שתף קטע נבחר

פרשת הגופות: נתניהו מגלגל אחריות לצה"ל

הכרעת שר הביטחון, אהוד ברק, לא להעביר לפלסטינים גופות מחבלי חמאס היא רק הפרק האחרון בשרשרת החלטות מלפני חצי שנה. נתניהו אישר לדון בהעברת הגופות, צה"ל גיבש רשימה והעביר לפלסטינים. גורם מדיני: "היתה תקלה ברמת השטח". גורמי צבא דוחים את הביקורת

יד ימין לא יודעת מיד שמאל: מאחורי ההחלטה להעביר לפלסטינים גופות מחבלים שביצעו פיגועים קשים - ופניית הפרסה שבאה אחריה - מצטיירת התנהלות מבולבלת וחסרת סדר בין הדרג המדיני לדרג הצבאי. גורם מדיני גלגל הערב (יום ג') אחריות לדרג הצבאי: "היתה כאן התנהלות לא ראויה. היה בלגן". עם זאת, הוא הבהיר כי הבעיה נוגעת לרמת השטח, כלומר צה"ל.

 

לדבריו, "גורם במטה תיאום פעולות בשטחים העביר לפלסטינים את השמות שאותרו. זו היתה רשימת רצון, ולא מעבר. הבלבול לא היה בדרג המדיני. אין שום קשר לדרג המדיני במקרה הזה, ברמת השטח היתה תקלה". גורמים צבאיים דחו את הביקורת וציינו כי "למעט עבודת מטה שהחלה בפיקוד מרכז לא גובשה רשימה שמית ולכן לא היה כל עניין להעבירה לאישור הדרג המדיני".


 

"אין שום קשר לדרג המדיני". בית הקברות (צילום: אביהו שפירא)

 

גורמים בירושלים סיפרו כי פרשת הגופות הובאה לידיעת שר הביטחון, אהוד ברק, בינואר האחרון, שהורה לבחון את דרישת הפלסטינים לבדוק גופות בבית הקברות הארעי, שבו קבורות גופות - חלקן מלפני 30-40 שנה. בפברואר הביא ברק את

הנושא לידיעת נתניהו, שהנחה לבדוק את הנושא ברמה העקרונית. הנושא חזר לצה"ל, שבדק את העניין.

 

באמצע אפריל נוצר מסמך בעניין של נתניהו וברק, שאיפשר את קיום המגעים להעברת גופות אנשי פתח לרשות הפלסטינית. פיקוד מרכז ומפקדת התיאום והקישור ריכזו את המגעים. ישראל דרשה רשימת שמות מהפלסטינים. הם הגישו רשימה של שמות רבים. מתוך השמות, אותרו וזוהו בבית העלמין 84.

 

קצין במתפ"ש הוא זה שיצר קשר עם השר הפלסטיני שדיבר אתמול - כך לפי אותם גורמים בירושלים. הפלסטינים החליטו לפרסם את רשימת השמות, שזוהו על-ידי צה"ל, כאילו שאושרה בידי הגורמים המדיניים. צה"ל לא הודיע לפלסטינים שהשמות אושרו, אלא רק אותרו, לכן נוצרה המבוכה. לדברי הגורמים בירושלים, ייתכן שהפלסטינים הבינו לא נכון, או ש"מישהו בדרג השטח שגה והעביר את השמות כאילו שמדובר ב-84 השמות שישראל מוכנה להעביר".

  

השמות, כך אמרו אותם גורמים בכירים, לא הגיעו לאישור הדרג המדיני. היתה הנחיה של הדרג המדיני באופן עקרוני, אבל צה"ל לא הפיץ מידע חזרה לגבי ההתקדמות בנושא הזה. "למעשה, צה"ל עסק בנושא, אך לא עדכן את הדרג המדיני בהתקדמות. שר הביטחון, ראש הממשלה, השביעייה, הקבינט לא התכנס, לא דן, לא מכיר את השמות ולא אישר. גם אלוף פיקוד המרכז ומתאם הפעולות בשטחים לא ראו את הרשימה עד הבוקר". 

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים