שתף קטע נבחר

אישה שבונה בית מחפשת קבלן. הדרישות: אמון

מה יש בהם, ביחסים בין לקוח לאיש מקצוע, שמוציאים מאיתנו כל כך הרבה כעסים ותסכולים? מסתבר שגם בתחום הזה, הפתרון טמון בתיאום ציפיות

יחסי לקוח בין איש מקצוע מסתמנים כבטן הרכה של תחום הבנייה. מערכת היחסים מתוארת על קו רצף שבקצהו האופטימי המונח – "סביר" ובקצהו הפסימי המונח "גיהינום".

 

  • הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

 

המונח "גן עדן" לא מתלבש טוב על התחום. ואני שואלת את עצמי, במיוחד לאור ההתראות, ההזהרות, הכעסים, התסכולים, וההתמרמרות העולים מאיזור התגובות - היכן טמון הכשל האמיתי ולמה אין אפשרות לעסקת WIN-WIN שטעמה המתוק נשאר לאורך שנים?

 

אם מדובר בנוכלים גרידא, הרי אין כל מילוט ממצב הסלמה – החומרים לא מה שהובטחו, איכות העבודה ירודה או המחיר מופקע.

 

לפעמים טוב אפילו לא לדעת איך סידרו אותנו כדי לחיות בשלום יחסי עם העסקה במקום עם כאבי הבטן הכרוניים, אלא שלרוב זה בלתי אפשרי ולא חכם - הטעם המר של עסקה גרועה מלווה אותנו כל החיים כמו צרבת.

 

אבל נאמר שלא מדובר בנוכלים ובני שקרנים אלא בבעלי מקצוע הוגנים והגונים שמטרתם היא להשתכר בכבוד וביושר. אני מאמינה שרוב בעלי המקצוע הם מהסוג הזה וחלק קטן יותר הוא התפוח הרקוב המעיד לפעמים, שלא בצדק, על הכלל. או אולי טעות בידי? מעטות כפי שקראתי, אם בכלל, היו התגובות המחמיאות לבעלי מקצוע שונים וחבל.

 

אמון יוצר תחושת מחויבות

למרות שאנחנו מחזיקים מעט מאוד ממה שאנו מכנים "אמון", הרי שבלעדיו לא היינו מסוגלים להתנהל כלל. רוב האינטראקציות של חיינו מבוססות על אמון למרות שהן משולבות חוזים בכתב.

 

לכן, האמון הוא סוג של מצפן שצריך להיות בבסיס כל קשר, גם אם הוא מקצועי. אני מאמינה שאם נעביר את תחושת האמון כלפי האדם העובד בשבילנו גם הוא מצידו ירגיש מחויבות לעמוד בה (ואני מזכירה שאני מדברת על בני אדם נורמטיביים).

 

גם בעלי מקצוע, למרבה הפלא, אוהבים לשמוע מחמאות ושביעות רצון מלקוחותיהם כאשר יש אפשרות להעניק אותם. זה מעורר מוטיבציה ושמחת יצירה. לעומת זאת, פרצוף חמוץ ותלונות למכביר הופכות את העבודה הן עבור הלקוח והן עבור בעל המקצוע למוקצה מחמת מיאוס.

 

תיאום הציפיות הוא הדבר המשמעותי ביותר במערכת יחסים מקצועית ואישית. צודק מי שטוען – הכול צריך להיות מעוגן בחוזה מפורט, עם לוח תשלומים ריאלי לפי שלבים ותמיד להקפיד שהתשלום הראשון יגיע לאחר סוף השלב הראשון ולא לפני תחילת העבודה!

 

לעגן את הציפיות בחוזה

אם פתאום מתגלע ויכוח בדבר עלות פריט מסוים וכל אחד מושך לכיוון אחר, עושים רגע הפסקה והולכים לבדוק בחוזה. כתוב מחיר X – יהיה מחיר X, כתוב Y – יהיה Y ואין טוען ומתלונן. היכן טמונה הבעיה? כשלא כתוב וכשלא כתוב ברור!

 

ולמה זו בעיה? כי רוב הישראלים נוטים לחלות באלצהיימר בכל גיל כשמדובר בכסף, אז הכי חשוב שהציפיות האלה יצבעו שחור על גבי לבן עם חתימות בצבע עט.

 

אז אל דאגה - את הנחמדות והאנרגיה של האדריכלית א. ארזתי בהסכם חתום עם לו"ז תשלומים ריאלי ובתמורה היא העניקה לי גם את טעמה המשובח בעיצוב הפנים של הבית. גם זולה וגם אופה ושכל האחרים ימצאו להם אדריכלית אחרת. אני בכל אופן מרוצה.

 

אז ישבנו לנו על התכניות בנחת היחסי שהעניקה לנו שביתת הוועדה, לשנו ואפינו את מה שאמור להיות לי בית. אלוהים נמצא בפרטים הקטנים ולכן כל פרט הוא בעל משמעות עצומה באנרגיה ובניהול הנכון של החיים – היכן מניחים את התיק, המעיל והמפתחות, מהו מוקד הבית – המטבח, הסלון או שמא פינת הטלוויזיה, היכן ממוקמת מכונת הכביסה וכמה פרטיות יש בחדר השינה, האם הדברים נמצאים בהישג יד או שצריך כל הזמן לעלות ולרדת (זה טוב לדיאטה אבל לא לעצבים), האם חדרי הילדים בטווח ראייה או שרחוקים מידי מן העין (זה עלול לגרום לכל הצעצועים לנדוד כל יום לסלון).

 

איך משלבים נוחות עם יופי?

בקיצור – לא לדלג על אף פרט ולנסות לשלב את הנוחות עם היופי. בית בונים בדרך כלל פעם אחת בחיים והשאיפה היא שיתלבש על המשפחה כמו כפפה ליד. מיליון שאלות שצריך לשאול ולענות בקפידה וסבלנות כדי לקבל את התמהיל הנכון ביותר עבור הדינאמיקה המשפחתית הספציפית שלכם.

 

אז אחרי ששאלתי ועניתי ושאלתי ועניתי ו- א. שרטטה את מאווי על הנייר, הייתי מוכנה לשלב בחירת הקבלן. אני גרה במושבה שבה בונים בתים כמו פטריות אחרי גשם.

 

שלח אצבע - ונגעת בקבלן. בשלב הזה, דרך אתר מידע X התחילו גם להגיע אלי טלפונים מבעלי מקצוע שונים שהציעו לי את מרכולתם – מקבלני מפתח, קבלני שלד, חימום רצפתי, שואב אבק מרכזי, קבלני אלומיניום, וכיוצא בזה.

 

הלכתי לחפש קבלן

החלטתי להוציא מכרז בין 8 קבלנים שונים. הלכתי על קבלן מפתח כיוון שידעתי שאני לא בנויה לריצות אחרי אנשי מקצוע בשלבים שונים ואינטראקציה רבה מידי.

 

אומרים שאם בוחרים במסלול של קבלן שלד וקבלני משנה אפשר לחסוך כ-20% (!) ממחיר הבנייה.

 

האם זו אמת או סתם אגדה? ומה עם אובדן ימי העבודה והטרחה שכרוכה בכך? ואם המפקח בוחר אותם הרי שגם כאן צריך לשים לב אם לא חותכים עלינו קופון בדרך. בקיצור, אלך לחפש לי קבלן מפתח הגון, מקצועי וזול.

 

שוב זול? אני שומעת אתכם זועקים. חכו, נראה מה יצא משלל הצעות המחיר שיוגשו לי ואז נחליט את מי נכון לבחור. אני בכל אופן מתרגשת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים