שתף קטע נבחר

הכנסת נגד ייקור האגרה: מכניסים יד לכיס האזרח

גם הח"כים נגד ההתייקרויות: ועדות הכלכלה והחינוך סירבו לאשר את מימון הרפורמה ברשות השידור באמצעות האגרה. ח"כ מילר: "לא צודק לדרוש מהציבור לממן חובות אבודים של רשות השידור". ח"כ אקוניס: "לא מתקבל על הדעת"

הכנסת מתנגדת לתכנית האוצר לייקר את אגרת הטלוויזיה ב-5% כהשתתפות הציבור במימון הרפורמה רשות השידור . ועדה משותפת של ועדות הכלכלה והחינוך דנה היום (א') בתכנית, אך סירבה בתוקף להעביר אותה במסגרת תיקון בחוק רשות השידור. ראשי הוועדות דרשו ממשרדי ראש הממשלה והאוצר ומהנהלת הרשות לחפש חלופות, שלא יכבידו על הציבור, אחרי הבטחות חוזרות בשנים קודמות להוזיל בהדרגה את האגרה.

 

גל התייקרויות במשק:

 

התכנית עלתה בחוק ההסדרים לתקציב 2011/12, ופוצלה ממנו לדיון והחלטה בוועדה המשותפת לחוק רשות השידור. תכנית האוצר נועדה ללחוץ על ועדי העובדים ברשות לחתום על הסכמי הרפורמה שמתבטאת בהסדרי פרישה של מאות עובדים והסכמי שכר. הברירה שהוצעה בחוק ההסדרים דברה על ייקור האגרה ב-5% אם יחתמו על ההסכמים וב-2% אם לא תהיה חתימה והרשות לא תקבל את כל הכספים הדרושים לפיתוחה.

 

בינתיים ההסכמים נחתמו. בכל מקרה מדובר על התייקרות זמנית במשך שנתיים. ב-2014 יפחת שיעור ההתייקרות ל-4% ומ-2015 עד 2025 הוא יפחת כל שנה ב-1%. כלומר בתוך 14 שנה האגרה תחזור לסכום הנוכחי. עצם התרגיל החשבונאי והפריסה הרב-שנתית קוממו את חברי הוועדה. ראשי הוועדות הח"כים כרמל שאמה-הכהן מהליכוד (כלכלה), ואלכס מילר מישראל ביתנו (חינוך) הודיעו: "לא ניתן לייקר את האגרה".

 

ח"כ כרמל שאמה-הכהן אמר: "האוצר מציע פתרון רע". מילר הוסיף: "לא צודק לדרוש מהציבור לממן את החובות האבודים של רשות השידור. אם היתה גובה את האגרה מכל האוכלוסייה, לא רק שלא היה צורך לייקר אותה, אפשר היה אפילו להוזיל אותה". מילר נתפס לנתון שסיפקה הרשות לפיו משלמים את האגרה רק כשני שלישים ממשקי הבית שיש בהם טלוויזיה. המשתמטים הם בעיקר המגזר הערבי וחלק מהציבור הדתי.

 

ח"כ טיבי: המגזר הערבי מביע מחאה - ולא משלם

ח"כ אחמד טיבי (תע"ל), לא הכחיש. הוא אמר, כי "האוכלוסייה הערבית מביעה את מחאתה נגד השידור הציבורי באי תשלום האגרה". לוועדה נמסר כי גובי הרשות נואשו אפילו מהניסיונות לאכוף את תשלום האגרה במגזר הערבי בצווי עיקול אחרי קבלת הפנים האלימה שהבריחה אותם. "הרשות מפסידה מאות מיליוני שקלים והרימה ידיים", אמר מילר, "או שתמצאו דרך לגבות את האגרה מכולם או שתביאו את הכסף ממקור אחר".

 

ח"כ שאמה-הכהן הציע שני ערוצים חלופיים לגביית אגרת הטלוויזיה, שיחסמו את דרכם של המשתמטים: יחד עם התשלום השנתי של חידוש רשיון הרכב (שכבר כולל את אגרת הרדיו ברכב, אשר שולמה בעבר בנפרד), או דרך מנגנוני הגבייה של רשתות הטלוויזיה בכבלים או בלוויין, כחלק מדמי המנוי החודשיים. הוא אמר שתידרש מחשבה איך להגיע לפלח האוכלוסייה החדש שעובר מ-HOT או yes אל הממיר הדיגיטלי של עידן.

 

סגן הממונה על התקציבים באוצר ערן פולק ציין כי תקציב רשות השידור עומד על 800 מיליון שקל, הגירעון הקיים לא מאפשר לממן את הרפורמה, ב-650 מיליון שקל, גם אחרי ההתייעלות. הסכום כולל את דמי הפרישה לעובדים, את תוספות השכר, וההשקעה בטכנולוגיות מתקדמות. האוצר מציע שהממשלה תיתן 90 מיליון שקל כמענק ו-240 מיליון שקל בהלוואה ל-15 שנה. 320 מיליון שקל ישלם הציבור מהתייקרות האגרה.

 

היו"ר הקודם של ועדת הכלכלה אופיר אקוניס (ליכוד), הגיב בזעם: "זהו ניסיון נוסף וחמור ביותר של האוצר לדחוף את ידה של המדינה לכיסו של האזרח, כדוגמת המסים העקיפים. זה לא מתקבל על הדעת".

 

הח"כים מילר ושאמה-הכהן דרשו בסיכום מראשי הרשות להציג בישיבה הבאה נתונים של מחדל גביית האגרה, מי משלמים ומי המשתמטים, ויחד עם משרדי האוצר וראש הממשלה לבדוק את אפשרות החלופות שעלו עם משרד התחבורה וחברות HOT ו-yes, לאסוף ולהציג נתונים על גובה האגרה ודרכי הגביה במדינות אחרות. המשך יבוא.

 

גם אתם נגד ייקור האגרה? תנו לייק בפייסבוק שלנו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
מי משלמים ומי משתמטים?
צילום: דודי ועקנין
מומלצים