שתף קטע נבחר

זינוק בתלונות על הטרדה מינית בצה"ל

יום העלאת המודעות הגיע לכנסת: לפי נתונים שהוצגו בוועדת החוץ והביטחון, בשנתיים האחרונות חלה עלייה של עשרות אחוזים במספר התלונות. בוועדת הקליטה נשמעו סיפורים עצובים של נשים עולות: "המנהל הטריד אותי - ואני הייתי תלויה בו"

הכנסת מקיימת היום (ג') יום מיוחד להעלאת המודעות לנושא ההטרדות המיניות, וכל הוועדות מקיימות דיונים בנושא. אחרי שאתמול נחשפו ב-ynet נתונים מדאיגים שהוכנו לקראת היום, לפיהם קרוב לחצי מהנשים השכירות מוטרדות במקום עבודתן, מתפרסמים היום נתונים נוספים, על היקף התופעה בצה"ל - שחלה בו בעלייה תלולה.

 

 

לפי הנתונים שהוצגו בוועדת החוץ והביטחון, בשנת 2009 הוגשו בצה"ל 445 תלונות על הטרדה מינית, לעומת 363 ב-2008 ו-318 ב-2007. מרבית הדיווחים היו בתוך הבסיסים, ורובם עסקו בהטרדה פיזית. 28 אחוז עסקו הטרדה מילולית, 13 אחוז בהצצה, ושלושה אחוז אחוז באונס או ניסיון לאונס. עוד אחוז אחד מהתלונות עסק ביחסים בהסכמה.

 

נציגי צה"ל הסבירו כי בטיפול בתלונות יש שתי אפשרויות - קצין בודק או חקירה של המשטרה הצבאית החוקרית (מצ"ח). רק-47 אחוז מהחיילות שהתלוננו ב-2009 בחרו לפנות למצ"ח. 12 אחוז מהחיילות מבקשות טיפול בתוך היחידה.

 

לדברי תא"ל גילה כליפי, יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, בשנת העבודה 2009 טופלה רק תלונת שווא אחת. עם זאת, אמרה כי "אנו לא רואים את המחויבות לטפל רק במי שטוענת שהוטרדה מינית. אנו מחויבים גם לכך שכל עוד לא הוכחה אשמה, האדם שנגדו התלוננה הוא חף מפשע".

 

"למדנו כבר שלא פחות חשוב לשאול את צה"ל לא רק על מודיעין, יש עוד שאלות שצריך לשאול - פגיעה מינית, התאבדויות, שהם נושאים חברתיים", סיכם יו"ר הוועדה, ח"כ צחי הנגבי. "הם חלק מהוויית החיים של הארגון הזה שעליו אנחנו מחויבים לקיים פיקוח פרלמנטרי. כל אחד יוצא מכאן בתחושה שמצד אחד משבחים את המערכות, אבל יש בעיה. אני מקווה שזה נושא שמצוי בתודעה גם של צה"ל, כארגון הגדול ביותר, לייצר יותר תחושת ביטחון והבנה שהמערכת תגן על אלו שיגישו תלונות".

 

שר הביטחון לשעבר, ח"כ עמיר פרץ (עבודה), הוסיף כי "הציפייה שלנו מצה"ל היא שהם יהפכו לאחד המודלים החשובים שממנו יקישו גם מקומת עבודה אחרים. החברה הישראלית עושה שיפוט לאותה גברת שהגישה תלונה גם ביחס אליה. כשאותה חיילת צריכה לשוב לאותה קהילה בה היא חיה, החשש הזה מאוד גדול. צריך לנהוג בזהירות אבל לפתח יותר כלים שמאפשרים טיפול בנושא בלי שהאשה תצטרך להיות החזית במלחמה. גם אם החיילת בחרה ללכת למדרג טיפול נמוך יותר, אתם צריכים ללכת למדרג הגבוה יותר כדי למצות את הענישה. צריך לתת ביטחון לחיילות, שלשום אדם בשום דרגה אין לו סמכות יתירה".

 

"לא לימדו אותך באתיופיה לא להגיד לא לגבר?"

גם ועדת הקליטה בראשות ח"כ ליה שמטוב קיימה דיון בהטרדות מיניות במקום העבודה, והוצגו בה סיפוריהן של נשים עולות שנפלו קורבן לתופעה.


"היו גם נסיונות לאונס ומעשים מגונים" (צילום: גיל יוחנן)

 

אחת מהן, כלכלנית שעלתה מאוקראינה לפני כמה שנים ועדיין לומדתת את השפה, סיפרה כי הצליחה להתברג לעבודה במחסן בגדים כמקפלת. "הייתי חייבת לעזוב את העבודה למרות שהיא התאימה לי. הסיבה: התנהגות המנהל שלי. במהלך חודשיים הוא הטריד אותי, ניצל את מרותו, כי הייתי תלויה כלכלית בעבודה. היו גם נסיונות לאונס ומעשים מגונים. פניתי למרכז סיוע, לא רציתי שאנשים יידעו - וזו אחת הסיבות שלא הלכתי למשטרה. אני ממש בדיכאון בגלל כל מה שקרה".

 

אחרת, דוברת אמהרית בת 24,  למרכז סיוע כדי ללוות חברה. היא דיברה על הדברים שהתרגלה לחיות עמם: "הייתי בלי עבודה ושכנים שלי חיפשו בייביסיטר. זה התחיל בדיבורים - התרגלתי מישראלים לבנים. 'לא לימדו אותך באתיופיה לא להגיד לא לגבר?', 'החזה שלך בצבע מוקה'.

השכן התחיל להטריד אותי, נצמד אלי, דיבר אלי. אחרי חודש עזבתי את העבודה".

 

מיכל רוזין, מנכ"לית איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית (מסל"ן), הזכירה כי דו"ח בנושא פיצוי נפגעות תקיפה מינית שהכינה ועדה בין-משרדית והוגש בשנה שעברה למשרד הרווחה (פרטיו פורסמו לראשונה ב-ynet) "עדיין שוכב אצל השר ולא נעשה דבר בנושא".

 

ח"כ מרינה סולודקין סיכמה: " נשיא לשעבר היה אלוף הטרדות מיניות. זה הליך מאוד חשוב וזה יהיה תקדים אם השופט ירשיע אותו. אני אופטימית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדיון בוועדת החוץ והביטחון. משמאל: תא"ל כליפי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים