שתף קטע נבחר

אשה מוכה: 'אסור לסגור מקלטים, חוסר אכפתיות'

בעקבות הודעת משרד הרווחה, העמותות המנהלות את המקלטים לנשים מוכות ערכו כינוס חירום. אם לא יימצא פתרון עד סוף ספטמבר, עשרות נשים וילדיהם יישארו ללא קורת גג

"אף אחד לא באמת יודע מה עובר עלינו ומה עובר על אשה וילד שלא יודעים אם יקומו מחר בבוקר. מספר הגברים המכים לא פחת, להפך. לכן אסור לסגור את המקלטים הללו – זה חוסר אכפתיות". כך נשמעה היום (ה') א', אשה מוכה, לאחר ששמעה ש-7 מתוך 13 המקלטים לנשים מוכות עומדים בפני סכנת סגירה. אם לא יימצא פתרון עד סוף ספטמבר, עלולים עשרות נשים מוכות וילדיהן למצוא עצמם ללא קורת גג.

 

אמש הודיע משרד הרווחה כי הארגונים המפעילים אותם לא עמדו בתנאי המכרז שהוציא לניהול המקלטים. בעקבות זאת, קיימו העמותות המנהלות את המקלטים כינוס חירום. א', שהגיעה למקלט לפני 12 שנים יחד עם ילדיה בגלל שסבלו מאלימות קשה מצד בעלה, אמרה בכינוס כי זהו יום שחור. "אני קוראת לשר הרווחה וראש הממשלה להתערב".

 

בנוסף, בכינוס נאמר כי משרד הרווחה התחייב למצוא פתרון לבעיה עד התאריך 30 בספטמבר, אז אמורים להיסגר המקלטים. "אני מקווה שמשרד הרווחה יבין שקרה כאן משהו שאסור לעבור עליו לסדר היום. מספר הנרצחות רק עולה וסוגרים כאן למעלה מ-50 אחוז מהמקלטים שאין להם תחליף", אמרה יו"ר ארגון הגג של העמותות לנשים מוכות, רונית אפנהיימר.

 

היא הוסיפה בזעם: "מדובר בעמותות שבתחום מתוך אידיאולוגיה 30 שנה ואותן רוצים להחליף בארגונים פרטיים שמעניין אותם רק

כסף".

 

יו"ר עמותת ל"א, רות רזניק, האשימה את משרד הרווחה: "מלבד סגירת המקלטים, הוא לא מעביר תקציב נוסף לטיפול הילדים הנמצאים במקלטים לצד האמהות. זו הסיבה לכך שמלבד הטיפול בנשים, הצוות המקצועי מחויב בגיוס תרומות".

 

מנכ"לית עמותת נשים נגד אלימות במגזר הערבי, אידה תומא-סולימאן, הוסיפה: "18 שנה ביססנו וניהלנו מקלט לנשים מוכות ועכשיו הודיעו לנו שאנו לא עומדים במכרז בשל ניקוד נמוך. לא ציינו מה הסיבה האמיתית לסגירת המקלט. הניקוד איננו משקף כלל יכולת מקצועית".

 

הערב שלח פורום מנהלות המקלטים מכתב לשר הרווחה, ובקשה כי יתערב אישית במשבר ויקפיא את המכרזים. במכתב קוראות המנהלות: "מפאת חשיבות הנושא, ומן הטעם שהוא בנפשה של החברה בישראל, ולטובת המענה המקצועי הראוי לנשים נפגעות אלימות וילדיהן מכל המגזרים, יש לבחון את הנושא לעומקו. אנו מבקשות הקפאת המהלך ותוצאות המכרז, והעברת העניין כולו לבחינה של ועדה ציבורית בהשתתפות נציגות ארגוני הנשים. הוועדה תבדוק את הנסיבות שהובילו לפסילתם של שבעה מקלטים וההשלכות החמורות הנובעות כתוצאה מכך". 

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "מחובתו של המשרד המתקצב את המקלטים ב-100 אחוז לדאוג לכך שתנאי המחייה, העבודה והטיפול בכל מקלט ומקלט יהיו על-פי הסטנדרטים שנקבעו על-ידי אנשי מקצוע מיומנים. הידע והמומחיות בתחום הטיפול באלימות במשפחה והנשים המוכות אינו נחלת העמותות בלבד".

 

עוד נמסר כי "המקלטים לנשים מוכות אמנם הוקמו והופעלו בתחילת הדרך, לפני למעלה מ-30 שנה, על-ידי עמותות. אך במהלך שני העשורים האחרונים לקחה על עצמה המדינה יותר ויותר את האחריות על תיקצוב והפעלת המקלטים. על-פי הסטנדרטים הממשלתיים התיקצוב הינו מלא וממומן על-ידי המדינה. מאחר וההפעלה, התקציב והפיקוח הינו על-ידי המדינה, חובה עלינו לפעול על-פי חוק המכרזים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"לא יודעים מה עובר עלינו"
צילום: shutterstock
מומלצים