שתף קטע נבחר

ניגריה שואלת: מה גרם לטבח המזעזע?

סכסוך דתי, מריבות בין רועי צאן לאיכרים או אולי סגירת חשבונות בגלל סכסוכים פנימיים? תושבים, פעילי זכויות אדם ואנשי ציבור בניגריה מתקשים להסביר מה הביא לטבח המזעזע בו נרצחו בתוך שלוש שעות כ-500 נוצרים על-ידי המון מוסלמי

יומיים אחרי הטבח שביצעו מוסלמים בשלושה כפרים נוצרים במרכז ניגריה, עדויות מזעזעות של ניצולים הולכות וחושפות את מימדי הזוועה, בה נרצחו לפחות 500 בני אדם. כוחות הביטחון הניגרים ממשיכים זה היום השני לסייר בעיר ג'וס ובכפרים הסמוכים לה בניסיון למנוע את חידוש האלימות וביצוע מעשי נקמה. במקביל, גוברות הקריאות להקמת ועדת חקירה.

   

נוצרים שהצליחו להימלט מהטבח סיפרו כי מוסלמים המתגוררים בהרים הסמוכים, פלשו לכפריהם בשעת לילה ופתחו ביריות באוויר על-מנת להוציא את התושבים מבתיהם. כשיצאו הגברים, הנשים והילדים, הם נדקרו למוות בחרבות ומצ'טות. אחרים נשרפו חיים לאחר שבקתות הקש שלהם הוצתו.

 

"נתפסנו לא מוכנים, וכשניסינו לברוח הפולאני חיכו לנו ושחטו אותנו", סיפר תושב אחד הכפרים, בו מתגוררים יחד נוצרים ומוסלמים. תושב אחר סיפר כי חלק מהפורעים הם תושבי הכפרים עצמם, אשר הוגלו מהם עקב סכסוכים פנימיים.


"הניצולים עסוקים בלקבור את יקיריהם" (צילום: AP)

 

הטבח בשלושת הכפרים נמשך לא פחות משלוש שעות ללא כל הפרעה, ולרבים מהניצולים יש ביקורת חריפה ביותר על כוחות הביטחון שהגיבו מאוחר מאוד לאירועים. "עד שהם הגיבו, הפורעים כבר סיימו את העבודה", מסר פורום הנכבדים הנוצרים במדינת פלטו, שבה אירע הטבח. בעקבות הביקורת, פיטר נשיא ניגריה הזמני, גודלאק ג'ונתן, את יועצו לביטחון פנים.

 

מאחורי הרצח ההמוני עומד ככל הנראה השבט המוסלמי פולאני. תושבים באזור הנידח סיפרו כי יומיים לפני הטבח קיבלו מוסלמים המתגוררים באזור אזהרות לטלפונים הניידים שלהם באמצעות מסרונים. "יש לנו יותר מ-500 הרוגים בשלושת הכפרים, והניצולים עסוקים בלקבור את יקיריהם. הם הותקפו בגרזנים, פיגיונים ואתי חפירה. רבים מההרוגים הם ילדים ונשים בהיריון", סיפר שר ההסברה במדינת פלטו, גרגורי ינלונג.


לא הפעם הראשונה. ג'וס אתמול (צילום: AP)      

 

זו אינה הפעם הראשונה שבאזור העיר ג'וס - הנמצאת על קו התפר בין הצפון המוסלמי לדרום הנוצרי של ניגריה - מתרחשים אירועים אלימים על-רקע דתי. רק בחודש ינואר נהרגו  באזור יותר מ-400 בני אדם ואירועים בהיקפים דומים אירעו גם ב-2001, 2004 ו-2008.

 

הארכיבישוף של הבירה אבוג'ה, ג'ון אונייקן, סבור כי האלימות אינה קשורה לסכסוכי דת אלא לבעיות חברתיות, אתניות ולמצב הכלכלי באזור. לדבריו, מדובר במאבק בין שבט הפולאני שרובו נוודים מוסלמים מגדלי בקר, לבין שבט ברום שרובו איכרים נוצרים".  

  

לעומת זאת, חלק מהמקומיים טוענים כי הטבח הוא מעשה נקמה על גניבות בקר מצד הנוצרים.

 פעילי זכויות אדם סבורים שדווקא כן מדובר במלחמת דת וכי הטבח הוא נקמת דם על הטבח שאירע בחודש ינואר, בו מרבית הנרצחים היו מוסלמים.

  

"האלימות הנוראית הזו כבר גרמה לאלפי הרוגים במדינת פלטו לבדה בעשור האחרון, אך איש לא הועמד לדין", אמרה קורין דופקה, חוקרת בכירה למערב אפריקה בארגון זכויות האדם Human Rights Watch. "הגיע הזמן למתוח קו אדום. הרשויות צריכות להגן על הקהילות האלה, להביא את הפורעים למשפט ולטפל בשורשי האלימות הזו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית שהוצת בגוס, אתמול
צילום: AFP
ג'ונתן. הדיח את יועצו
צילום: AFP
מומלצים