שתף קטע נבחר

"סוכמו קווי המתאר של חבילת הסיוע לאירלנד"

האיחוד האירופי וקרן המטבע העולמית סיכמו על מתווה חבילת הסיוע בהיקף של 85 מיליארד אירו לאירלנד - כך אמר מקור דיפלומטי לסוכנות הידיעות הצרפתית. הסיוע יינתן בעיקר לגופים בנקאיים. חשש: חבילת הסיוע תחייב הלאמת בנק אוף אירלנד

הממשלה בדבלין, האיחוד האירופי וקרן המטבע העולמית סיכמו על מתווה חבילת הסיוע בהיקף של 85 מיליארד אירו לאירלנד - כך דיווח היום (א') מקור דיפלומטי לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP. הסיוע יינתן בעיקר לגופים בנקאיים במדינה.

"התוכנית מוכנה ותובא היום לדיון ולאישור", אמר המקור.

 

אם תאושר התוכנית, 35 מיליארד אירו יופנו לבנקים האירים, בעוד שאר הכסף יופנה ישירות למדינה. במקביל, התעורר היום חשש כי חבילת הסיוע את הלאמתו של בנק אוף אירלנד. על אף ניסיונותיה של ממשלת אירלנד להציג את הבנק כבטוח, ההערכות הן כי חבילת החילוץ קרוב לוודאי כוללת את הדרישה להזרים עוד מיליארדי יורו נוספים של הון לבנק שיעלו את רמת הלימות ההון ל-12%, מעל לדרישות תקנות באזל.

 

על פי הדיווחים, המהלך יעלה את אחזקתה של הממשלה בבנק מ-36% לאחזקת רוב שתדלל משמעותית את שאר בעלי המניות. "מדובר פשוט בהלאמה", אמר מקורב לדיונים. אירלנד תיאלץ גם לספק חלק מהמימון של החילוץ בעצמה מקרן עתודות הפנסיה ותשלם ריבית של יותר מ-6% על ההלוואה, גבוה יותר מהשיעור של 5.2% שנקבע להלוואה שהוענקה ליוון.

 

הסיבה לשיעור הגבוה יותר נובעת מכך שההלוואה תועבר לאירלנד במשך 6 שנים, ואילו עסקת החילוץ של יוון קצרה יותר. שרי האוצר פועלים במרץ לסגירת ההסכם לפני פתיחת המסחר מחר, על מנת להימנע מנפילת המניות. אירלנד נמצאת בחובות גדולים כתוצאה מהמשבר הכלכלי העולמי. האבטלה במדינה זינקה לכ-14%, לעומת 4% עד לפני שנתיים, והאיחוד האירופי לחץ בשבועות האחרונים על הממשלה לקבל חבילת סיוע על מנת למנוע את קריסתה הכלכלית.

 


מפגינים אירים, אתמול

 

אתמול יצאו כ-50 אלף בני אדם לרחובות דבלין, כדי למחות על תוכנית הקיצוצים הנרחבת שיוזמת ממשלת אירלנד. מוביל המחאה, ראש ארגון הגג של איגודי המסחר, ג'ק אוקונור, נאם בפני המפגינים ואמר שהמדינה כולה "הורדה על ברכיה" בידי הממשלה והבנקים. "דורות של אירים ואיריות ייאלצו לשלם את המחיר".

 

תוכנית הקיצוצים צפויה להתפרס על פני ארבע שנים ובמרכזה יופחת שכר המינימום ל-7.75 אירו לשעה, יועלה שיעור המע"מ מ-21% השנה ל-22% ב-2013 ו-23% ב-2014. כמו כן, יוטל מס נכסים חדש, ויפוטרו 24,750 עובדים בסקטור הציבורי.

 

האבטלה זינקה לכ-14%

כמו כן, יופחתו ההוצאות על שירותי הרווחה ב-2.8 מיליארד אירו עד 2014. אם יהיה צורך יקוצצו גם דמי האבטלה. השכר בסקטור הציבורי יצנח ב-1.2 מיליארד אירו בין 2014-2010. הממשלה גם מתכננת לערוך רפורמה במערכת הפנסיה של העובדים החדשים, בנוסף להורדה של 10% בשכר. בסך הכל שואפת ממשלת אירלנד לחסוף כ-15 מיליארד אירו ולהסוף להכנסותיה 1.9 מיליארד אירו ממסים חדשים.

 

אירלנד סובלת ממשבר חובות עמוק שהוא תוצאה של המשבר הכלכלי העולמי. השקעות החוץ נמשכו, שוק הנדל"ן המקומי נכנס לסחרור, והאבטלה זינקה שוב לכ-14%, לעומת 4% עד לפני שנתיים. האיחוד האירופי לחץ בשבועות האחרונים על ממשלת אירלנד לקבל חבילת סיוע בכדי למנוע את קריסתה הכלכלית.

 

השבוע הכריזו קרן המטבע, האיחוד האירופי והבנק המרכזי האירופי כי יעניקו לדבלין הלוואות בסך של 85 מיליון אירו, אם ממשלת אירלנד תציג תכנית מסודרת לקיצוץ הגירעון בתקציבה. תכנית זו, המגובשת על-ידי ראש הממשלה בריאן קאוון ושר האוצר שלו, היא שהוציאה שהרתיחה את ההמונים והוציאו אותם לרחובות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגל אירלנד
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים