראת קרב והיזם, ג'קי בן-זקן, החל במשא ומתן עם מנהל מקרקעי ישראל למציאת פתרון. אך לאחרונה התפוצץ המו"מ והאיום הנדל"ני שב וחזר לסדר היום.

 

תוכניות הבנייה בחוף אושרו בשנת 1992. הן מתירות בנייה של ארבעה כפרי נופש על פני שטח של 206 דונם. כפרי הנופש יכללו כ-1,300 חדרים ואפילו אגם מלאכותי. לפני כשנה רכשה את השטח חברת מאקפל, בבעלות בן-זקן ואחרים, וביקשה לממש את זכויות הבניה שאושרו.

 

ארגוני הסביבה ותושבים מהאזור, שרצו לשמר את החוף הפראי והפתוח ולבטל את תוכנית הבנייה, התגבשו לוועד פעולה להצלת החוף, והם החלו במאבק סביבתי בהובלת החברה להגנת הטבע. הם טענו כי מדובר בחוף טבעי המשמש גם כאתר הטלה חשוב לצבי הים, שחלקם בסכנת הכחדה, וציינו גם שפרק הזמן החוקי לביצוע התוכנית חלף בשנת 2007 (משום שהוקצו לו 15 שנה). דרישתם הייתה לדון בתוכנית מחדש, מתוך הבנה שבנסיבות הקיימות כיום תוכנית שכזו לא הייתה מאושרת.

 

הפתרון: שטח במרכז הארץ תמורת הויתור על בצת

בעקבות הלחץ הציבורי פתחה בעלת השטח, חברת מאקפל, משא ומתן עם מינהל מקרקעי ישראל למציאת חלופה עבור החברה תמורת הוויתור על זכויות הבנייה בבצת - בין אם על ידי פיצוי כספי ובין אם על ידי איתור שטח חלופי. לאורך כל הדרך הביע בן זקן כי ברצונו להימנע מעימות משפטי וממאבק סביבתי. בישיבה שהתקיימה בין הצדדים בחודש ינואר אמר בן-זקן כי בכוונת "מאקפל" לשתף את הגורמים המתנגדים לבנייה בתהליך התכנון, ולהגיע להסכמות שימנעו פגיעה בסביבה.

 

אלא שבימים האחרונים המשא ומתן התפוצץ. כעת, אם תוכניות הבנייה הישנות ייצאו לדרך, נדמה כי פגיעה בסביבה תהיה בלתי נמנעת.

 

מהחברה להגנת הטבע נמסר: חוף בצת הינו אחד מהאזורים היפים והשקטים שנותרו בגליל המערבי ובארץ כולה. בעקבות ההתנגדות הציבורית להרס החוף, אותו הוביל מטה מאבק אשר כלל את תושבי האזור, את החברה להגנת הטבע וארגונים סביבתיים נוספים, החליט היזם לחזור בו מהפרויקט, בתנאי שיקבל פיצוי מהמדינה.

 

כמה עצוב שדווקא מנהל מקרקעי ישראל, הגורם הציבורי האמון על ניהול קרקעות המדינה לטובת אזרחיה, הוא זה שמכשיל את המשא ומתן וסולל למעשה את הדרך לקידום פרויקט הרסני, שהיזמים אינם מעוניינים בו, ושעתיד לפגוע הן בטבע והן בציבור. אנו קוראים לשר הבינוי והשיכון ולשר להגנת הסביבה לקחת אחריות, להתערב ולפעול באופן מיידי לקידום המו"מ ולהציל את חוף בצת".

 

גם ב"מאקפל" מאשימים את מינהל מקרקעי ישראל במצב שנוצר: "חברת מאקפל עומדת בקשר ישיר עם הארגונים הירוקים , מנהל מקרקעי ישראל ומשרד השיכון, בכדי למצוא פתרון הולם לכל הצדדים. על אף שיש בידי החברה תב"ע מאושרת לבנייה, החברה ניסתה ומנסה להגיע להסדר עם מנהל מקרקעי ישראל ואף הסכימה לבצע חילופי קרקעות במרכז הארץ ו'לוותר' על הזכייה במכרז ו 200 הדונם על שפת הים.

 

"לאחר דין ודברים של מספר חודשים ואישור השר הממונה, חזר בו מנהל מקרקעי ישראל מעסקת החלפת הקרקעות. מאקפל נשארה בשלב זה עם הקרקע האמורה בחוף בצת, בה זכתה במכרז ומתכננת לחדש את התכנון בקרקע ובמקביל את הדיונים עם הארגונים הירוקים, אם לא ימצא המנהל פתרון מתאים".

 

טרם נמסרה תגובה ממנהל מקרקעי ישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פיסת טבע פראית. חוף בצת. ארכיון
צילום: דנה גיא, החברה להגנת הטבע
צבת ים שעלתה להטיל ביצים בחוף בצת. ארכיון
צילום: אפי שריר
מומלצים