שתף קטע נבחר

הארנק נשאר בבית: המלצות לאתרי טבע בחינם

לא חייבים להוציא הון על אטרקציות: גם טיול בטבע יעשה היטב את העבודה. כמה הצעות לבילוי חינם בטבע לכל המשפחה, כפי שפורסמו במוסף "מסלול" של "ידיעות אחרונות"

>>> כל המסלולים והאטרקציות בסוכות

 

מרוב פסטיבלים ואטרקציות, אנחנו נוטים לפעמים לשכוח את המהות של הטבע: נטו, בלי פעלולים, זיקוקי דינור ומכונות להפרחת בועות סבון. לא נראה לכם הגיוני? תעשו ניסוי: העמיסו את הילדים על הרכב, תפסו פינה בוואדי שחורש מצל עליו או לצד מעיין נובע במדבר, וקחו זמן. הבטחה שלנו: גם אחרי כמה שעות לא תשמעו אפילו "משעמם לי" אחד. כי ילדים יודעים שטבע זה טוב. קבלו כמה הצעות לטיולים, ללא עלות.

 

עוד בערוץ התיירות:

  

רכס בשנית: פריחות ונופים 

רכס בשנית במזרח רמת הגולן מציע מסלול משפחתי קצר שיוצר חבילה נהדרת של נוף מרהיב שנמתח לעבר המרחבים הבזלתיים של רמת הגולן, מפגשים אקראיים עם בעלי חיים (יש סיכוי שתראו צבאים מרחוק‭,(‬ שיטוט מענג ביער של אלוני התבור, ולפעמים פריחות יפות של פרחי סתוונית החורש והחלמוניות, שצצות לרגע ומיד חוזרות לתרדמתן העמוקה עד הסתיו הבא. המסלול הקל נמשך כ‭4-‬ ק"מ, והוא מתאים לכל המשפחה.

 

כדי להגיע, נוסעים על כביש 87 ובצומת הבשן פונים צפונה לכביש ‭.98‬ לאחר כ‭3-‬ ק"מ תבחינו מימין בסימון שבילים ירוק.

כאן תחנו את רכב האיסוף שלכם. כדי להגיע אל תחילת המסלול ממשיכים עם הכביש עוד מספר ק"מ ומגיעים לפנייה המובילה מעלה, אל הר חוזק. מחנים ליד סימון שבילים ירוק על עמודי עץ. אין לכם אפשרות להגיע בשני כלי רכב? תוכלו לעשות רק חלק מהמסלול ואז לחזור לנקודת ההתחלה.

 

מנקודת ההתחלה הולכים עם השביל בעקבות הסימון הירוק. אם החלמוניות פורחות, הן יופיעו בצהוב חלמוני כמה עשרות מטרים לאחר תחילת ההליכה. גם סתוונית התשבץ תיתן פה שואו יפה בגווני ורוד. הישארו כל העת על המסלול הירוק. רגע לפני סיום הטיול תוכלו להבחין בשרידו של הכפר הצ'רקסי ג'ויזה, ולידו מעיין עם אותו שם.

 

הר תבור: תצפיות ומרחבים  

אחד הדברים היפים בהר תבור הוא לאו דווקא ההר עצמו, אלא הנוף שעוטף אותו. על הסצנות הציוריות הללו, של מרחבי הגליל, תוכלו להציץ בזכות מסלול הפסגה המעגלי שעל ראש ההר. אחרי שתסיימו לבקר בכנסיות שעל פסגתו, מגיע הזמן לאתנחתא בטבע, בדמות סיבוב על ראש התבור.

הנוף מפסגת הר תבור  (צילום: טלי חרותי סובר) (צילום: טלי חרותי סובר)
הנוף מפסגת הר תבור (צילום: טלי חרותי סובר)
 

 

דקות ארוכות של פיתולים בדרך לפסגת ההר (הגעה מכביש ‭,65‬ ממנו פונים לכיוון שיבלי) יגרמו לכם אולי להתגעגע לכביש הסרגל המשעמם והמוכר, אבל רק לשניות בודדות. כי ככל שתטפסו מעלה, יתגלו לעיניכם תצפיות נוף מדהימות ביופיין - כנראה יפות יותר מאלה שנגלו לעיניו של מרק טווין, שביקר כאן לפני כ‭150-‬ שנה.

 

הטיפוס ממשיך, ולעין נגלים נופי הגלבוע, הגלעד, הגליל, הגולן, ובימים טובים גם החרמון הרחוק. ובין לבין - שדות הקיבוצים, כפרים קטנים וכבישים צרים.

