שתף קטע נבחר

נשים ירושלמיות לבג"ץ: תנו להפגין במאה שערים

הנשים ביקשו לצעוד בחג בשכונה, אך לאחר שעסקני העדה התחייבו שלא לחסום את הרחוב לנשים הודיעו כי לא יעשו זאת. כעת לאחר תקיפת אישה בשכונה הן מבקשות לצעוד הערב לעבר מאה שערים. עתירה נוספת: לבטל את ההפרדה לגברים ונשים ברחובות השכונה

קבוצת נשים חילוניות עתרה הבוקר לבג"ץ נגד משטרת ירושלים שלטענתן אינה מתירה להן לקיים תהלוכת מחאה בשכונת מאה שערים נגד מה שהן מכנות "השפלת נשים". העותרות מבקשות לקיים הערב (ב') צעדה ברחוב המרכזי של המעוז החרדי בבירה, זאת לאחר שבימים האחרונים הותקפו בו כמה נשים על ידי קיצוניים מקומיים. במקביל, עתרו שתי חברות מועצת העיר גם הן נגד המשטרה בדרישה למנוע מחרדים קיצוניים להפריד בין נשים וגברים ברחובות השכונה.

  

ההפגנה תוכננה להתקיים ביום שישי שעבר, בעקבות פרסומים לפיהם העדה החרדית תחסום את רחוב מאה שערים לכניסת נשים, אך היא בוטלה לאחר שעסקני העדה התחייבו כי לא יעשו כן. כעת, לאחר גילויי האלימות נגד עוברות אורח במקום, ובהן אחת מחברות הקבוצה, הן החליטו לחדש את מחאתן. 


שמחת בית השואבה, מאה שערים (צילום: חיים צח)
  

את העתירה הגישו מפלגת מרצ וסיעתה בעירייה,וחברת מועצת עיריית ירושלים רחל עזריה (ירושלמים), תא הסטודנטים אל"ה ושתי סטודנטיות תושבות העיר, רונה אורבאנו ומיכל זכריה – כולם באמצעות עו"ד יפעת סולל, נגד משטרת ישראל ומפקד מחוז ירושלים ניצב אהרון פרנקו, שאינו מתיר את קיום הצעדה בתוך השכונה אלא בסמוך לה בלבד.

 

"לו הייתה נוהגת המשטרה בהתאם לתפקידה, לחוקי מדינת ישראל ולהגיון הבריא, הרי שהייתה צריכה להודיע, כי תציב כוחותיה ברחבי השכונה ותמנע כל ניסיון להגביל את מהלכן של נשים בשכונה, זאת ללא קשר לאירוע מחאה כזה או אחר", טוענות העותרות, "אולם המשטרה לא אך שלא הודיעה כאמור, היא אף מבקשת למנוע מחאה כנגד הודעות מבזות אלה של הנהגת מאה שערים ובכך הופכת עצמה למשרתת של כוחות ריאקציוניים, אשר מבקשים לבזות ברבים את הנשים באשר הן ומבקשים להפוך את מדינת ישראל לסמל של אפליה ואפלה". 

 

העותרות מבקשות מבית המשפט לקיים דיון דחוף בבקשתן ולהמציא צו על תנאי שיאפשר את קיום הצעדה במסלול שהן רוצות. בכל מקרה בכוונתן לקיים את התהלוכה הערב (19:00) ביציאה מפינת הרחובות יפו ושטראוס לעבר מאה שערים.

 

עתירה שנייה: נגד ההפרדה

במקביל לעתירה הראשונה, עתרו ארגון 'אל"ה' וחברות מועצת עיריית ירושלים רחל עזריה (ירושלמים) ולורה ורטון (מרצ) לבג"ץ, כשהן קובלות על "אוזלת היד אותה מגלה המשטרה באכיפת החוק ומבקשות לחייב את המשטרה לבטל לאלתר את ההפרדה הכפויה ברחובות העיר ירושלים, ובפרט ברחוב מאה שערים", כלשונם. ההפרדה המדוברת חלה כעת בתקופת החגים.

 

העותרות מספרות על חוויותיהן האישיות כאשר ביקשו לעבור בשכונה בקבוצה מעורבת: "הנשים נתבקשו לפנות למדרכה צרה, שבקושי יש בה מעבר, ולצדה מחיצה, ואילו לגברים ניתנה זכות המעבר במרכז ולכל רוחב הרחוב". לאחר שסירבו אנשי הקבוצה, הם מספרים כי הותקפו פיזית ומילולית, עד אשר חולצו מהמקום. באותו הזמן, כך טוענות העותרות, עמדו בסמוך למקום כוחות משטרה ומג"ב "שלא נקפו אצבע", לדבריהן.

 

"שכונת "מאה שערים" הפכה למעשה שטח הפקר, מעין "אקס טריטוריה" עבור משטרת ישראל, וכוחותיה נמנעים מלמלא את

חובותיהם ולאכוף את החוק במקום", טוענות העותרות. לדבריהן: "לעתים מתוך הסכמה שבשתיקה, כמו גם בחדילתה המכוונת מעשייה, נותנת המשטרה שאמונה על אכיפת החוק רוח גבית לקיצוניים, וקיים חשש ממשי שאם מגמה זו לא תיעצר בעודה באבה, לא ירחק היום ובני הקבוצה הקיצונית יתירו לעצמם יותר ויותר מעשים שיש בהם כדי לפגוע בזכויות הבסיסיות ביותר של תושבי ירושלים".  

 

הן הדגישו כי "מנהג חדש זה שבא למדינה, ומנהג רע הוא, אין כל קשר לחופש הדת. והא ראיה: במשך עשרות שנים הלכו והולכים גברים ונשים כאחד ברחובה של עיר, ואפילו בשכונות החרדיות ביותר, הן בארץ, הן בחו"ל, ואין פוצה פה ומצפצף. רשאי אדם להחמיר על עצמו ולנהוג מנהגי צניעות שלא שערום אבותינו, אך אין הוא רשאי לכפותן על כלל הציבור".

  

"הבג"ץ הזה הוא למען הנשים החרדיות שקולן לא נשמע ולמען חיזוק שלטון החוק", אמרה רחל עזריה, חברת מועצת העיר ירושלים. "אלימות פיזית כלפי נשים לא יכולה לעבור בשקט במדינה דמוקרטית. על משטרת ישראל להימלך בדעתה, ולחזור לבצע את תפקידה המקורי – שמירה על שלטון החוק". שירן דדון, דוברת אל"ה הוסיפה כי: "העדה החרדית הופכת את היהדות לפוסטר ששמו "צניעות" ושוכחת את מצוות השמחה שקיימת על כל עם ישראל בחג זה, כולל נשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
ההפרדה ברחובות מאה שערים. שמחת בית השואבה
צילום: חיים צח
מומלצים