שתף קטע נבחר

"בחיאת, אל תהרוס". נוער האלכוהול מול השוטרים

על רקע נתונים המראים על ירידה דרמטית בשתייה בקרב צעירים, התלוונו לסיור משטרתי בעקבות הוודקה. בינתיים מוצאים תחליפים כמו נרגילה ועל האש. "אנחנו מספיק מתוחכמים לתדלק בדרכים אחרות, לא תמיד בטוחות". המבחן - בקיץ

מתייבשים בלי הפסקה: חוק האלכוהול שנכנס לתוקפו כחצי שנה, עבר את תקופת "הפיילוט" החורפית שלו, וכמו שזה נראה, לבליינים שאוהבים לתדלק בחוץ לפני הבילוי צפוי קיץ מתסכל בחיפוש אחרי הטיפה המרה. כתב ynet שהצטרף לסיור המשטרה בחולון ובבת ים בחן מקרוב כיצד אוכפים את החוק שאוסר על מכירת אלכוהול החל מהשעה 23:00 בלילה. לפי החוק, לשוטרים יש אפשרות לרוקן את המשקאות אם נשקפת סכנה לציבור, בהתאם לשיקול דעתם.

 

בחודשים האחרונים הביא החוק החדש למראות חסרי תקדים: שוטרים מרוקנים כוסות לצעירים ששותים בפומבי בחוף הים ומזהירים אותם, בהתאם לחוק, כי פעם נוספת תעלה להם בדו"ח של מאות שקלים. אלא שלמרות החוק החדש, נראה שיש כאלה שעדיין לא הפנימו חוק ישן יותר, האוסר למכור אלכוהול לקטינים.

 

לא עבר זמן רב מאז שהצטרפנו לסיור עם קצין הנוער ממרחב איילון, מפקח יניב בן עמי, עד שזיהינו חבורת בני 16 מגיעים לפיצוציה ברחוב אילת בחולון ויוצאת ממנה עם שקית שחורה ביד. בידוק מהיר העלה כי אחד מהם קנה במקום בקבוק וודקה פינלנדיה, בניגוד לחוק, יחד עם כמה פחיות משקה אנרגיה. הפחיות הושבו לו, אך הוודקה הוחרמה, לא לפני שקצין הנוער הוותיק שמע את אותם תירוצים שחוקים: "ביקשו ממני למסור את הבקבוק למנהל החנות", "לא קניתי את זה", "זה לא שלי", "בחיאת, אל תהרוס לנו את הערב".

 

לאחר מסירת עדות בשטח הנערים שוחררו, אבל לפיצוציה צפויה מכת מוות בדמות צו סגירה מיידי למשך 30 יום. כשמדובר בימים שלפני חופשת פסח, הנזקים הם עצומים. לא מעט פיצוציות כאלו לא התאוששו מההפסד הכבד, והעדיפו לסגור את העסק ולפתוח פיצוציה חדשה במקום אחר. "הוא בסך הכל העביר, ולא אני מסרתי לו", הסביר מנהל המקום שעוכב לחקירה בתחנה.

 

על האש ונרגילה במקום אלכוהול

גם בגינות ובפארקים רואים תמונה לא שגרתית. חבורות בני נוער יושבות ומעבירות יחדיו שעות של בילוי לילי, עם נרגילה, סיגריות ואולי "על האש", אבל לא תמצאו אצלן בקבוק אלכוהולי אחד לרפואה. "זה יכול לחזור להם בסוף כבומרנג", סיפר לynet ג', בן 17 מחולון, "תמיד נחפש דרך להתפרק, ואם לא נשתה בחוץ אז נתדלק בבית ונצא החוצה בראש טוב. דווקא בחוץ אנחנו שותים בצורה מאוזנת יותר, גם כי מי שעובר רואה אותנו וגם כי הבקבוק בסוף נגמר ואין עוד אחד להוציא מהמקרר. החוק הזה מכליל יותר מידי, ובני נוער מספיק מתוחכמים כדי למצוא דרכים לעקוף אותו ולשתות, ולא תמיד הדרכים האלו יהיו בטוחות יותר".


"אם לא נשתה בחוץ אז נתדלק בבית ונצא בראש טוב" (צילום: הדר כהן)

 

לדברי יוסי דהאן, בעל פיצוציה בתל-אביב, החוק החדש פוגע לא רק בבני הנוער אלא גם במבוגרים. "תחשוב כמה חבר'ה צעירים נורמטיביים ששולטים בעצמם, ובני זוג שסתם רוצים לקחת בקבוק בירה ולצעוד על החוף כבילוי רומנטי, לא יכולים ליהנות כך בשעות הקטנות של הלילה. עשו כאן הכללה מטורפת במקום להעניש בחומרה את מי שמשתכר ומתפרע".

 

השבוע הכריז השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', כי מבחינת המשטרה מדובר רק בהתחלה. "נמשיך באכיפה חסרת הפשרות, התוצאות טובות עד כה אך לא מספיקות". לדבריו, בשנת 2010 בלבד הגיעו לבתי החולים למעלה מאלפיים בני אדם שאובחנו כסובלים מהרעלת אלכוהול.

 

לפי סקר שהציג השר, כ-80% מקרב בני הנוער מסכימים עם החוק החדש לפיו אסור לשתות אלכוהול בעיקר בשעות הלילה במקומות ציבוריים כגון פארקים וחופי ים, ו-84% מהם, לצד 91% מהמבוגרים, בעד סגירת פיצוציות המוכרות אלכוהול לקטינים או סמי פיצוציות כמו "חגיגת" ו"מבסוטון". בסקר מיוחד שערכה הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול בשבועות האחרונים נמצא כי 26% מקרב בני הנוער ו-33% מהמבוגרים שנוהגים לשתות אלכוהול,

דיווחו שבחודשים האחרונים הם שותים פחות.

 

נראה כי מבחנו האמיתי של החוק החדש יהיה בקיץ הקרוב, שבו ייצאו נערים רבים לחופש הגדול. עומר, מפקד הסיירת העירונית בגבעתיים, שמתמודד עם תופעת השכרות בקרב בני נוער על בסיס יומי, מסכים. "בגלל החוק, אין להם סיבה להתגודד בחוץ. יהיה נכון לבחון זאת בצורה הטובה בויתר בחודשים הקרובים". על ההתמודדות מול בעלי פיצוציות הוא מספר: "רובם המכריע ממושמע ומקפיד לשמור על החוק בגלל האכיפה הכבדה. הם יודעים שמה שמחכה להם אם ימכרו אלכוהול אחרי 23:00 זה מקנסות של אלפי שקלים ועד צווי סגירה ל-21 יום ואף שלילת הרישיון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסור לשתות בפומבי. מה יהיה בקיץ?
צילום: קובי קואנקס
מומלצים