שתף קטע נבחר

הבטחנו תקציב משפחתי - אז למה זה לא קורה?

כמה פעמים אמרנו - "זהו, מעכשיו מתחילים לרשום את ההוצאות, מאטים את קצב הקניות ובוחנים את מצב ההכנסות"? אך כמו בהחלטה על דיאטה, לא מספיקה ההכרזה, יש צורך בתכנון מדוקדק ובמלחמה עיקשת באויב הגדול - השאננות

לא פעם, כשאנו בודקים את יתרת החשבון בבנק או מקבלים תזכורת כלשהי אודות מצבנו הכלכלי, אנחנו מכריזים כי החל ממחר אנחנו מתחילים לנהל תקציב. לפעמים מרגישים קצת אשמים ואז עורמים ערימת ניירת על השולחן, מכינים רשימת הוצאות ומתחילים על באמת. לאחר יום יומיים של כוונות טובות, ורצון לכסות את החובות או לחסוך לילדים ולצבור נכסים, אנו מוצאים את עצמנו חוזרים לאותם הרגלים ישנים.

 

מ-2008 הוצאות המזון באשראי זינקו ביותר מ-30% 

המשימה של אור: להפסיק לקנות ולצאת מהחובות

שירות חדש של חבר: מאמן אישי ליציאה מהמינוס

 

למה אנחנו לא מצליחים לדבוק בהחלטה החדשה? במחקר שנערך בשנות ה-80, חברו למרכזי ההנאה במוחם של עכברים אלקטרודה. לעכברים נתנה הבחירה בין גירוי מיידי מהאלקטרודה המפיק הנאה לבין האפשרות לאכול. רבים מהעכברים העדיפו את ההנאה הזמינה על פני הצורך להזין את גופם, והניסוי גבה חללים רבים בקרבם.

 

אבל לא רק עכברים מעדיפים את ההנאה המהירה. ניסוי שנערך בשנים האחרונות ביקש מנבדקיו לבחור בין יצירת מופת קולנועית לקומדיה. חצי מהנבדקים התבקשו לבחור את הסרט בו יצפו בדקות הקרובות, בעוד החצי השני בחר את הסרט בו יצפה במפגש הבא. רוב חברי הקבוצה שהמשיכה לצפייה בסרט בחרו את הקומדיה, אך רבים מהקבוצה השניה החליטו כי בפעם הבאה יצפו ביצירת מופת. כאשר האחרונים הגיעו למפגש הנוסף, הם נשאלו האם ירצו לשמור על הבחירה או לשנותה לקומדיה. הבחירה של רוב המשתתפים בחלק זה של הניסוי השתנתה, ולא במקרה.

 

הגירוי של מכירות סוף העונה

בשני המחקרים נעשה ויתור על דבר מה חשוב שיעניק לנו תועלת בטווח הארוך, תמורת סיפוק מהיר בטווח הקצר. ההחלטה לבחור ביצירת המופת או באוכל, דומה להחלטה לגבי ניהול תקציב. כולנו יודעים שזה מה שצריך לשאוף אליו, וכאשר ניתנת לנו האפשרות לבחור לטווח הארוך, נבחר באפשרויות אלו. הקומדיה והגירוי מהאלקטרודה מקבילים למכירת סוף העונה שגורמת לנו לחרוג מהתקציב, בכדי להשיג ריגוש ותחושה חיובית בטווח הקצר.

 

רבים מהאנשים המעוניינים בניהול תקציב, מוצאים את עצמם מתפתים ברגע האמת וחורגים מהתכנון. כמו בדיאטה, גם בניהול תקציב, לעיתים הצורך בהנאה מיידית פורץ את הסכר, ומחריב בדרכו את שהושג עד כה.

 

אחת הסיבות שמקשות עלינו לנהל תקציב כפי שהיינו רוצים, היא הנטייה שלנו לפעול דרך הרגש. במשך שנים ארוכות מודל "האדם הרציונלי" היה זה שהנחה את הכלכלה ואת הכלכלנים. מחקרים פורצי דרך שנעשו בתחום קבלת ההחלטות, הראו כי האדם אינו רציונלי כלל, אלא נוטה לקבל את החלטותיו על בסיס רגשי בעיקר.

 

מצב הרוח שלנו הוא מכשיר חיזוי להוצאות שלנו, שכן כאשר אנו שמחים או מדוכאים אנו נוטים לבזבז ולפצות או לפנק את עצמנו יותר מאשר במצב בו איננו חווים רגש חזק. הרצון שלנו שלא לאכזב את הילדים יגרום לנו לחרוג עבורם מהסכומים אותם הקצנו, והחשש מעימות בזוגיות יגרום לנו שלא לדבר על כסף.

 

הבשורה הטובה היא שהרגש יכול גם לפעול כמנוע ליצירת שינוי כלכלי. כאשר אנו מרגישים כי איננו יכולים להתמודד יותר עם המצב הכלכלי שלנו, אנו נטה לבצע פעולות שישפרו את המצב כגון החלטה על ניהול תקציב. בכדי לנצל את המומנטום ליצירת שינוי אמיתי, עלינו להבין כיצד הרגש משפיע על ההחלטות שלנו ולבחון דרכים שיסייעו לנו להלחם בצורך בריגוש מיידי.

