שתף קטע נבחר
צילום: אלבטרוס

רמז לבאות? ועדת הכלכלה לא תומכת בששינסקי

הח"כים שמאלוב-ברקוביץ' מקדימה, זאב מש"ס, וכן אילטוב ומיכאלי מישראל ביתנו, התנגדו להצעת החלטה התומכת במסקנות ששינסקי ומחזקת את ידי נתניהו. הח"כים שאמה מהליכוד, יחימוביץ' מהעבודה וחנין מחד"ש תמכו, ואילו פיניאן מהליכוד נמנע. שאמה: פעמון ואזהרה לשר האוצר ולרה"מ

דיון בוועדת הכלכלה על מסקנות ועדת ששינסקי לבחינת המדיניות הפיסקאלית בנושא משאבי נפט וגז בישראל, שהתקיים בצהריים (ג') עשוי לשמש כרמז לבאות, לאחר שחברי הוועדה דחו הצעת החלטה התומכת במסקנות הוועדה. הצעת הסיכום שהגיש יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה הכהן (ליכוד), המברכת את ועדת ששינסקי ורואה בחיוב את מסקנותיה, מחזקת את ידי ראש הממשלה ומגנה את הקמפיין הנגדי, נדחתה ברוב של 4 מתנגדים מול 3 תומכים ונמנע אחד.

 

 

המתנגדים היו הח"כים יוליה שמאלוב ברקוביץ' (קדימה), נסים זאב (ש"ס) וכן רוברט אילטוב ואנסטסיה מיכאלי (ישראל ביתנו). תמכו בהצעה, יו"ר הוועדה שאמה, שלי יחימוביץ' (עבודה) ודב חנין (חד"ש). נמנע: ציון פיניאן (ליכוד).

 

בתגובה אמר שאמה, כי תוצאות ההצבעה מהוות "פעמון השכמה ואזהרה לשר האוצר ולראש הממשלה להיערך נגד המחלוקת ולבצע חריש עמוק בכנסת כמשקל נגד ללוביסטים ולטייקונים שפעלו במגרש ריק". שאמה ויחימוביץ' ביקשו הצבעה חוזרת.

 

הצעת הסיכום שהגיש שאמה פותחת במילים: "ועדת הכלכלה סבורה, כי בניגוד למה שהוחלט בישיבתה מה-5 באוקטובר 2010, ראוי לשנות את המשטר הפיסקלי גם על החיפושים הקיימים. המשאבים הטבעיים, לרבות הגז והנפט שייכים למדינה ולאזרחיה, וחברות הגז והנפט הן רק שותפות להפקתם".

 

ההחלטה לפני שלושה חודשים התקבלה בעקבות דיון ראשוני על פרויקט תמר, שיזם ח"כ שאמה כשראשות הוועדה היתה עדיין בידי ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד). ההחלטה שהתקבלה אז דורשת ש"כל עלייה בתמלוגים של פרויקט תמר תהיה מידתית ומאוזנת - כלומר לא תחול על רשיונות קיימים שבוצעו בהן השקעות מהותיות - כלומר לא יהיה מיסוי רטרואקטיבי".

 

ח"כ שאמה, שהיה אז חבר מהשורה והיה ביריבות עם אקוניס, ביקש הצבעה חוזרת, אולם אקוניס לא קיים זאת, כפי שהוא מחויב לעשות. שאמה התנגד להחריג את פרויקט תמר, כפי שדורשים היזמים, ונתן ביטוי לעמדתו זו, בהחלטת הסיכום שהגיש היום ואשר נדחתה. בפועל, מתברר כי סלע המחלוקת המרכזי בכנסת למסקנות ששינסקי מתמקד בסוגיית החלת הדו"ח על קידוח תמר.

 

שטייניץ יופיע בוועדה רק לאחר תיאום עם רה"מ

בפתח הישיבה היום הביע שאמה חשש כי מסקנות ועדת ששינסקי יקוצצו ממתכונתן המקורית, עד שיגיעו לאישור הכנסת. "כעת שמסקנות וועדת ששינסקי הגיעו למסדרונות הכנסת לא מדאיג אותי שתהיה כאן שיטת השקשוקה, אלא שיטת הסלאמי", אמר.


