שתף קטע נבחר

מוכנים לכל מצב: קובה מתרגלת פלישה אמריקנית

מאז שהחליפו ברק אובמה וראול קסטרו את ג'ורג' בוש והמהפכן פידל, היחסים בין המדינות עלו על דרך חדשה. אבל תרגיל צבאי גדול שהחל היום באי הקומוניסטי מזכיר שהמתיחות לא התפוגגה

כוחות הביטחון של קובה החלו היום (ה') בתרגיל צבאי המדמה פלישה אמריקנית ויימשך שלושה ימים. בעוד הצבא האמריקני ממשיך לעסוק באינטנסיביות במלחמה שהוא כבר נקלע אליה באפגניסטן, בקובה מזהיר הממשל הקומוניסטי מפני "התוקפנות האימפריאליסטית", ומטפח את החשש מתקיפה אמריקנית.  

 

התרגילים הצבאיים המשולבים שיסתיימו ביום שבת, הם הראשונים שמתקיימים מאז נכנס לתפקידו הנשיא ראול קסטרו, שהחליף את אחיו פידל ב-2008. מדובר במהלך מפתיע, על רקע היחסים המפשירים עם וושינגטון. 

מספר החיילים המשתתפים בתרגיל אינו ידוע, אך בעבר השתתפו בתרגילים מסוג זה מאות אלפי אנשים - חיילים ואזרחים.


חיילים מתאמנים, היום בקובה (צילום: AP)

  

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ביטל כמה מן ההגבלות הכלכליות על קובה ונציגי הצדדים החלו לדון בייסוד שירותי דואר ישירים ושיתופי פעולה עתידיים בתחום המלחמה בסמים, ההתמודדות עם אסונות טבע ותחומים נוספים. אך יותר מהנושאים שעל הפרק, נדמה היה שהאווירה השתנתה, והממשלות מוכנות לעתיד אופטימי.

 

אך דיווחי כלי התקשורת הממלכתית היום, הזכירו את הימים שלפני ההפשרה ביחסים. תחנת הרדיו "רבלדה" דיווחה כי התרגיל נועד "להתמודד עם תוקפנות

צפון-אמריקנית אימפריאליסטית. בטאון המפלגה הקומוניסטית "גרנמה" מסר כי התמרונים הם הגדולים והחשובים ביותר בחמש השנים האחרונות.

 

"המצב הפוליטי-צבאי שמאפיין את היחסים בין קובה לממשלת ארה"ב הופך את התרגילים האסטרטגיים האלה לחשובים ביותר", נכתב באתר האינטרנט של "רדיו רבלדה". למרות ההצהרות הלוחמניות, מומחים מבהירים שקובה מעוניינת בעיקר לשלוח מסר לאלו שמעוניינים לערער את השלטון הקומוניסטי, ולא מתכוננת לעימות צבאי קרוב.

 

הפעם האחרונה שבה ארה"ב ניסתה להפיל את המשטר בקובה בדרך צבאית הסתיימה בכשלון, כאשר ב-1961 שיגר ממשלו של הנשיא ג'ון קנדי כמה אלפי גולים קובנים למפרץ החזירים. הם נהדפו במהירות, והפלישה הכושלת גרמה מבוכה גדולה לוושינגטון.

 

שנה לאחר מכן, המתיחות הצבאית בין קובה לארה"ב כמעט הסתיימה באסון גרעיני, כאשר ברית המועצות הציבה טילים בליסטיים על האי, והממשל האמריקני דרש את הוצאתם משם. משבר הטילים הסתיים ללא פעולה צבאית של אחד הצדדים, אך החרם הכלכלי על קובה נותר על כנו כבר 47 שנים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוכננים לקראת התוקפן האימפריאליסטי
צילום: AP
מי צריך שיתוף פעולה?
צילום: AP
מומלצים