 

תקציב ודיאטה - שתי החלטות שדורשות תכנון מדוקדק

הסביבה שבה אנו חיים משפיעה גם היא על ההחלטות שלנו. גם אם אנו מעוניינים לנהל תקציב, יתכן שלא נעמוד בכך כאשר נראה כי כל השכנים משדרגים את הרכב, הטלוויזיה והסלולר, בכדי לא להישאר מאחור. ההתנהגות של הסביבה הקרובה משפיעים עלינו בחוזקה, והראיה הכי טובה לכך היא שגם אנשים הגונים ושומרי חוק השתתפו בביזת החנויות בלונדון וזנחו באותו הרגע את ערכיהם.

 

גם הילדים ובני הזוג שלנו הם אחרים שמשפיעים על ההחלטות שלנו, שכן חשוב לנו להרגיש שייכים ואהובים. אם מבחינתנו הצבת גבולות תשים אותנו בפוזיציה שלילית מול הילדים או בן הזוג, ותדרוש מהם ויתורים, נחוש בתחושה שלילית וסביר להניח שנחזור בנו מהחלטות ניהול התקציב לטובת החזרת האווירה הנעימה לכאורה.

 

אז איך בכל זאת שומרים על ההחלטה לנהל תקציב? ההחלטה על ניהול תקציב דומה להחלטה על דיאטה. בכדי שתי ההחלטות הללו יצאו לפועל, עלינו לא רק להכריז עליהן, אלא גם להתכוון לכך על ידי עשיית מעשה. בכדי לצאת מאזור הנוחות שלנו ולפעול אנחנו נדרשים לזעזוע – טלפון מהבנק או בדיקות שחורגות מהנורמה, שיוציאו אותנו מתוך השאננות שלנו.

 

אם נמאס לנו להבטיח לעצמנו ולא לקיים, עלינו להתחיל בבירור מידת המחויבות שלנו. עלינו לשאול את עצמנו האם אנו באמת מחויבים לנהל תקציב, האם אנו מוכנים להתאמץ בכדי שהשנה הבאה עלינו לטובה תהיה שונה. המבחן למחויבות הינו אחד- מבחן התוצאה בו השאלה החשובה היא האם תרגמנו את הרצון לעשייה ארוכת טווח?

 

מחויבות כוללת תכנית פעולה ברורה ומטרה חזקה, החלטה שיש בה כוונה אמתית לעשייה. בכדי לעמוד בהתחייבויות שלנו עלינו לבחור להשקיע את הזמן והמשאבים גם כאשר ההשקעה מגיעה על חשבון משהו אחר, ורק אז נוכל להצליח. בכדי להתחיל מהלך משמעותי עלינו לגייס מימד של דחיפות וכן את הסובבים לנו. בבית שבו יש ממתקים רבים קשה יותר לנהל דיאטה, ובבית בו האחרים אינם מתנהלים כלכלית לא ניתן לנהל תקציב.

 

אם גייסנו מספיק מוטיבציה ואת בני המשפחה, אנו נמצאים צעד קרוב יותר לעשיית השינוי המיוחל, אבל חשוב להבין שיהיה עלינו להתגבר על נקודות משבר בדרך.

 

היזהרו משאננות

גם אם שמרנו על תקציב או דיאטה במשך חודשים שלמים, הזמנה אחת לחתונה יכולה להוציא אותנו מאיזון – או שנאכל יותר מהרגיל או שנוציא יותר משתכננו, ונשבר. עלינו להבין כי בכל דרך ארוכה בה נבחר אנו צפויים למעוד, אך ההחלטה החשובה יותר היא מה עושים מכאן. הבחירה בין להפסיק את ההתקדמות לבין להמשיך ולנסות להגיע ליעד היא שלנו, ועלינו לבחור נכון.

 

פט ריילי, כותב הספר "הצוות המנצח" אמר כי הקרב הקשה ביותר לניהול לאחר מלחמה גדולה הוא ההתקלות הקטנה הראשונה במערכה הבאה, וסכנה נוספת האורבת לנו בדרך היא שובה של השאננות. לאחר שהצלחנו לשמור על עצמנו בגבולות התקציב והתפריט, אנו מסירים את הידיים מהמושכות ושוקעים לתחושת הניצחון המתוקה. ללא שמירה על המוטיבציה ועל תחושת הדחיפות, הדרך לעלייה במשקל ובהוצאות קצרה מדי. בכדי לשמר את תחושת הדחיפות גם כאשר הגענו אל היעד, אנו יכולים לקבוע לנו מטרה ארוכת טווח חדשה. כך למשל, אם הגענו לסגירה של המינוס, נשאף להגיע לחסכון בגובה מסוים תוך מספר קטן של שנים.

 

גם קביעה של כללים וחוקים הממסדים את השינוי, מאפשרת לנו לשמר את מה שהושג בעמל רב. כך למשל החלטה על פגישת ניהול תקציב אחת לשבוע, תבטיח כי החריגות בדרך יאותרו וכי השאננות לא תוכל להכריע אותנו. חלק מהאנשים שבוחרים לרדת במשקל עושים זאת באמצעות בחירה בקבוצה של שומרי משקל נוספים ופיקוח מדריכה. הדיווח השבועי מחייב אותם לשמור על התפריט לאורך זמן, והביקורת מצד איש הסמכות מאפשרת להם להצליח טוב יותר בדיאטה. גם בניהול תקציב ניתן לאמץ מודל דומה ולאפשר ליועץ כלכלי לפקח על ההתקדמות שלנו.

 

היכולת לבצע שינוי מהותי בהתנהלות קיימת בכל אחד מאיתנו. כאשר אנו מזהים את האלמנטים שחוסמים אותנו אנו יכולים להתגבר עליהם וליצור שינוי אמיתי ויעיל לטווח הארוך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גיל אורלי
קניות. הצורך בהנאה מיידית פורץ את הסכר
צילום: shutterstock
מומלצים