שתף קטע נבחר

מתמחים מתפטרים: "עבודה או מדינה אחרת"

בית הדין לעבודה אמור להכריע בקרוב אם לאסור על המתמחים להתפטר. ד"ר גיל הר זהב מבית החולים שיבא זכה לתודה מחולה והספיק לרוץ לטפל בילד בחדר מיון לפני שיחשוב לאן הוא עובר מהדירה הקטנה בבית החולים

האם התפטרות המתמחים תיכנס לתוקף? כמעט 700 רופאים, רובם מתמחים, מחכים להחלטת בית הדין הארצי לעבודה שצפויה להתקבל הלילה (יום א'), על מנת לדעת אם התפטרותם התקבלה, או שעליהם להגיע לעבודה "להציל חיים בכפייה", כפי שהגדיר זאת אחד מהרופאים.

 

ד"ר דותן בן הר, מתמחה בפסיכיאטריה בבית החולים גהה, עוד לא הספיק לחשוב על עבודה חלופית: "אנחנו בבית החולים גהה אמורים לסיים את עבודתנו רק ביום שלישי, אבל לי אין תוכנית חלופית לעבודה. כל המאבק שלנו התנהל תוך כדי עבודה קשה בבתי החולים. אם לומר את האמת, אני מקווה שהמחאה שלנו תעשה שינוי ונמשיך לעבוד. כפסיכיאטר, קשה לי לעזוב, כי אני מלווה את המטופלים שנתיים ושלוש. אנחנו עוזבים את העבודה מפוחדים, אבל מאמינים". בעוד כמה ימים, ייצא ד"ר בן הר לחודש מילואים כרופא גדוד במקום שבו התרחש הפיגוע בדרום.

 

ד"ר אמיר בן יהודה, מתמחה בבית החולים איכילוב: "אני כרגע במהלך התורנות, אחרונה או לא - נחכה ונראה מה בית המשפט יגיד, אבל אם אסיים את עבודתי מחר אני אמשיך במאבק. אחרי הכל אנחנו רוצים להיות רופאים, אם באמת לא תהיה ברירה, אני אחפש לי מדינה אחרת להיות בה רופא".

 

ד"ר נדב חיים, מתמחה בבית החולים שיבא, תושב הקיבוץ נחל עוז, אמור אף הוא לסיים את עבודתו: "כל עוד הכיס ייאפשר לי, אשתי שהיא אחות במקצועה תפרנס אותי. אבל באיזהו שלב, אני אתחיל לחפש עבודה בקיבוץ, אולי בגידולי שדה אולי ברפת, מה שיצטרכו".

 

"צעד של אין ברירה"

שעות לפני שד"ר גיל הר-זהב, מתמחה בן 36 בכירורגיה בשיבא, יפשוט את מדי המתמחה ויתפטר, הוא צעד בין מחלקת כירורגית ב' לחדר המיון, חילק חיוכים מרגיעים ושלווים למטופליו: "זו הרגשה מאוד רעה לא לחזור לכאן אחרי כל כך הרבה שנים, כי זה מקצוע שאני כל כך אוהב", אמר ל-ynet, "זה המקצוע עם הסיפוק הכי גדול שאני יכול למצוא בחיים ואני לא רואה את עצמי עושה שום דבר חוץ ממנו".

 

מילה של תודה ופרידה מחולה  (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מילה של תודה ופרידה מחולה (צילום: עופר עמרם)
 

ד"ר הר-זהב נולד בתל-אביב למשפחה עם עוד ארבעה ילדים. הוא היחיד שבחר במקצוע הזה וזו השנה הרביעית שלו בהתמחות כירורגית בתל השומר, והשנה ה-13 מאז שהחל ללמוד רפואה. הוא לא שלם עם ההחלטה לעזוב את הרפואה הציבורית. במהלך סיורו במחלקה, עצר אותו חולה, שיבח אותו ואמר לו שהוא יכתוב לו שיר.

 

"ההתפטרות היא לא צעד מחאתי, הפגנתי. היא צעד של אין ברירה. בתנאים הללו, אני לא יכול להמשיך לעבוד", מוסיף ד"ר הר-זהב, "אני אמביוולנטי בנושא הזה, כי זה נראה בעיני בלתי מתקבל על הדעת שיגיע יום שני בבוקר, ולא אראה את הפרצוף שלי פה במחלקה ב-6:30 בבוקר. אני אוהב את העבודה שלי ואני מרגיש מחויב לאנשים שנותנים לי לטפל בהם".

 

במהלך הסיור במחלקה, קיבל הודעה בביפר שלחדר המיון הגיע ילד קטן שנפל על הרצפה ונחבל. הר-זהב רץ לחדר המיון: "במקצוע שלי צריך להיות בכושר כי אי אפשר ללכת. צריך או לרוץ או ללכת הליכה מהירה". הוא מתוסכל מכך שהפך ל"סוג של בדיחה" עבור חבריו: "אומרים לי שאין לי כסף, אין לי זמן, שאי אפשר לצאת איתי ולראות אותי. זה עצוב שהיום אם אני שואל את עצמי, אחרי 13 שנה, אם הייתי הולך שוב היום ללמוד רפואה הייתי רוצה להגיד מבלי לחשוב פעמיים שהתשובה תהיה כן, אבל עצם זה שאני מתלבט ושאין לי תשובה חיובית בשלוף, זה מעיד על הבעייתיות".

 

הוא עוד לא הספיק לחפש דירה שתחליף את הדירה שבה הוא ישן כרגע, במתחם בית החולים. "במה אעבוד? מה יהיה עם ההתמחות? האם אמשיך אותה מאיפה שהפסקתי, או שאתחיל מהתחלה? אני מצפה מראש הממשלה שיעשה את הדבר הנכון, הוא צריך להבין שאלו הפרפורים האחרונים של הרפואה הציבורית בישראל. אם נפספס את ההזדמנות לתקן עכשיו, נאבד את הרפואה הציבורית ותהיה פה רפואה פרטית בלבד".

 

כאמור, בבתי החולים ברחבי הארץ נערכים להתפטרות המתמחים. בבתי החולים הדסה (עין כרם והר הצופים) עובדים 300 מתמחים, מהם מתכוונים להתפטר 100. מנהל בית החולים הדסה עין כרם, ד"ר יובל וייס, אמר ל-ynet כי הדבר יפגע קשות במספר מחלקות ובשירותים של בתי החולים, אך עבודת החירום לא תפגע: "בשעות הלילה בית החולים מאויש במתמחים שמבצעים בו תורניות. בשבוע האחרון ניהלנו מספר ישיבות בנושא והכנו תוכניות מגרה שאני מקווה מאוד שלא נצטרך להפעיל אותן, למקרה שהפיטורים יכנסו לתוקף".

 

לדבריו, מחלקות כמו כירורגיה, ניתוחים, יולדות ומיון לא ייפגעו, "אולם שירותים שאנו נותנים לקופות החולים יהיו הראשונים שייפסקו במקרה כזה. אנו נקצץ מהיכן שנוכל והרופאים המומחים ייאלצו להשלים את העבודה ולבצע תורניות לילה גם כן".

 

גם בבית החולים שערי צדק נערכים לגל ההתפטרויות. מכתבי ההתפטרויות של המתמחים בבית החולים נשלחו לפני עשרה ימים ולכן לבית החולים ערכה של עוד 20 ימים להיערך למצב. כמו בהדסה, גם כאן מכינים תוכניות מגרה על מנת לצמצם את הנזק ולאפשר את המשך התנהלותו של בית החולים.

 

בהכנת הידיעה השתתף יאיר אלטמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא יכול להמשיך לעבוד. ד"ר הר-זהב
צילום: עופר עמרם
שלב האמת של המחאה
צילום: ירון ברנר
מומלצים