שתף קטע נבחר

מניעת זיהום מים: רשות המים נגד תקנות חדשות

ל-ynet נודע כי תקנות חדשות, שגיבש המשרד להגנת הסביבה בטיפול במי שפכים, נתקלות בהתנגדות דווקא מצד רשות המים. הרשות: "אין בהן צורך"

מי מתנגד לתקנות למניעת זיהום מים? תקנות חדשות, שמבקשות להפסיק דליפה של 100 מיליון קוב מים בכל שנה, ולמנוע זיהום של מי תהום וחופי רחצה - נתקלות בהתנגדות דווקא מצד רשות המים. 

 

100 מיליון קוב של מי שפכים דולפים בכל שנה, כתוצאה ממערכות עירוניות מיושנות ולא מתוחזקות. השפכים הללו, שיכולים היו לשמש להשקיה חקלאית ובכך לחסוך מים שפירים למשק, מזהמים את הקרקע ומי התהום וגם סוגרים את חופי הרחצה חדשות לבקרים. ל-ynet נודע, כי תקנות חדשות שגיבש המשרד להגנת הסביבה ומבקשות לתקן את המצב, נתקלות בהתנגדות דווקא מצד רשות המים.

 

התקנות למניעת זיהום מים צפויות להגיע מחר (יום ג') לדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת, אך לקראת הדיון שלחה רשות המים מכתב לוועדה בו היא דורשת שלא להעלות אותן לאישור. במכתב מציינים אנשי הרשות, כי הרקע לבקשה נעוץ בכך שמדובר בנושא המצוי בתחום אחריות הרשות, וכי המשרד להגנת הסביבה לא קיים עימה התייעצות בנושא.

 

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן מסר ל-ynet כי "בישראל יש אלפי אתרי קרקע מזוהמים ובכל שבוע אנו שומעים על חופים שנסגרים כתוצאה מזרימת ביוב לים, בשל קריסת צנרת ביוב. יש דחיפות לאומית להסדרת הנושא".  

 

בשיחה עם ynet אישר ראש אגף נחלים במשרד להגנת הסביבה, אלון זס"ק, את הפרטים, אך ציין כי "התקנות הללו התחילו להתגבש עוד בשנת 2006 ומשנת 2008 אנחנו מנסים להגיע עם רשות המים להסכמות. הגיע הזמן שמדינת ישראל תעבור לתחזוקה מונעת ורב שנתית, של מערכות צנרת הולכת השפכים, ותקנות אלו יבטיחו מניעת זיהום מקורות מים".

 

גורם במשרד להגנת הסביבה אמר, כי הרקע להתנגדות רשות המים הינו מחלוקת על סמכויות. "לרשות המים יש כבר היום אפשרות לחייב את תאגידי המים לתחזק את המערכות שלהם ולפקח עליהן, אך הם לא עושים זאת ובפועל מערכות הביוב מוזנחות. עכשיו המשרד להגנת הסביבה מבקש לקבל סמכות בנושא, במסגרת חוק המים - וברשות מעדיפים שהנושא לא יטופל, רק כדי שלא תיפגע סמכותם הבלעדית בנושא".

 

בהקשר זה אמר זס"ק: "לא ייתכן שסוגיות של סמכויות בין גופים ממשלתיים יגרמו להמשך זיהום מקורות המים של מדינת ישראל. מחר יצוין יום הסביבה הבינלאומי ומן הראוי שבמועד זה נאשר את התקנות החשובות".

 

איפה הצינור?

במסגרת התקנות, מבקש המשרד להגנת הסביבה, בין השאר להפסיק את "תחזוקת השבר" של מערכות הביוב העירוניות ולערוך מיפוי מסודר ומפורט של צנרות הביוב ברשויות המקומיות השונות. "יש מקומות בישראל שאף אחד לא יודע איפה עובר צינור הביוב, וכל פעם שטרקטור עובד בשטח יש פיצוץ של ביוב. הגיע הזמן לערוך מיפוי, לעדכן את המערכות הללו מבחינה טכנולוגית ולמנוע את התקלות והדליפות", אמרו במשרד.

 

בעמותת אדם טבע ודין, התומכים באישור התקנות, מתחו ביקורת חריפה על עמדת רשות המים. שרית כספי אורון, ראש תחום מים בעמותה אמרה, כי "הזנחה ארוכת שנים של תשתיות הביוב גרמה לכך שמקורות המים, הנחלים וחופי הים מזוהמים בתדירות גבוהה על ידי דליפות ביוב". לדבריה, "על מנת למנוע את המשך נזקי הזיהום למשאבי הטבע הציבוריים, יש לאשר את התקנות שמקדם המשרד להגנת הסביבה ולא לאפשר לרשות המים להמשיך ולעכב אותן".

 

מרשות המים נמסר בתגובה: "תשתיות הביוב בתחומי הרשויות המקומיות הוזנחו עשרות שנים וישנן רשויות, שאין להן כלל תשתית ביוב מוסדרת. בשל ההזנחה, הקימו את תאגידי המים, הם אמורים תוך מספר שנים לתקן ליקויים של עשרות שנים. כל הפתרון מצוי בגדר סמכותם הברורה של רשות המים והממונה על תאגידי המים והביוב, מכוח שורה של הוראות חוק מפורשת הנוגעות לעניין. ולכן אין כל צורך בתקנות החדשות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי שפכים. ארכיון
צילום: עידו ארז
מומלצים