שתף קטע נבחר

אנרגיה באינדונזיה: המשקיעים עומדים בתור

בין מחסור חמור בחשמל, לבין משאבי האנרגיה המתחדשת הרבים, אינדונזיה לא עומדת בקצב פניות המשקיעים. לפי תכנוניו של מוחמד סופיאן, ראש החברה הממשלתית לאנרגיה, יכולת ייצור החשמל תוכפל פי שלושה כמעט עד שנת 2020

המדינה המוסלמית הגדולה בעולם הופכת ליעד אטרקטיבי להשקעות בתחום האנרגיה: אינדונזיה לא מצליחה לייצר מספיק חשמל עבור הכלכלה הצומחת שלה, אך למזלו של ראש המחלקה החדשה לאנרגיה מתחדשת בחברת האנרגיה הממשלתית PLN, מוחמד סופיאן, המשקיעים עומדים בתור על מנת להשקיע מיליארדי דולרים בתחום האנרגיה הירוקה במדינה, שהולך וצומח.

 

 

בעת האחרונה סופיאן עסוק מאי פעם, בעבודה מול מספר הולך וגובר של חברות זרות ומקומיות השולחות נציגים למשרדו בחיפושי היעדים להשקעה

בפרוייקטים להפקת חשמל בשיטה גיאותרמית, באמצעות זרמי הנהרות או בשיטת ה-Biomass. גם התחום הסולארי צובר עניין.

 

תוכניות ממשלתיות להאצת ההשקעה במיזמי אנרגיה, רגולציה קלה יותר וצמיחה כלכלית מהירה הם גורמי המשיכה לאינדונזיה. כשליש מ-240 מיליון התושבים במדינה חיים לא אספקת חשמל סדירה, והתחזיות הן להכפלת יכולת ייצור החשמל פי שלושה כמעט עד שנת 2020, על מנת לעמוד במחסור החשמל החמור.

 

ההשקעה הצומחת באנרגיה ירוקה, בנוסף להשקעה בפחם ובגז, היא חלק מהזינוק בהשקעות הזרות הישירות, שעלו ב-21% ברבעון השני של 2011 לעומת הרבעון המקביל בשנה הקודמת.

 

"אם היה לי מספיק זמן, הייתי נפגש עם משקיעים כל יום", אמר סופיאן, על רקע לוח הפגישות העמוס שתלוי מאחוריו במשרדו בג'קארטה. לפני שנתיים, סופיאן היה נפגש רק עם שני משקיעים בחודש. כיום, משקיעים מארצות הברית, יפן, אירופה, דרום קוריאה וסין עומדים בתור לפגישה, לדבריו.

 

פוטנציאל מבעבע של אנרגיה נקייה

אינדונזיה התחייבה לקצץ בפליטות גזי החממה באופן חלקי באמצעות הגדלת האנרגיה הירוקה במדינה. האזור כולו שופע בפוטנציאל לאנרגיה נקייה, המבעבעת מתחת לפני השטח. הארכיפלג, יחד עם "טבעת האש" של האוקיינוס השקט, מציעים הרי געש ומים חמים אותם ניתן לשאוב מבארות עמוקים להנעה של טורבינות קיטור.

 

עם זאת, נכון לימינו רק כ-12% מהתמהיל הכולל של הפקת האנרגיה באינדונזיה מגיע מהפקה גיאותרמית או באמצעות מים. עד שנת 2019, הנתון צפוי לגדול ל-18%, לדברי PLN. הפחם יישאר מקור האנרגיה המוביל, עם עלייה לכ-60% מתמהיל האנרגיה עד שנת 2010, לעומת פחות מ-50% נכון לעכשיו.

 

האתגר לא פשוט. משנת 2010, יכולת הייצור של אינדונזיה עמדה על 30 אלף מגה-וואט. לאוסטרליה השכנה, עם עשירית מהאוכלוסייה, יש יכולת ייצור של 51 אלף מגה-וואט. שתי תוכניות מהירות לייצור חשמל, שמובילות כל אחת לייצור 10,000 מגה-וואט, סייעו להניע את ההשקעה בתחום, בעקבות ההבטחה של הממשלה לכך ש-PLN, יצרנית החשמל המובילה והמפיצה היחידה, תקנה את החשמל.

 

התוכנית השנייה מתמקדת באנרגיה ירוקה, ונקבע במסגרתה יעד לייצר כמחצית מהאנרגיה האפשרית על בסיס משאבי אנרגיה מתחדשת. במקביל, ישנן השקעות רבות אחרות שמתבצעות מחוץ לתוכנית.

 

פרוייקטים קטנים ואטרקטיביים

לפי תחזיותיו של סופיאן, באינדונזיה יוקמו פרויקטים גיאותרמיים חדשים שיפיקו 6,000 מגה-וואט נוספים עד 2019, ו-6,100 מגה-וואט נוספים מתחנות כוח גדולות וקטנות הפועלות על זרמי מים. נכון לעכשיו, כ-1,200 מגה-וואט מגיעים מתחנות כוח גיאו-תרמיות ו-4,000 מגה-וואט מגיעים מתחנות כוח גדולות המפיקות חשמל ממים.

 

על אף הנהירה אחרי האנרגיה הירוקה בכלכלה הגדולה ביותר בדרום מזרח אסיה, העיכובים הביורוקרטיים העיבו על השלמת הסכמי רכישת החשמל וצעדים נוספים, כמו היתרים לבירוא שטחים מיוערים, לדברי סופיאן.

 "חלק מהפרויקטים יתעכבו בשנתיים או שלוש שנים. בפרויקטים גיאותרמיים יש לנו עדיין בעיות", לדבריו. המשקיעים, מצידם הראו מוכנות להתמודד עם העיכובים.

 

פרויקטים קטנים יחסית, המפיקים פחות מעשרה מגה-וואט, היו אטרקטיביים במיוחד בעקבות שינוי בתקנות בסוף שנת 2009, שקיצרו את הליך האישור והגדירו את התשלום התקני לחשמל. "אנחנו במגעים עם גורם המעוניין לבנות יותר מעשר תחנות כוח קטנות, שכל אחת מייצרת פחות מעשרה מגה וואט".

 

עם זאת, חלק גדול מהמשקיעים עדיין מעוניינים בפיתוח מיזמים להפקת חשמל על בסיס פחם וגז. על פי הערכות ב-PLN, ההשקעה תוביל ל-26,700 מגה-וואט נוספים של חשמל המופק מפחם או גז עד 2019. בנוסף, יצרניות עצמאיות של חשמל יוסיפו לפחות 19,000 מגה-וואט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אינדונזיה. מושכת למשקיעים
פוטנציאל מבעבע של אנרגיה מתחדשת ב"טבעת האש"
צילום: רויטרס
מומלצים