שתף קטע נבחר

ספרים אלקטרוניים: מגדל בבל החדש?

לכל ספר אלקטרוני, בינתיים, יש פורמט קבצים מוצפן משלו. מהו ה‭, epub-‬ למה מתעקשת אמזון על ‭,mobi‬ ומדוע, בכלל, אי אפשר להסתפק ב-PDF? מתוך "ידיעות אחרונות"

זה הזמן להביט בעיניים לחות מנוסטלגיה על מדף הספרים שלכם. יתכן שבעוד שנים ספורות תבינו ש‭2010-‬ היתה השנה שבה התחילה המהפיכה הגדולה. השנה שבה הספר המודפס החל את הספירה לאחור לקראת מותו ולידתו מחדש, בפורמט דיגיטלי. השאלה היא כמובן באיזה פורמט. ולא מדובר בשאלה טכנית גרידא: לבחירת פורמט מסוים דווקא יכולה להיות השפעה מכרעת על הקריאה.

 

קוראי הספרים האלקטרוניים כבר כאן. הדגם הראשון של הקינדל, קורא הספרים האלקטרוני של אמזון, יצא לשוק בנובמבר ‭.2007‬ רשת בארנס אנד נובל המפורסמת אימצה את ה‭,Nook-‬ וגם סוני במשחק. יצרניות אחרות, בעיקר בסין, מציעות דגמים מקבילים. אבל זה הדור הראשון. כל המכשירים הללו יודעים להציג טקסט בשחור לבן, ופחות או יותר זהו זה. לחלקם קישוריות סלולרית (כלומר האפשרות להתחבר ישירות לרשת סלולרית אלחוטית, להוריד ספרים או לגלוש ברשת‭,(‬ לחלקם לא.

 

כל זה עומד להשתנות. הטאבלט (מחשב הלוח) של אפל, iPad, תיכף כאן, מיקרוסופט מנופפת במכשיר עתידי בשם קורייר, ו‭HP-‬ מציגה בימים אלה את הסלייט. אלה כבר מכשירים שיודעים להיות גם קוראי ספרים, אבל גם מחשבים ניידים לכל דבר. הוצאות הספרים נושאות אליהם עיניים בחשש ובתקווה.

 

אבל מה עם הקוראים? לנו יש מקום לחשש לא קטן: האם נוכל לקרוא את הספר הדיגיטלי שרכשנו (בקובץ, דרך האינטרנט) על כל מכשיר שנקנה? ומה עם המנהג היפה להשאיל ספר לחבר, תוך סיכוי סביר שלא נראה אותו שוב לעולם על המדף הביתי? לבחירה בפורמט מסוים ומוסכם של קבצים יש השפעה משמעותית על כל אלה.

 

בלי הגנות במקור

הנה ארבע אותיות שכדאי שתכירו: ‭,epub‬ הסיומת של קבצי ספר אלקטרוני בפורמט הפופולרי ביותר כרגע בעולם. בינתיים מדובר בפורמט המסתמן כמוסכם בספרים האלקטרוניים השונים. ה‭Nook-‬ של בארנס אנד נובל, ה-iPad והסוני-רידר תומכים בו. הקינדל, בינתיים, לא - אבל מתכנת חובב כתב אפליקציה, שמאפשרת להמיר את ה‭epub-‬ לפורמט mobi הייחודי של הקינדל. סוני, אגב, עברה ל‭epub-‬ רק בסוף ‭,2009‬ אחרי שכהרגלה בקודש ייצרה פורמט ייחודי משל עצמה, והחליפה אותו אחרי שכשל.

 

epub הוא קיצור ל-Electronic Publication היתרון הגדול של הקבצים מסוג זה הוא בעובדה שהם מאפשרים הצגה של טקסט - גודל, מיקום וכו' - בדרך שמותאמת למכשיר שמציג אותו. כלומר בניגוד ל‭,pdf-‬ למשל שיוצג תמיד ‭‬באותה צורה ולא משנה על איזה מסך, ה- epub הוא פורמט זורם שמאפשר התאמה מושלמת.

 

כלומר, אם תורידו קובץ ‭,epub‬ הוא יידע להתאים אוטומטית את תצוגת הטקסט שלו לכל מכשיר שתשתמשו בו. זה נכון, אגב, רק לגבי טקסט, לא לגבי פורמטים שדורשים דיוק גראפי כמו קומיקס או ספרים טכניים.

 

עוד נקודה משמעותית לגבי ה‭- epub-‬ הוא לא כולל במקור מערכת הגנה מפני העתקה ‭,drm)‬ ראשי תיבות של Digital Rights Managements).‬ ה‭epub-‬ אמנם מאפשר הוספת הגנה כזו, אבל במקורו הוא מגיע בלעדיה. פרויקט ספרי החינם של גוגל, למשל, מציע קבצי ‭,epub‬ וכך גם פרויקט "גוטנברג ברשת‭,"‬ שמציע ספרים קלאסיים להורדה דיגיטלית.

 

חברות שרוצות להוסיף drm יכולות לעשות זאת, והן בהחלט עושות, עם מחיר מסויים שעלול לשלם הקורא. למה? כי הוא עשוי להוריד לתומו את הספר החדש של דן בראון ולגלות מיד אחר-כך שאינו מצליח לקרוא אותו, כיוון שמערכת ההגנה במכשיר שלו היא ייחודית ואינה מותאמת למערכת ההגנה ש"נתפרה" לקובץ הספציפי הזה.

 

אפל, אגב, הודיעה כבר, שה-iPad יידע לקרוא לא רק את הספרים המוגנים שיימכרו ב- ‭,ibooks‬ חנות הספרים של אפל אלא גם, ספרי epub נטולי הגנות.

 

והגנות יהיו: בניגוד למוזיקה, ספרים הם עסק מסובך לפיראטים. דיסק אפשר להמיר ל‭MP3-‬ בקלות ותוך דקות ספורות על המחשב הביתי. נראה אתכם סורקים דף-דף את "הארי פוטר‭."‬ ברור - הגנות ייפרצו, וכבר היום יש ספרים פיראטיים ברשת, אבל ההוצאות והחנויות המקוונות יילחמו היטב על הגנת הזכויות שלהם.

 

מתנשפים מאחור

epub הוא לא הפורמט היחיד, כמובן. סוני ניסתה את מזלה עם פורמט אחר וכשלה. פורמט ה‭pdf-‬ בן ה‭15-‬ מציע חוויה מוגבלת, שתכריח אתכם להגדיל ולהקטין ולהזיז את התמונה אם גודל המסך לא מותאם בדיוק לקובץ. 

 

ויש כמובן את אמזון. לקינדל שלה הותאם פורמט בשם ‭,mobi‬ גלגול של פורמט שנועד במקור לטלפונים חכמים ומחשבי כף-יד. אמזון דוחפת את הקינדל יפה, ומנסה לשדר כל הזמן מסר של הצלחה - אבל משום מה מסרבת לחשוף מספרים מדויקים. דוגמה: החברה הודיעה, שהקינדל היה המוצר הכי מבוקש כמתנה בחג המולד האחרון, וכי מכירות הספרים הדיגיטליים היו גבוהות ממכירות ספרי הנייר בחג - אבל לא סיפרה כמה יחידות קינדל נמכרו. גם העובדה שמחיר הקינדל מקוצץ שוב ושוב לא מעידה על סיבה למסיבה בחנות של ג'ף בזוס.

 

איך זה קשור ל‭?mobi-‬ מבקרי הפורמט טוענים שהוא מוגבל מבחינת יכולת הצגת הטקסט שלו (פונטים וכו‭('‬ יחסית ל‭.epub-‬ אגב, לאמזון יש גם פורמט נוסף, ‭,topaz‬ משוכלל מעט יותר, אבל מותאם לספרים מעטים בלבד. היתרון והחיסרון של שני הפורמטים הוא הייחודיות לקינדל - אם קניתם ספר מאמזון, תוכלו לקרוא אותו רק על הקינדל. כשהתחרות תהפוך משמעותית, ייתכן שהצרכנים יעדיפו קוראי ספרים המאפשרים רכישה ביותר מחנות אחת, שלא לדבר על ספרי חינם.

 

בינתיים השמועות מדברות על דגם צבעוני עם מסך מגע של הקינדל, שייצא בקרוב. מה זה אומר על הפורמט הנבחר? ימים יגידו.

 

בדרכו של ה-iPhone

אבל האם באמת הבחירה בפורמט טקסט כזה או אחר חשובה כל-כך? ה-iPad של אפל גרם להתרגשות ולסחרור במשרדי הוצאות ספרים בארה"ב, עוד לפני שהוכרז רשמית. הוצאות ניו- יורק טיימס, הרפר קולינס, מקגרו-היל, קונדה נאסט (המו"ל של מגזין הטכנולוגיה הנחשב ‭(Wired‬ ועוד - כולם רוצים להיות בפנים ולקחת בו חלק. לניו-יורק טיימס יש אפילו מתכנתים שעובדים צמוד עם אנשי אפל.

 

מתברר כי מה שמפתה כל-כך ברעיון של "iPhone גדול" אלו האפשרויות הטכנולוגיות שהוא מציע. למה ללכת על פורמט קבוע וקשיח, אם אפשר לייצר "אפליקציה" מיוחדת לצורך הקריאה?

 

האפשרויות הגלומות באפליקציה ייעודית - מבחינת צבעוניות, פונטים וקבצי מולטימדיה - גדולות לאין שיעור מן היכולות של פורמט טקסט קבוע. אפליקציות מאפשרות גם עדכון בזמן- אמת כשחוברת חדשה יוצאת לאור, או ספר חדש בסדרה. וחשוב מכל: מכיוון שכל חנות ספרים רוצה למכור, יש סיכוי טוב שהחנויות והוצאות הספרים ייצרו אפליקציות שונות לקוראי הספרים השונים, כדי לאפשר למשתמשים לקנות מהן: כך אין צורך בפורמטים, אי אפשר יהיה להוריד ספרים פיראטיים, וכולם יהיו שמחים וטובי לב.

 

זאת, כמובן, אם סטיב ג'ובס יאפשר לכולם לעשות סיבוב על ה-iPad שלו, ולא ינסה לשמור על חנות הספרים של אפל כמקור היחיד לספרים במכשיר; ואם אמזון וגורמים אחרים לא ינסו לשמור את הצרכנים בקורא הספרים שלהם.

 

ספר בליווי מוזיקלי

השאלה המעניינת באמת היא מה יקרה לספר כפי שאנחנו מכירים אותו. פורמט ה‭,epub–‬ והאפליקציות כמובן, מאפשרים הוספת יכולות מולטימדיה לספר. כמה זמן יישאר הספר דומה למתכונת הנוכחית - שורות של טקסט ותו לא?

 

בתחילת דרכם, הציגו אתרי חדשות כמו ynet טקסט ותמונה בלבד. אבל הפס הרחב והיכולות המובנות של המדיום הביאו להוספת וידאו, גלריות תמונות פלאשיות, קבצי קול ועוד. האם זה מה שיקרה לספר? האם נוכל בעתיד להוריד ספרים שמגיעים עם פסקול, קטעי וידאו ועוד? הסיפור הזה רק בתחילתו. כדי לדעת מה יהיה בסוף נצטרך כולנו לחכות בסבלנות לסוף הספר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים