שתף קטע נבחר

ראש פינה: סיפור של תעוזה וחלוציות בנוף הגלילי

בדרך לקמפינג השנתי או לצימר המרענן של הקיץ, ראש פינה תמיד שם, זמינה לביקור חטוף או עמוק. אז במקום רק לעצור לתדלק או במקרה הטוב להתיישב באיזו מסעדה, למה שהפעם לא תתהלכו קצת ברחובות המושבה ותיזכרו בסיפור שלה?

איך מגיעים: בצומת ראש פינה שעל כביש 90 פונים ונכנסים למושבה. אחרי תחנת הדלק פונים בכיכר שמאלה לדרך הגליל. בכיכר הבאה פונים ימינה לרחוב דוד שו"ב, לאחר כקילומטר במעלה הגבעה הדרך הופכת לריצוף אבנים. בהמשך, פונים שמאלה עם השילוט לחניית בית העלמין (נקודה 1 במפה).

 

כל הדרכים לחופשה בצפון עוברות בראש פינה. בדרך לקמפינג השנתי או לצימר המרענן של הקיץ, ראש פינה תמיד שם, זמינה לביקור חטוף או עמוק. אז במקום רק לעצור לתדלק או במקרה הטוב להתיישב באיזו מסעדה או בית קפה כפרי, למה שהפעם לא תתהלכו קצת ברחובות המושבה ותיזכרו בסיפור שלה? תיזכרו בפרופסור מר, שמצא את התשובה הנכספת לקדחת המלריה, או בפקידי הברון שישבו כאן והקימו לעצמם גן יפה כדי לנפוש בו?


מפת הטיול בראש פינה

 

כשרואים את בית המלון המיתולוגי של שוורץ אפשר להבין מאיפה קיבלה מעצמת הצימרים הגלילית את ההשראה שלה, וכשעוברים ליד בית הספר העברי, אפשר לדמיין איך זה לחיות בתקופה שבאמת כל מילה בעברית חדרה לעורקים ולנשמה. אז תקדישו לה, לראש פינה, קצת זמן. מגיע לה.

 

"אבן מאסו הבונים - היתה לראש פינה"

אבני הבניין הזרוקות של גיא אוני הפכו בימינו למציאות ייקרת ערך, של רחובות מרוצפים, בתי אבן עבי קירות שעצי תות ענקיים מצלים על חצרותיהם. הסיור ברחובותיה הראשונים של ראש פינה, שבה לכל אבן שם ולכל קיר סיפור, עוקב אחר עלילה של תעוזה וחלוציות בלב נוף גלילי והררי.

 

מחניית בית העלמין (1) הולכים במעלה הכביש, לאורכו של נחל ראש פינה היורד מצפת שבו ירדו לראשונה אברכים מצפת בשנת תרל"ח (1878) להקים את גיא אוני בסמוך לכפר הערבי ג'עוני. לאחר כ-100 מטר נפער מימין פתח בצמחיית הנחל וגשר הולכי רגל צר חוצה את הערוץ. אנחנו חוצים ומטפסים בסדרה ארוכה ותלולה של מדרגות אל עבר הבתים מצופי האבן הניצבים בראש הגבעה. בקצה המדרגות מגיעים אל הרחוב העליון, מרוצף האבן של המושבה ראש פינה (2).

 

גיא אוני ניטשה על ידי מתישביה לאחר שהבצורת והדבר הכריעו אותם. למקום הגיעו עולי העליה הראשונה מרומניה שקיוו להצליח במקום בו נכשלו אחרים לפניהם "אבן מאסו הבונים (מתיישבי גיא אוני) הייתה לראש פינה" (תהילים קי"ח). ישר לפנים עובר הרחוב העליון שכדאי להקדיש לו דקות ספורות של הליכה עד סופו וחזרה, להציץ בין חורבות האבן אל החצרות המוזנחות בין בתים ששופצו בנאמנות למקור.


לכל אבן שם, לכל קיר סיפור. בית בראש פינה (צילומים: עומר יגאל)

 

נחזור אל ראש הרחוב (2) ונרד מזרחה ברחוב המרוצף. מימין נראה את בית הכנסת ששומר על מראהו מזמן בניתו בשנות השמונים של המאה ה-19. אחריו מימין, בית המורה, בו גרו מנהלי בית הספר של ראש פינה שהיה בית הספר העברי הראשון בגליל.

 

סלבס בראש פינה

ממול לבית המורה, משמאל עומד לתפארת בית בן שתי קומות, זהו בית המלון של אלתר שוורץ, אברך ממיסדי גיא אוני וראש פינה וסבו של יגאל אלון. הוא בנה את המלון מכספי הפיצויים שקיבל עבור תקופת עבודתו אצל הברון רוטשילד. בין האורחים במלונו היו מפורסמים, כמו יוסף טרומפלדור והרב קוק.

 

המשך הרחוב מוביל אל החיבור עם רחוב הראשונים (3), בתי הרחוב הם בתי הפקידות שבהם התגוררו פקידי הברון אדמונד דה רוטשילד שפרש את חסותו על המושבה, לאחר שתושביה נקלעו לקשיים רבים. בין השאר ניסו פקידיו להקים בית חרושת למשי שאת זחליו יגדלו המתיישבים באמצעות האכלתם בעלי תות. המפעל כשל אך עצי תות לרוב פזורים עדיין ברחבי המושבה. בית הפקידות הצפוני היה ביתו של פרופ' גדעון מר. במלחמת העולם הראשונה היה שלישו של יוסף טרומפלדור בגדוד נהגי הפרידות. אל ראש פינה הגיע כרופא המושבה שנודע במחקר הרפואי שניהל על המלריה.

 

בתי הפקידות משמשים כיום כמוזיאונים לתולדות ראש פינה וכגלריות. בבית הפקידות הדרומי מוצג חיזיון אור קולי על תולדות המושבה, ובבית פרופסור מר יש תערוכה קבועה החושפת את החפצים האישיים של הפרופסור וציוד המעבדה שלו וכן תערוכות מתחלפות. בצמוד נמצאת מערת הנצחה לעולה הגרדום הראשון שלמה בן יוסף, יהודי זה הסתתר במערה יחד עם שני חברים נוספים לאחר שנטלו חלק בירי על אוטובוס ערבי ליד המושבה ב-1938.


בתי הפקידות. משמשים כמוזיאונים לתולדות ראש פינה וכגלריות


 

בין בתי הפקידות יורדות מדרגות אל גן הברון (4) שהוקם ב-1886. בריכות הדגים, המזרקות וחלק מהצמחייה בגן הם מקוריים ושימשו את פקידי הברון ומשפחותיהם. יוצאים משער הגן אל רחוב החלוצים ויורדים במורד המרוצף. בתי מתיישבי העלייה הראשונה שהגיעו מרומניה, נבנו משני עברי הרחוב וכללו בית מגורים מאבן מקומית וחצר רחבת ידיים. חלק מבתים אלו הפכו לצימרים המבוקשים של ראש פינה. בצומת הבאה פונים ימינה לדרך שו"ב ולאחר כ-100 מטר שוב ימינה בכביש שעובר לצד נחל ראש פינה אל בית העלמין (1).

 

רוצים להגדיל?

אם זמנכם בידכם כדאי להמשיך ולשוטט לאורך נחל ראש פינה, אל המעיינות ועצי הענק המצלים על המים המפכים, או לעלות אל קברי הראשונים בחלקו העליון של בית הקברות ולקרוא את הכיתובים על המצבות של פורצי הדרך ומניחי האבן של ראש פינה.

 

סוג טיול: רגל

מקום: ראש פינה

אזור: הגליל העליון

אורך המסלול: כ-1 קילומטר

משך הטיול: 2-1 שעות

נקודת מוצא: חניית בית העלמין בראש פינה

נקודת סיום: נקודת המוצא

דרגת קושי: קל

מתאים לילדים: כן, לילדים גדולים

 

  • המסלול מבוסס על טיול המופיע בספר "טיולים קצרים" בהוצאת מפה

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר השחזור הפתוח בראש פינה
צילום: עומר יגאל
מומלצים