שתף קטע נבחר

כשנפגעים על מדים: מהצבא לביהמ"ש

נפצעתם או חליתם בצבא? דאגו לקבל טיפול רפואי הולם, מלאו דו"ח פציעה, קבלו יעוץ משפטי ושמרו על אורך רוח. כל מה שחשוב להקפיד עליו כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה בהגשת התביעה להכרה בנכותכם

חיילת נפגעה בתאונת דרכים קשה תוך כדי השירות הצבאי. כתוצאה ממנו, פניה נפגעו, קרסולה נשבר והיא נזקקה לניתוחים רבים ולהשתלות. לאחר הפגיעה הגופנית, שטופלה, לצד הגשת תביעה להכרה בנכות בעקבותיה, "נשכחה" הפגיעה הנפשית שממנה סבלה, והחיילת לא פעלה להכרה גם בפגיעה זו, למרות שטופלה אצל פסיכיאטר ופסיכולוג.

 

כיום היא מעוניינת לקבל טיפול נפשי, אולם התיק הפסיכיאטרי שלה אבד, הפסיכיאטר נפטר, ואין כלל עדות במסמכים לכך שטופלה אי פעם בעבר, מה שמקשה להוכיח פגיעה נפשית ולהביא לכך שתזכה בטיפול נפשי תומך ובתרופות.

 

המקרה הזה, עליו מספר עו"ד עומר יעבץ, המתמחה ב-19 השנים האחרונות בייצוג נכי צה"ל וכתב ספרים משפטיים בתחום, הוא דוגמה לחשיבות של הגשה נכונה ובזמן של תביעות נכות בעקבות פגיעה במהלך השירות הצבאי.

 

חוק הנכים (תגמולים ושיקום) תשי"ט 1959 - מסדיר את הטיפול בחיילי צה"ל שנפצעו או חלו במהלך שירותם הצבאי. החוק קובע כי חייל שנפצע או חלה במהלך השירות, וכתוצאה מהשירות, צריך להגיש תביעה לאגף השיקום במשרד הביטחון כדי שיוכר כנכה צה"ל.

 

התביעה מתייחסת לחייל המשוחרר, והיא מתנהלת לאחר שחרורו מהשירות הצבאי. אם הנפגע אינו מועמד לשחרור מיידי מהשירות עקב הפגיעה, יש להגיש את התביעה בסמוך לשחרור מהשירות (כשלושה חודשים קודם לשחרור), כדי שבמועד השחרור יושלמו השלבים הראשונים של הטיפול בתביעה. אם הוא איש קבע או מילואים, יש להגישה מיד בסמוך לפגיעה.

 

תביעות מהסוג הזה הן מורכבות, וראוי להיערך להגשתן ולנהל אותן בצורה הטובה ביותר כדי להימנע מקשיים ובעיות בהמשך הדרך.

 

שלושה עורכי דין - עו"ד עומר יעבץ ועו"ד צחי ביטון ממשרד עורכי הדין עומר יעבץ ושות' ועו"ד יואב צח-וכס, המתמחה בתביעות נכי צה"ל ומשמש כיו"ר ועדת נכי צה"ל בלשכת עורכי הדין בחיפה, ממליצים על כללים שרצוי להקפיד עליהם בטיפול בתביעות כאלה, החל מהפציעה או המחלה ועד הגשת התביעה.

 

1. דאגו לקבל טיפול רפואי הולם ומלא בכל פגיעותיכם

כלל חשוב זה, מלבד היותו חיוני לשמירה על בריאות החייל והחלמתו המהירה, יביא בהכרח לתיעוד הפגיעות, הסימפטומים ותוצאות הבדיקות והטיפול הרפואי שקיבל. לדברי עו"ד יעבץ, טיפול רפואי מתאים יאפשר גם אבחון של הפגיעות ויקל על התביעה.

 

לעתים לפגיעה העיקרית שממנה סובל החייל יש פגיעות נלוות. ראוי שגם הפגיעות המשניות יטופלו במקביל, ושהדיווח עליהן יהיה כבר בהתחלה. עו"ד יעבץ מספר על חייל ששירת במבצע עופרת יצוקה ונפצע באמת ידו מחדירת כדור של צלף.

 

הפגיעה עצמה טופלה, אך הוא שכח את הפגיעות שנלוו אליה, שכיום, לאחר זמן, הוא שם לב שהן מטרידות אותו בחיי היומיום: צלקות, רסיסים קטנים, צפצוף באוזניים, חוסר תחושה באזורים מסוימים ופגיעה נפשית. עקב שכחה זו, הוא נאלץ היום להגיש תביעות חדשות להכרה בפגיעות אלה באיחור.

 

מקרה נוסף הוא של לוחם במלחמת לבנון השנייה שלקה בהפרעה פוסטטראומטית, אך מאחר שהתבייש להתלונן לא טופל, אלא רק לאחר זמן, כאשר אשתו שמה לב לשינוי קיצוני בהתנהגותו. כתוצאה מההזנחה הוא הפסיד זכאויות של שנים ואובדן טיפול רפואי חשוב.

 

2. מלאו דו"ח פציעה ואישור על תנאי שירות

מילוי דו"ח על פציעה (טופס 141) היא חובתו של הרופא המטפל בחייל, אך מעבר לכך זוהי חובה לצורך הגשת תביעה. חייל שנפצע במהלך שירותו הצבאי צריך למלא דו"ח על פציעה, לחתום עליו ולהחתים את הרופא שטיפל בו ואת מפקדיו. אם חלה במחלה במהלך השירות, חשוב מאוד שיקבל אישור על תנאי השירות שלו ממפקדו.

 

על האישור להיות מפורט דיו ולכלול התייחסות ליחידה שבה שירת, מספר היחידה, אופן הפעילות, נשיאת מעמסים ומשקלים, חשיפה לתנאי חום או קור קיצוניים, חשיפה לעומס נפשי או לחץ נפשי מיוחד, אופי התנאים הסניטריים, איכות המזון ומועד הפסקת השירות ביחידה עקב המחלה.

 

חשוב לקבל את האישורים הללו בסמוך לאחר האירועים, שכן לעתים קרובות מפקדים מתחלפים, חיילים עוברים יחידה או משתחררים ומנתקים קשר עם היחידה. בחלוף הזמן ישנו קושי רב לשחזר את האירועים ואת תנאי השירות.

 

עורכי הדין יעבץ וביטון מספרים על מקרה שבו טיפלו, של חייל שנפגע בגבו עקב הרמת משקל כבד בבסיס צבאי, במסגרת "טרטור" שכלל הרמת אבנים וסידורן בצורת שם היחידה. "החייל לא דאג לקבל דו"ח פציעה ואישור על תנאי שירות, והתלונן באיחור רב ולאחר הזנחה של שנים. התביעה הוגשה באיחור, כשכבר לא היה לו קשר עם החיילים ששירתו עמו, והיה קשה לשחזר את נסיבות הפציעה ולהוכיח איך התרחשה".

 

3. דאגו לקבל עותקים של התיעוד הרפואי

התיעוד הרפואי הוא הבסיס לניהול התביעה. לעתים קרובות מסמכים נעלמים ולא ניתן לשחזר אותם, ולכן חשוב מאוד לשמור עותק (מקור) או העתק של כל מסמך רפואי הנוגע לפגיעה בפרט, ולשירות הצבאי בכלל.

 

כל מסמך רפואי המצוי בתיק הרפואי של החייל, כולל הפניות רופא יחידה ורופאים מומחים, מסמכי חר"פ, תעודות חדר מיון, וכל תכתובת רפואית או מנהלית אחרת הנוגעת לעניין, הוא חשוב וחיוני.

 

כך, למשל, מספר עו"ד יעבץ, לוחם שנפצע במלחמת לבנון הראשונה מאש צה"ל ולקה בפגיעה נפשית, טופל על ידי קב"ן והועבר ליחידה עורפית.

 

הוא שוחרר ועזב את הארץ לתקופה ארוכה, ועם שובו ביקש להגיש תביעה בגין הפגיעה הנפשית, אך תביעתו נדחתה מאחר שלא היו בידו כל האישורים, ולא ניתן היה לשחזר את החומר מאותה תקופה. רק עיון מחדש בתביעה, בהסתמך על עדות הרופא הגדודי, איפשר לשנות את ההחלטה.

 

4. קבלו ייעוץ משפטי הולם

תביעה להכרת נכות מוגשת לפי חוק הנכים, שהוא חוק אזרחי לכל דבר ועניין. אמנם גופים צבאיים שונים (מש"קית נפגעים, מש"קית ת"ש, מפקדי ר"מ 2 וכו') מנסים לעזור לחייל להגיש את התביעה, אך עזרתם אינה יכולה להוות תחליף לייעוץ משפטי.

 

יש לזכור שהתביעה מתנהלת לאחר שחרורו של החייל משירות צבאי, שלב בו אותם גופים אינם יכולים לטפל בתביעה.

 

התביעה אינה מסתכמת בהגשת טופס תביעה. הטיפול בה מתחיל עם השחרור והיא נמשכת זמן רב לאחר מכן. לכן חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בייצוג נכי צה"ל לגבי מהלכה של כל התביעה עד תומה.

 

לדברי עו"ד יעבץ",תביעות למשרד הביטחון הן מורכבות ודורשות מומחיות וניסיון רב. סיכויי ההצלחה בערעור הם נמוכים מסיכויי ההצלחה בניהול נכון של התביעה".