"מודאג משיטת הסלאמי". שאמה (צילום: גיל יוחנן)

 

שאמה הוסיף: "כבר הורידו אתמול חתיכה אחת - וזה עוד היה בוועדה מקצועית שאמורה להיות עמידה במקסימום ללחצים. הרוח בכנסת נושבת בכיוון מדאיג והחשש הוא שמסקנות הוועדה ייזרקו לפח או ישמשו כחומר לימוד".

 

אתמול פרסמה הוועדה את מסקנותיה הסופיות, והציגה עמדה מרוככת לעומת מסקנות הביניים. הוועדה החליטה להוריד את שיעור המס המקסימלי שיוטל על מחפשי ומפיקי הגז מ-60% שעליהם הומלץ במסקנות הביניים ל-50%. כמו כן, כוללות ההמלצות תמריץ למאגרים שיתחילו להפיק גז עד 2014.

 

שאמה הוסיף בדיון היום: "אם הנושא יידון בוועדת הכלכלה זה יהיה בחינם, אך אם זה יהיה בוועדת הכספים המדיה תצטרך לשלם צ'ק". ועדת הכלכלה אמנם ממונה על ביצוע חוק הנפט וחוק הגז הטבעי, אך כשמדובר בשינויים בעלי משמעות כספית כמו תמלוגים או מיסוי, הוועדה המאשרת היא לרוב ועדת הכספים. בהקשר זה אמר היום שאמה, כי צפוי ויכוח סוער בשאלה איזו ועדה תדון במסקנות.

 

יש לציין, כי מסקנות ששינסקי עצמן לא יעלו כפי שהן לאישור הכנסת. הכנסת תכריע רק בכל תיקון בחוק או בתקנות שיתבקש כתוצאה ממסקנות ועדת ששינסקי, כפי שיוחלט על ידי הממשלה. 

 

שאמה סיפר לחברי הוועדה, כי שר האוצר, יובל שטייניץ, הודיע כי לא יופיע בפני הוועדה למרות שהוזמן, אלא רק לאחר שיתאם עמדות עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

 

יחימוביץ: חלק מהח"כים מחבקים את בעלי ההון

עדות לקרב הקשה הצפוי בכנסת היתה כבר אתמול, כשהוועדה לביקורת המדינה החליטה להטיל על מבקר המדינה לקיים בדיקה יסודית של דרכי עבודתה ושיקולה של ועדת ששינסקי. ההחלטה נפלה באישור של שני ח"כים בלבד שהגיעו לישיבה אתמול: יו"ר הוועדה, ח"כ יואל חסון (קדימה) שהתבטא רבות נגד מסקנות ששינסקי, וכן חברתו לסיעה, ח"כ רונית תירוש. שאמה אמר בדיון היום, כי ביקש הצבעה נוספת על החלטת הוועדה לביקורת המדינה.

 

בהקשר זה תקף היום יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין (ליכוד), את החלטת הוועדה לביקורת המדינה. בכנס לרגל פתיחת שנת הכימיה הבינלאומית, שנערך בכנסת, אמר ריבלין: "הכנסת הרחיקה לכת בהתייחסות להמלצות ששינסקי, בכך שוועדה מוועדותיה מבקשת לחקור את התנהלותו של איש מקצוע מהמעלה הראשונה, שהעמיד בהתנדבות את יכולותיו לרשות הציבור. בקשת הוועדה יוצרת אווירה ציבורית שמשחקת לידיהם של בעלי עניין"


"מה עם הציבור, שכספי הפנסיה שלו בבורסה?" שאלה שמאלוב-ברקוביץ'

(צילום: גיל יוחנן)

 

עוד אמר ריבלין: כי העברת הנושא למבקר המדינה מהווה מסר שלילי, וניסיון לעשות שימוש פסול בהליכי הבדיקה. לדבריו, "הוועדה המיועדת לטפל בעניין זה היא ועדת הכספים שמתפקידה ומסמכותה לעסוק בנושאי המיסוי, וטוב שכל הדיונים יתרכזו בה. לא ייתכן ששלוש ועדות יזמנו את השר הנוגע בדבר ואת הגורמים המקצועיים. התחרות בין הוועדות יוצרת זילות ורושם של חוסר רצינות מצד הכנסת כלפי הציבור. אין לאפשר מצב שבו כל ועדה תנסה לעשות כותרות על חשבון נושאים המעסיקים את הציבור".