 

הפסגה לא ממש גבוהה, כ‭570-‬ מטר, אבל ההר מספק היטב את מה שמצופה ממנו. לאחר שנחנה את הרכב לא הרחק משער הרוחות, נחפש את תחילת שביל הפסגה המעגלי והקצר יחסית, המסומן בסימון שבילים שחור. כאן כדאי לתפוס פינה ולהתענג על המרחבים הנמצאים מתחתיכם.

 

נחל ציפורי: הצבע של הטבע 

במיוחד עכשיו, כאשר הרימונים בשיא בשלותם ובוהקים באדום עז, כדאי להגיע לטיול בנחל ציפורי. לגוונים הדרמטיים תוסיפו את הכחול של הנחל, את הירוק והצהוב של סביבתו - ותקבלו טיול בצבעים חיים. מעבר לכך, נחל ציפורי מציע ניתוק מהציוויליזציה בלי להתרחק יותר מדי. כל הטבע היפה והמנותק הזה מצוי במרחק נגיעה מצומת אלונים.

 

טחנת הנזירים בנחל ציפורי (צילום: מיכאל חורי , קק"ל) (צילום: מיכאל חורי , קק
טחנת הנזירים בנחל ציפורי(צילום: מיכאל חורי , קק"ל)

 

נקודת המוצא והסיום תהיה הגשר מעל ערוץ נחל ציפורי, בקצה הכביש של הכפר הבדואי כעביה (מומלץ להגיע מכביש ‭.(70‬ מכאן תוביל אתכם דרך עפר המסומנת בסימון שבילים כחול אל עין יבקע. מימיו של המעיין זורמים לבריכה מפתיעה בגודלה, שאורכה כמעט 30 מטר והיא עטורת צמחייה צפופה.

 

אם בכל זאת תרצו להמשיך, לכו מערבה עם השביל הכחול לאורך קצת יותר משני ק"מ ותגיעו אל טחנת הנזירים, טחנת קמח בעלת שתי קומות שנראית כמו טירה נושנה, ושימשה נזירים כרמליתים במאה ה‭.19-‬ היא חולשת על גדות נחל ציפורי, ועל הדרך משובצים בוסתנים ומטעים חקלאיים שלווים ומקסימים.

 

הר מירון: רואים רחוק 

חורש קלאסי, תצפיות נהדרות ואוויר צח ונקי ממש כפי שעירונים מבקשים לעצמם: אלו שלושת המרכיבים העיקריים של המסלול המעגלי שמתפתל על פסגת הר מירון. בכביש 89 פונים מזרחה בין חורפיש לסאסא, לפי השילוט המפנה לבית ספר שדה הר מירון. משם נוסעים לחניון הפסגה.

נסו ללכת סביב הפסגה. הר מירון  (באדיבות החברה להגנת הטבע) (באדיבות החברה להגנת הטבע)
נסו ללכת סביב הפסגה. הר מירון (באדיבות החברה להגנת הטבע)
 

 

השביל עצמו, שאורכו בסך הכל קילומטר וחצי, מסומן בצבע אדום. מכאן, בגובה של ‭1,208‬ מטר מעל פני הים, תוכלו לצפות לעבר הגולן, הגליל העליון והמערבי, צפת, רמת-דלתון ואפילו לבנון השכנה. והכל עטוף בחורש סבוך ואפלולי בדיוק במידה הנכונה.

 

המכתש הגדול: עם הזריחה 

טיול לא שגרתי, שכרוך בקימה מאוד מוקדמת אבל שווה את המאמץ. מדובר במפגש שונה ומיוחד עם נופי המכתש הגדול, על פני מסלול של 3 ק"מ. תזמנו את תחילת הטיול ל‭45-‬ דקות לפני הזריחה. המקום: חניון החולות הצבעוניים שבלב המכתש (בצדו הצפוני של כביש ‭.(225‬

 

מכאן חוצים בזהירות את הכביש וצועדים במקביל אליו לכיוון מזרח (מומלץ להצטייד בפנס‭.(‬ האור כבר מתחיל לעלות, ולאחר הליכה של כמה דקות תגלו סימון שבילים ירוק. מכאן מתחילה עלייה לא פשוטה, אבל הנוף מפצה על הכל בדמות המצוקים הרמים, שתצורות גיאולוגיות הפכו אותם למרתקים גם בשעת בוקר מוקדמת.

עדיף בזריחה. נופי המכתש הגדול (צילום: שמעון תמיר) (צילום: שמעון תמיר)
עדיף בזריחה. נופי המכתש הגדול(צילום: שמעון תמיר)
 

 

לאחר שמגיעים לאוכף, השביל הירוק פוגש בשביל שחור. מטפסים בזהירות עד פסגת המצוק (רק אחרי שהשמש זורחת‭.(‬ כאן עצרו: המראה מרהיב ועוצר נשימה. מנקודה זו חוזרים בחזרה בדרך ממנה באתם.

 

נחל סלוודורה: קטן ומסתורי 

לא כל נחלי המדבר חייבים להיות ארוכים עד האופק. קחו למשל את נחל סלוודורה – הוא קטן, קצר, מפתיע ובעל נופך מסתורי. רק 2 ק"מ של הליכה, אבל הנחל הקטן הזה מציע גם מפל אדיר, גם מעיין נובע, גם ים של מאובנים קדומים, וגם סיכוי טוב לפגוש בעלי חיים מדבריים, בהם יעלים, שפני סלע ועוד.

 

נקודת ההתחלה והסיום של מסלול מעגלי זה היא ליד הק"מ ה‭251-‬ בכביש ‭,90‬ בין עין גדי למצפה שלם. לאחר שתחנו את הרכב, חפשו את ערוץ הנחל עם התוואי המיוחד.

 

יורדים אל הנחל, צועדים מזרחה ומטפסים בזהירות דרך שני מפלוני סלע. עוד כמה מדרגות סלע וערוץ שמתרחב, ותגלו עושר אדיר של מאובנים.

 

מכאן הדרך קצרה עד למעיין הקטן שעץ מיוחד ניצב לצדו – עץ סלוודורה. בהמשך אתם מוזמנים להגיע עד למרגלות המפל הגבוה. ככל שתתקרבו, כך הוא ייראה מרשים יותר.

 

קאסר אל-יהוד: ארץ המנזרים  

לאחר שהיה סגור שנים רבות לקהל הרחב, נפתח לאחרונה אתר הטבילה קאסר אל-יהוד. כאן, בצפון ים המלח ועל גדות הירדן, מאמינים הנוצרים שישו הוטבל על ידי יוחנן (המטביל‭.(‬ זו הסיבה שמדי פעם, בעיקר בחג הפסחא ובחג ההתגלות, מתקיימים כאן טקסי טבילה מרשימים ומרובי משתתפים.

 

אבל לא רק הנוצרים רואים את המקום כקדוש. לפי המסורת היהודית, באזור זה חצו בני ישראל את הירדן לאחר 40 שנה במדבר. המרחב כולו מכונה "ארץ המנזרים‭,"‬ בגלל המספר הרב של כנסיות ומנזרים שנבנו בו במהלך הדורות. רובם כבר אינם פעילים, ושרידיהם נראים סוריאליסטיים. שימו לב: אי אפשר להתקרב אליהם מחשש למוקשים.

טובלים באתר. קאסר אל יהוד  (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
טובלים באתר. קאסר אל יהוד (צילום: זיו ריינשטיין)

מומלץ להגיע לאתר הטבילה, להציץ אל עבר ממלכת ירדן השכנה, ולחוש את קדושת המקום המצוי באמצע שום מקום - וזה אולי סוד קסמו.

 

אתר הטבילה נמצא מצפון לים המלח. נוסעים על כביש מספר 1 לכיוון מזרח עד לכביש עוקף יריחו. בצומת פונים צפונה לכביש 90 וממשיכים כ‭5-‬ ק"מ עד לפנייה מזרחה לפי השילוט.

 

נבי סמואל: בניחוח קדום  

נראה שגם ירושלמים רבים לא טרחו להגיע אל אחת הנקודות היפות והמסקרנות באזור, המצויה לצד שכונת רמות. גן לאומי נבי סמואל הוא מקום קטן שאליו מתמכרים באיטיות. מה יש כאן? בראש ובראשונה, מבנה שבו קבור על פי המסורת שמואל הנביא. ואנחנו מתכוונים למסורת היהודית, המוסלמית והנוצרית. בני שלוש הדתות מגיעים הנה, ונושאים תפילה.

שלוש הדתות יחד. נבי סמואל (צילום: יואב גלזנר) (צילום: יואב גלזנר)
שלוש הדתות יחד. נבי סמואל(צילום: יואב גלזנר)

 

אחרי שמואל הנביא, אתם מוזמנים להתענג על הנוף המקסים הניבט מכאן, מגובה של כמעט ‭1,000‬ מטר מעל פני הים,

וגם להתהלך בין עצי הבוסתן הקסום, שעצים קשישים ויפי מראה מתגוררים בו מאות שנים.

 

הגן הלאומי נמצא בין שכונת רמות בירושלים לגבעת זאב, וניתן להגיע אליו דרך ירושלים (שכונת רמות) או דרך כביש מספר 443 מכיוון היציאה לגבעת זאב. משם יש שילוט לקבר הנביא שמואל.

 

הטיולים דורשים הצטיידות במפות וב"סיפור דרך" מפורט. פרטים נוספים על הגנים הלאומיים ושמורות הטבע, כמו גם על אירועי סוכות המתקיימים בהם באתר ‭www.parks.org.il‬, או בכוכבית בטבע‭.*3639 :

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבט אל הר תבור
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים