שתף קטע נבחר

נשים בישראל - עובדות יותר, מרוויחות פחות

לקראת יום האישה הבינלאומי שיחול מחר, חושפת הלמ"ס נתונים עגומים על מצב הנשים העובדות. למרות שמספרן במשק כמעט זהה, מרוויחות הנשים בממוצע 6,280 שקל לעומת משכורת ממוצעת של 9,526 שקל לחודש אצל הגברים

שיעור ההשתתפות של נשים בכוח העבודה בישראל גדל בשני העשורים האחרונים עד כדי כך שחלקן משתווה כמעט לחלקם של הגברים בכוח העבודה. עם זאת, הן עדיין מרוויחות פחות מגברים, דווקא כאשר מדדי ההשכלה, הוותק והניסיון שלהן עולים.

 

 

לרגל יום האישה הבינלאומי שיחול מחר (ג'), פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מחקר הסוקר את התפתחות היחס בין גברים לנשים בישראל בתחומים שונים. מתוצאות המחקר עולה, כי בין השנים 1990 ל-2009, עלה שיעור ההשתתפות של נשים בכוח העבודה מרמה של 41% לרמה של 47%. כלומר, כמעט מחצית מהעובדים והעובדות בישראל הן נשים.

 

ניכר כי קיים פער גדול בין המצב במגזר היהודי למצב במגזר הערבי, וכי הפער הזה נובע מהבדלים ברמת ההשכלה במגזרים השונים. ב-2009 58% מכוח העבודה היהודי היו נשים בעוד שבמגזר הערבי רק 21% מהעובדים והעובדות היו נשים.

 

הפער מצומצם מאוד כאשר בוחנים נשים יהודיות ונשים ערביות שלמדו 16 שנים ויותר. בקרב אוכלוסיה זו, הפער בין המגזרים עומד על 79% לעומת 74%. כוחה של ההשכלה בהוצאת נשים לעבודה ניכר גם מהשוואה בין גברים ונשים במגזר היהודי - 79% מהנשים היהודיות עם 16 שנות לימוד ויותר עבדו בשנת 2009 לעומת 75% מהגברים היהודים בעלי אותה רמת השכלה.

 

הפער הגבוה ביותר - בבנקים

מהשוואה של תחומי התעסוקה עולה, כי קיימת עדיין חלוקה מסורתית לתחומי עבודה "נשיים" ותחומי עבודה "גבריים". 21% מהנשים בישראל עוסקות בחינוך ו-17% בבריאות, רווחה וסעד. בעוד שתחומי העיסוק הנפוצים אצל גברים הם תעשייה (20%) ושירותים עסקיים (16%).

 

על אף ששיעור השתתפות של נשים בכוח העבודה עלה בהתמדה בשני העשורים האחרונים, הן עדיין מרוויחות פחות מגברים. השכר החודשי הממוצע של גבר בשנת 2009 היה 9,526 שקל לחודש לעומת 6,280 שקל לאישה. כלומר, הכנסתן של נשים עמדה על שיעור של 66% מהכנסתם של גברים.

 

יש לציין כי גם בתחום זה, למרות הפערים הגדולים שקיימים עדיין, חל שיפור מאז שנת 1990, אז הרוויחו נשים 57% משכרם של הגברים, ומאז שנת 2002, אז הן הרוויחו 60% משכרם של הגברים.

 

חשוב לציין כי בניגוד לשיעור ההשתתפות בעבודה, שם ניתן לראות כי עלייה ברמת ההשכלה מצמצמת את הפערים בין נשים לגברים, בנושא השכר העלייה בגיל וברמת ההשכלה אינה תורמת לצמצום הפער ואף מחריפה אותו.

 

הפער הגבוה ביותר בין נשים לגברים ברמת השכר, נרשם בענף הבנקים, הביטוח והפיננסים, שם נשים הרוויחו ב-2009 69% ממשכורתם של גברים. בקרב העובדים הבלתי מקצועיים, עם זאת, הרוויחו נשים 90% משכרם של גברים.

 

68% מהעשירון התחתון - נשים

הפער גדל גם ככל שהגיל עולה, ככל הנראה בעקבות הולדת ילדים והקמת משפחה. מהשוואה בין ההכנסה לשעה ברוטו לשכיר עבור אישה לעומת גבר, נמצא כי בגילאים 24-15 מרוויחות נשים 91% משכרם של גברים. הפער עולה מהתמדה עד שבגילאים 65-55 מרוויחות נשים 82% בלבד משכרם של גברים. עוד נמצא במחקר כי עלייה במספר שנות הלימוד אינה תורמת לצמצום הפער בהכנסה.

 

יש לציין, כי הנתונים הנוגעים לפער בין גברים לנשים בשוק העבודה מושפעים גם מיציאתן המוקדמת יותר של נשים לגמלאות. יש לציין גם כי הכנסתן הנמוכה יותר של נשים לא משפיעה בהכרח על הפערים החברתיים שכן הכנסה גבוהה של בן הזוג יכולה לפצות עליה.

 

למרות כל זאת, על פי נתוני השכר ב-2009, 68% מהעשירון התחתון היו נשים ורק 26% מהעשירון העליון. נתון זה מעיד יותר מכל על כך שבכלכלה החופשית ושוות ההזדמנויות, לכאורה, של ישראל - רבים מהעובדים (או יותר נכון, העובדות) מוגבלים עדיין בשל נתונים שאינם קשורים ישירות ליכולותיהם או למידת השקעתם, אלא רק למצבם מלידה. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים