שתף קטע נבחר

הריבית במשק באוקטובר תעלה ב-0.25% ל-2%

בנק ישראל התמודד לפני פרסום ההחלטה מול לחצים כבדים מצד התעשיינים, שהזהירו כי העלאת הריבית תחזק את השקל ותפגע ביצואנים. מנגד, הנגיד עדיין מודאג מבועת הנדל"ן, ומעוניין לרסן את הלחצים האינפלציוניים

למרות הלחצים: נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הודיע היום (ב') כי הריבית במשק לחודש אוקטובר תעלה ב-0.25% ותעמוד על 2%.

 

 

לפני פרסום הריבית התלבטו בבנק ישראל בין העלאת הריבית, במטרה לרסן את הלחצים האינפלציוניים בין היתר בתחום הנדל"ן, לבין השארתה על כנה כל עוד הריביות בעולם נותרו בשפל. מתנגדי העלאת הריבית טענו, כי העלאה כזו תגדיל את פער הריביות מול ארה"ב ואירופה, תמשוך את המשקיעים אל השקל, תחליש את הדולר ואת והאירו, ותפגע ביצואנים.


 

אתמול פורסם כי שר האוצר, יובל שטייניץ, קרא לנגיד שלא להעלות את הריבית מחשש שהיא תפגע בעיקר ביצואנים הסובלים מהתחזקות השקל בשוק המט"ח. בבנק ישראל טענו בתגובה כי מדובר ב"התבטאויות לא רלוונטיות". היום, לאחר פרסום השינוי, נמסר מלשכת שר האוצר כי "השר איננו מגיב על הנושא".

 

"העלאת ריבית של רבע אחוז תעלה למגזר העסקי עוד 15 מליון שקל (עלויות מימון שנתיות), ותנחית מכה נוספת על העסקים הקטנים והבינוניים שנפגעו מההאטה בצמיחה. לא זו היא הדרך להלחם בהאטה ולא כך ניתן לעודד את העסקים להמשיך להיות מנוע להגדלת שיעור התעסוקה", הגיב יהודה אלחדיף נשיא התאחדות בעלי המלאכה והתעשייה הזעירה על החלטת הנגיד.

 

לדבריו, העסקים הקטנים והבינוניים המהווים את רוב רובו של המגזר העסקי לא יכולים לשלם את מחיר מלחמתו של בנק ישראל בבועת הנדל"ן מאחר והם סובלים מאפלייה בקבלת אשראי ונאבקים בקשיי מימון שאינם מאפשרים להם להמשיך ולצמוח.

 

אלחדיף הפציר בנגיד להיות קשוב לצורכי המגזר המעסיק למעלה מ-1.2 מיליון עובדים ולהימנע מהעלאת הריבית נוכח האינפלציה המרוסנת והמדדים הנמוכים הצפויים בחודשים הקרובים. לדבריו אין תקדים להעלות ריבית תכופות בתוך שנה אחת – שמכבידות שוב ושוב על ניסיונות העסקים הקטנים והבינוניים להגדיל את היקף פעילותם הכלכלית בקבלת אשראי במחיר סביר.

 

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, אמר שהעלאת הריבית "מחזירה אותנו חודשים רבים אחורנית". ברוש הגיב על החלטת הנגיד באומרו, ש"התעשיינים מאוכזבים וחוששים שפער הריביות הגבוה בין ישראל לאירופה וארצות הברית, שם הריבית היא סביב האפס, עלול להביא לתנועות הון ספקולטיביות, שימשיכו לדחוף כלפי מטה את שער הדולר (שנמוך בלאו הכי ועדיין לא התאושש מעליית הריבית הקודמת). מגמה זו חוזרת ופוגעת בכושר התחרות של היצוא הישראלי ובגידול לו ציפינו בחודשים הקרובים. אני מבין את החששות של הנגיד אשר הביאו אותו להעלות את הריבית, ואולם אסור לו לשכוח כי היצוא הוא מנוע צמיחה מרכזי במשק ואשר בלעדיו מצב המשק היה גרוע בהרבה ממצבו כיום".

 

בהכנת הידיעה השתתף צבי לביא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנגיד פישר
צילום: חגי אהרון
מומלצים