שתף קטע נבחר

נגרם לכם נזק בצימר? לא בטוח שתקבלו פיצוי

כמחצית מבעלי הצימרים מפעילים אותם ללא רישיון, והאורחים לא מבוטחים. התוצאה: משרד התיירות דירג רק ‭5%‬ מיחידות הנופש בצפון, כפי שפורסם ב"ממון" של "ידיעות אחרונות"

אם החלטתם לשבור סוף-סוף את השגרה האפורה, לצאת לכמה ימי חופשה וללון בצימר מפנק בחיק הטבע - כדאי לכם לבדוק עוד פרט קטן חוץ מהמיקום, המחיר והתנאים. מבדיקת "ממון" עולה כי לחלק גדול מהצימרים אין היתר בנייה או רישיון עסק.

 

במסגרת פרויקט לדירוג הצימרים, שבו פתחו לפני כשנה וחצי משרד התיירות והרשות לפיתוח הגליל, קיבלו דירוג רק 125 בעלי צימרים (כ‭500-‬ יחידות נופש מתוך כ‭8,000-‬ בצפון‭.(‬ הסיבה המרכזית היא שכמחציתם לא יכולים להיכנס לדירוג משום שאין להם היתר בנייה או רישיון עסק. המשמעות: אי אפשר לבטח את העסק, והאורחים לא מבוטחים.

 

אם נגרם לכם נזק - בגוף או ברכוש - בצימר שבו אין ביטוח, יש סיכוי שלא תקבלו פיצוי. אין חברת ביטוח שאפשר לתבוע, ואם תגישו תביעה נגד בעלי הצימר, ייתכן שפשוט אין לו די כסף כדי לשלם לכם.

 

"ברמת הגולן זה כמו מערב פרוע"

יוזמת הדירוג נועדה להעלות את רמת הצימרים, לשווק אותם גם לתיירים ולספק מידע למי שרוצה להתארח בהם. מערכת הדירוג, ‭(ISRAEL BED AND BREAKFAST) IBB‬, בוחנת 140 קריטריונים בהתאם לתקנים בינלאומיים, ומדרגת את חדרי האירוח ברמות A, B, C‬ בהתאם לרמת יחידת האירוח ולאיכויות השירות בה. בין הקריטריונים: סוג הכרית; סוג המזרן; הניקיון; המרחק מלול או מרפת; גודל החדר; רעש המזגן ואמת בפרסום.

 

כל בעל יחידות אירוח שרוצה לקבל דירוג עובר סדנה של יום אחד, וביקורת על ידי יועץ מטעם משרד התיירות. אפשר לערער על הדירוג, או לערוך שינויים כדי לקבל דירוג גבוה יותר.

 

טלי עומר, מנהלת פרויקטים ברשות לפיתוח הגליל: "למחצית הצימרים אין רישיון או היתר בנייה, ולא יכולים לפיכך לקבל דירוג. זה לא שהם עבריינים, רשויות החוק אמרו להם 'תבנו, ונתחיל להריץ את כל התהליך‭,'‬ והתהליכים לא התקדמו.

 

"כשהם לא קיבלו היתר בנייה, הם גם לא יכלו לקבל רישיון עסק. ברמת הגולן זה כמו מערב פרוע. רבים עובדים בלי היתרי בנייה, בלי רישיונות ובלי כלום. רבים עובדים בלי היתרי בנייה, בלי רשיונות ובלי כלום. בונים ליד רפתות או לולים. הרשויות העלימו שם עין, והיום קשה מאוד לעשות שם סדר‭."‬

 

חוששים לפרסם את האמת

חלק גדול מבעלי יחידות האירוח חוששים מדירוג גם בשל חשדנות. החשש הוא שדירוג של הצימר עשוי להציג אותם ברמה נמוכה יותר, ויחייב אותם באמת בפרסום לגבי כל הפרטים הנכונים הקשורים ליחידות האירוח.

 

לדוגמה, בעל יחידת אירוח מפרסם כיום שיש לו צימרים עם ג'קוזי, אבל לא מציין כי הוא שומר שבת, ולכן בסופי שבוע אסור להפעיל את הג'קוזי.

 אחר מפרסם שיש לו נוף, אבל מתברר שאת הנוף לא רואים מהחדר, אלא רק מנקודות אחרות ביישוב. צימרים אחרים לא דורגו בגלל שתהליך הדירוג לוקח זמן רב.

 

מנתונים לא רשמיים עולה כי רבות מיחידות האירוח נמצאות בתפוסה ממוצעת שנתית של 35%-30%‬ בלבד: בתפוסה גבוהה בסופי שבוע, אבל ריקות באמצע השבוע כמעט לאורך כל השנה, למעט בחגים. יחידות האירוח היוקרתיות והמושקעות מגיעות לתפוסה ממוצעת של כ‭70%-‬ לאורך כל השנה, בעיקר צימרים שהטיפול בהם הוא העיסוק העיקרי של הבעלים.

 

דרגות הצימרים - דרישות המינימום

דרגה A

יותר מ-36 מ"ר, סלון, חדר שינה, מיטה ברוחב 160 ס"מ לפחות, ג'קוזי גדול, מערכת קול, מערכת ישיבה.

 

דרגה B

36-30 מ"ר, ג'קוזי, מערכת קול, מערכת ישיבה, שמיכת פוך, מקלחון בשטח 80 על 80 ס"מ לפחות.

 

דרגה C

‭30-23‬ מ"ר, רדיו, גינה, מקלחון בשטח 70 על 70 ס"מ.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
מי רוצה להתעורר עם ריח של רפת וקולות געייה?
צילום: אפי שריר
מומלצים