 

במהלך הדיון התפתחו חילופי צעקות בין הח"כים, בשאלה מי מביניהם דואג יותר לציבור הרחב. ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) תקפה את חברות הגז, ואמרה כי גם המסקנות המרוככות "ייתקלו במערך המשומן של בעלי ההון ושליחיהם, שיילחמו על כל שקל השייך הציבור. למרבה הצער, חלק ניכר מחברי הכנסת שכחו שהם מייצגים את הציבור, והם מחבקים חיבוק מביך וחסר בושה את בעלי ההון".

 

ח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ' (קדימה) הטיחה כלפיה בתגובה: "את דואגת לציבור? אותך מעניינת עוד תמונה ועוד כותרת בעיתון. אי אפשר להפיל עלינו את כל הלכלוך הזה. קיבלת מספיק כותרות, עכשיו צריך לדאוג למדינה שצריכה את הגז".

 

יחימוביץ השיבה: "הפארסה הזאת צריכה להיות מתוזמנת בזמן". יחימוביץ' עודדה את היו"ר שאמה וחיזקה את ידו במאבקו נגד מבקרי ועדת ששינסקי. "אל תדאג, בסוף הצדק ינצח".

 

לדברי שמאלוב, "הציבור התחיל לאהוב את שר האוצר, שאומר שיש גז ושיש משקיעים, אבל שכחו את הבעיה הכלכלית. מדובר באותו ציבור שנפגע ממדיניות הממשלה, שמעלימה את מעמד הביניים ופוגעת בציבור החלשים". שמאלוב סיימה בשאלה: "מה עם הציבור, שכספי הפנסיה שלו מושקעים בבורסה?".

 

יחימוביץ' השיבה, כי בדיוני הוועדות על גזרות חוק ההסדרים לא ראו את "הפורום האגרסיבי הזה".

 

מנכ"ל דלק אנרגיה: הוועדה סטתה מהמנדט שלה

שאול מרידור, איש אגף התקציבים באוצר, סקר את עבודת הוועדה, ואמר: "אפשר לנהל ויכוח ענייני, אבל צריך להיזהר מכך שחברות האנרגיה לא יהפכו את הביטחון האנרגטי של ישראל כבן ערובה לרווחים שלהן. ועדת ששינסקי הבטיחה מספיק רווחים שיבטיחו את פיתוח שדה תמר".

 

מנכ"ל משרד התשתיות, שאול צמח, הציג את עמדת המשרד: "אנחנו רוצים שהמס המקסימלי וחלק הממשלה בקידוחים יהיה כמו המקובל ב-OECD בשיעור של 50%. העובדה שבאמצע העשור הזה מדינת ישראל תהייה תלוייה בספק גז אחד מחוץ לגבולותיה צריכה להדיר שינה מענינו".

 

מנכ"ל דלק אנרגיה, גדעון תדמור, אמר כי הוועדה סטתה מהמנדט שלה, ובדו"ח שלה יש "השוואה הזויה למדינות לא מוכרות". לדבריו, היתה פה "הפרת הבטחה להחריג את פרוייקט והבטחה למס התחלתי של 38%-40%, שימוש בנתונים קלושים מהמציאות, שיטת מיסוי דפקטיבית ולא אפקטיבית".

 

תדמור הוסיף: "מי יעלה על הדעת לבטל העדפות שניתנו לטבע ואינטל? זו הטעיה והונאה שישראל לא יכול להרשות לעצמה לעשות למשקיעים ישראלים וזרים. העדפה לגז מיובא ואפלייה לרעה של תוצרת הארץ".


פורסם לראשונה 04/01/2011 12:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוליה שמאלוב ברקוביץ'
צילום: גיל יוחנן
שאול מרידור
צילום: גיל יוחנן
גדעון תדמור
צילום: גיל יוחנן
מומלצים