שתף קטע נבחר

בנק ישראל הפחיד את רוכשי הדירות

נלחצים מהמשכנתא: החמרת התנאים לקבלת משכנתא על ידי בנק ישראל הביאה את בעלי הדירות והרוכשים הפוטנציאליים לעצור את העסקאות. סקר גיאוקרטוגרפיה: הביקוש לדירות בקרב זוגות צעירים ירד ב-30% בשבוע האחרון

הנחיית בנק ישראל להקשיח את התנאים לקבלת משכנתא הביאה לקיפאון בעסקאות הנדל"ן בשבוע האחרון. מבדיקת "ממון" עולה כי שליש מהרוכשים הפוטנציאליים, בעיקר זוגות צעירים, וכן שיעור דומה של מוכרים, הקפיאו את העסקאות בציפייה לראות מה יקרה למחירי הנדל"ן. כמו כן נרשמה ירידה של 5% במספר הפניות למודעות לרכישת דירות באתרי האינטרנט.

 

 

בשבועות האחרונים נחתו על רוכשי הדירות כמה גזירות: ראשית, ההנחיה של המפקח על הבנקים להגביל את המשכנתא להיקף של 60% מערך הדירה במקום 70% כפי שהיה עד כה. בנוסף לכך הוחלט להטיל מע"מ על הקרקע לקבוצות הרכישה, מה שיביא להתייקרות של דירות הנרכשות בשיטה זו.

 

מבדיקת "ממון", שנערכה באמצעות מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה בראשות ד"ר רינה דגני, מחירון הדירות לוי יצחק ואתרWIN WIN, עולה כי שוק הנדל"ן נכנס לתקופת צינון. "הפגיעה העיקרית היא בזוגות שהתכוונו לרכוש את הדירה הראשונה שלהם, ואילו ההשפעה על המשקיעים נמצאה קטנה יחסית, כ-10% בלבד", אומרת ד"ר דגני.

 

"הבעיה איננה בהעלאת הריבית על המשכנתא, עלייה שמסתכמת בכמה עשרות שקלים בחודש, אלא בתחושה שמישהו בוחש למעלה ורוצה שהמחירים יירדו", אומר לוי יצחק. "הבחישה הזאת גורמת חששות, ואלה מתורגמים לעצירה בשוק".

 

מאומדנים כלכליים שערכה ד"ר דגני מתברר כי הירידה הגדולה ביותר בביקוש ניכרת בקרב הזוגות הצעירים. אלה חוששים מהעובדה שיצטרכו להשיג סכום התחלתי גדול יותר מכפי שחשבו, ובנוסף לכך ייתכן שיצטרכו לשלם יותר באופן חודשי על החזר המשכנתא, בשל התייקרות הריבית. הנפגעים העיקריים הם אלה שנשואים כבר כמה שנים, גרים כעת אצל ההורים או בשכירות והתכוונו לרכוש את דירתם הראשונה. הביקוש בקרב קבוצה זו ירד בכ-30% בסוף השבוע האחרון. בקרב מי שרוכש דירה לבן או לבת או דירה לזוג צעיר שעומד להינשא או נישא לאחרונה, ההשפעה קטנה יותר: ירידה של 13% בלבד ברצון לרכוש דירה.

 

להערכת דגני, השפעות אלה עוצרות את השוק לזמן קצר בלבד, אולם אין בהן כדי לשנות את הצרכים והמבנה של השוק באופן מהותי.

 

עם זאת, הזוגות הצעירים סבורים אחרת. "עמדנו על סף סגירת עסקה לקניית דירה באזור המרכז, בסכום של 1.1 מיליון שקל", סיפר בן רפאל, המתגורר בשכירות. "היו לנו 330 אלף שקל, שהם 30% מערך הדירה, ואז רגע לפני חתימת החוזה שינו את התנאים. נלחמנו בשיניים. גייסנו הלוואות מהורים, מקרובים ומחברים, שברנו קרנות, חסכונות ופקדונות, והצלחנו להשיג עוד 110 אלף שקל כך שנגיע ל-40% המיוחלים".

 

על רקע זה הפגינו אתמול עשרות סטודנטים שביקשו לעורר את מודעות הציבור לבעיית המשכנתא. עשרות פעילים מהעמותה לחיים בכבוד וסטודנטים לעבודה סוציאלית מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב הפגינו באזור הבורסה ברמת-גן נגד נטל המשכנתאות. לפי נתוני מרכז המידע של הכנסת, יותר מ-80 אלף ישראלים מתקשים בהחזרי המשכנתא. שיעור זה גבוה פי 5 מהממוצע העולמי. באירוע הוקם מיצג ויזואלי של מפלצת משכנתא הרודפת אחר האזרח הקטן. את המיצג ליוו אנשים אשר נפגעו מהמדיניות המונהגת היום וחשפו סיפורים אישיים ותמונות המתעדות את הפינוי מבתיהם.

 

ומה צפוי הלאה?

ד"ר דגני: "השוק היהודי צורך כ-32-30 אלף דירות בשנה, וזה מה שאכן בונים בכל אחת מ-7 השנים האחרונות. קשה להשפיע על השוק, כיוון ששלושת הגורמים שהשפיעו על הבהלה לדירות ב-2009 עדיין קיימים: ההיסטריה סביב קבוצות הרכישה טרם התפוגגה, הריבית עדיין נמוכה וכדאית ושוק ההון לא יציב ואינו מניב רווחים כמו בשנה שעברה. לכן הדעה היא שטוב יותר להשקיע בדירות. השקעה בשקלים נותנת כ-1% בלבד לשנה, ודירה נותנת בממוצע לפחות 3%-2%. השוק מוטה עדיין לטובת הרכישה, ונראה שהמגמה תימשך".

  

הידיעה המלאה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" שב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בונים בניינים, צילום ארכיון
צילום: Index Open
מומלצים