שתף קטע נבחר

אורי שני: "אין לפגוע בזכויות המים של החקלאים"

מנהל רשות המים נאם בטקס חניכת אגודת המים החדשה של הגליל העליון וניפק תחזית פסימית: "שנת 2012 תחל ללא רזרבות מים, ועלול להיות משבר". לדברי שני, המחסור במים אינו עילה לפגוע בזכויות ההיסטוריות של החקלאים למים מוזלים

בטקס חגיגי במכללה האקדמית תל חי יצאה היום (ב') לדרך אגודת מים עצמאית לאזור הגליל העליון שתיקרא "אגודת מים בגליל". כפי שפורסם ב-ynet, חברו הרשויות באזור להקמת האגודה, כחלק מהפקת הלקחים משנים עברו.

 

היתרונות הרבים לניהול עצמי של משק המים בגליל כוללים בין היתר: ניצול מיטבי של הקצאות המים בגליל, שמירה על מכסות המים של החקלאים, תוספת מים לחקלאים באמצעות ניוד פנימי, תוספת מים משמעותית מקידוחי שמיר לחקלאות בשנות בצורת, זרימת מים נוספת בנחלים למטרות שימור טבע ותיירות בגליל, מחיר מים מוזל לחקלאים בגליל ועוד.

 

בצד השמחה נשמעו גם הערכות פסימיות לשנה הקרובה על ידי פרופ' אורי שני, מנהל רשות המים, שהעריך כי בשנת 2011 יהיה מצב המים קשה ויסתיים על ה"קווים השחורים" עם 240 מיליון קוב רזרבות מים ו-300 מיליון קוב מים מהתפלה. שני הביע חשש כבד משנת 2012, שבה תחל השנה ללא רזרבות מים כלל, ולכן עלול להיות משבר.

 

שני: "אנחנו בתחרות עם הקדוש ברוך הוא, מוספים מים מהתפלה, אך הבצורת ממשיכה. אנו מייחלים לגשם שלא מגיע. כמות המים הממוצעת שעמדה על 1.5 מיליארד מטר מעוקב מים ממאגרי המים האפקטיביים (מי תהום וכנרת שניתנים לניצול), ירדה בשנים האחרונות לכמות של 1.2 מיליארד מטר מעוקב, ובשנה האחרונה ירדה הכמות עד ל -0.8 מיליארד מטר מעוקב מים אפקטיביים, ועם זה צריך להתמודד".

 

מנהל רשות המים הוסיף, כי קיימת הבנה בסיסית כי חובה לעשות שינויים בכל נושא חלוקת המים. "בהקצאות לחקלאות קשה מאוד לקיים שינויים כאשר אנו בעיצומן של שנות בצורת, זה מצריך אומץ לב, אחידות וחשיבה לעתידה של החקלאות. המטרה העיקרית הינה בהעברת האחריות לחלוקת המים, בהתאם לכללים נוקשים ולא מקפחים. מאז נקבע תקנון חזני ב-1989 השתנו פני החקלאות והתנאים, על כך יש להוסיף את חילופי הדורות בישובים החקלאיים ולכן גם התכנון חייב להשתנות. אנו נמצאים על חבל דק בין שימוש במים לבין שמירה על זכויות החקלאים. לא חוכמה להחליט על 'בורסה למים', שוק חופשי, ולנפץ זכויות שנקנו בעבודה ביישוב המדינה במשך מאה השנים האחרונות. לכן המאמץ לניהול המים בתקופת בצורת, הינו במטרה לייעל את הדרך לאפשר מים מבלי לגעת בזכויות ההיסטוריות ולבנות עתיד לענף החקלאות" אמר פרופ' שני.

 

בטקס נערכה חתימה על תקנון הקמת אגודת מים אזורית רחבה ועצמאית "אגודת מים בגליל" בנוכחות עורכי דין וכן נציג רשם האגודות עו"ד אדי אמיתי. האגודה העצמאית כוללת קיבוצים, מושבים ומושבות - כ- 60 מפיקי מים וצרכנים במסגרת "הסכם המים" שנחתם עם המדינה.

 

את הקמת האגודה הובילו "מפעלי המים והניקוז בגליל העליון" בניהולו של שבתאי גלס ושמעון טל, נציב המים לשעבר שנבחר להקמת הפרויקט. אהרון ולנסי, יו"ר מועצה אזורית הגליל העליון אמר בטקס כי הוא שמח על האיחוד בין הרשויות והגופים מכלל צורות ההתיישבות בגליל, למען מטרה טובה וחשובה של ניהול עצמאי למים וניוד מכסות. "כאשר אין גשם, אין זה פשוט לא לריב על המים. השלטון בממלכת ישראל מעדיף אותנו חלוקים ולא מאוחדים, אולם האיחוד הזה וההתארגנות, תוביל אותנו לעצמאות אזורית ולפיתוח ולניוד מים ללא תלות בממשלה", אמר ולנסי.

 

ברשות המים הדגישו, כי לצורך חיסכון במים התקיימו בשנים האחרונות: הסברה וחינוך לחיסכון במים, העלאת מחירי המים, כניסת תאגידי מים וביוב למערכת והקטנת נזילות מים, תכנון גינות פרטיות וציבוריות, והיטל בצורת . פרופ' שני: "עקב כלל הפעילות, ירדה בארבע השנים האחרונות הצריכה במים לשימוש ביתי ב-160 מיליון קוב בשנה. השנה יעברו 140 מיליון קוב מים במוביל הארצי בשאיבה מהכנרת ומעל 160 מיליון קוב מים, כמות כפולה מלפני שנתיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שני: "הבצורת ממשיכה"
צילום: מיכה בריקמן, כתום צלמים
מומלצים