 

5. למדו את משמעותה של התביעה לפי חוק הנכים

הליך התביעה לפי חוק הנכים מורכב ובעל משמעות קריטית להמשך חייו של התובע. תוצאותיו ילוו אותו למשך כל ימי חייו, ולעתים ילוו את אשתו או ילדיו אף לאחר מותו. התיק הוא "תיק פתוח" הנתון לשינויים בחלוף הזמן.

 

לדברי עו"ד יעבץ, אף אם תיקבע לתובע דרגת נכות נמוכה (עד 9% נכות), שלא תזכה אותו בתגמול כספי, עדיין חשובה ביותר ההכרה בנכותו, שכן תמיד יוכל לפנות לאגף השיקום ולבקש עדכון של אחוזי הנכות בהתאם להחמרה במצבו.

 

ההחלטה בתביעה אינה תשובה של "כן או לא". אפשר להכיר בפגימות מסוימות ולדחות פגימות אחרות, אפשר להכיר בשיעורים שונים של הכרה (מחצית מהנכות, שליש, רבע, עשירית).

 

6. הגישו את התביעה בצורה מוקפדת

הצלחת התביעה, ובעיקר קצב הטיפול בה, תלויים במידה רבה בצורה בה היא מנוהלת. טופס התביעה צריך להיות ברור ומסודר. יש להגיש אותו בצירוף כל המסמכים וכן תצהיר מפורט וברור, חתום ומאומת כדין בפני עורך דין או בבית משפט. התביעה נבחנת על ידי הגורמים המקצועיים באגף השיקום, שהם אנשים מנוסים אך עמוסים למדי, ולכן רצוי וראוי להקל עליהם.

 

יש להגיש את התביעה במועד, לקבל אישור על הגשת מסמכים שנשלחו, לשמור כל מכתב שהתקבל מקצין התגמולים, להיענות לכל דרישה בהקדם האפשרי, להתייחס למועדים הקבועים בחוק ובמסמכים השונים ולהגיב באופן מיידי.

 

איחור במועדים להגשת ערעור יכול להיות בעל משמעות קשה ביותר מבחינת התוצאה. אם התובע אינו ממציא לאגף השיקום פרטים מבוקשים, או לא נענה לפניות כנדרש, יופסק הטיפול בתביעתו עד להיענותו – והפסקה כזו יכולה להימשך שנים.

 

7. היו אמינים ומדויקים

חשוב מאוד להיות אמינים ולדייק בפרטי התביעה. לדברי עו"ד יואב צחוכס, טעות נפוצה כשמגישים תביעה היא התעלמות מאירועים שקרו לפני השירות הצבאי, כדי שהפגיעה לא תיוחס להם.

 

"אם אינך מציין מה היו הפגיעות בעבר, ומדוע אינן קשורות לנכות הנטענת, עלול קצין התגמולים לטעון שהעלמת פרטים חיוניים לבירור תלונתך," אומר עו"ד צח וכס.

 

עו"ד יעבץ מציין שהתביעה נבחנת על ידי אנשים ורופאים מנוסים מאוד, שללא ספק יאתרו כל מידע רלוונטי לתביעה, או אי דיוק בפרטים והיעדר אמינות.

 

"אם רופא או ועדה רפואית קובעים שאדם 'הגזים בתלונותיו' או 'אינו משתף פעולה עם הבדיקה', האמירה הזאת תלווה אותו כל ימי חייו ובדיקותיו במשרד הביטחון. אגף השיקום גם מנהל חקירות סמויות ומעקבים אחר תובעים ונכים (על פי חוק), ובמקרה בו מתגלה הונאה או 'אי התאמה לדיווחים', תהא לכך תגובה קשה וכואבת", מציין עו"ד יעבץ.

 

הוא מספר על שוטר שעבד כקצין חקירות, והוועדה שבדקה אותו במשרד הביטחון החליטה כי הוא מגזים בתלונות ושלחה חוקר לעקוב אחריו למשך כמה ימים רצופים.

 

החקירה הניבה סרטון קצר המראה את השוטר מרים את בנו הקט בן השלוש על ידיו. על בסיס קלטת זו הוחלט כי הנכה "החלים" מהפגיעה בגבו, ורוב אחוזי הנכות שלו בוטלו. רק מאבק ארוך של שנים תיקן את הרושם שנוצר ולשוטר הושבו זכויותיו.

 

8. התאזרו בסבלנות ואל תתייאשו

ניהול התביעה הוא הליך ממושך מאוד ולעתים מתסכל. העומס המוטל על אגף השיקום מאט עוד יותר את קצב בירור התביעות, והוא יכול להימשך שנים. רצוי להתאזר בסבלנות רבה.

 

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מלאו דו"ח פציעה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
עו"ד עומר יעבץ
מומלצים