שתף קטע נבחר

צילום: אבישג שאר ישוב

המתמחים: לא נחדש את המו"מ עם האוצר

ניתוחים נדחו, יולדות הופנו לבתי חולים אחרים והמשבר רק צפוי להעמיק - לאחר שהמתמחים סירבו להצעת השופטת נילי ארד לחדש את ההידברות ולחזור לבתי החולים. ד"ר אידלמן: "מי שרוצה, שיקום ויעזוב". ההחלטה על צווי מניעה - היום

387 מתמחים איבדה מערכת הבריאות הציבורית אתמול, והמשבר רק צפוי להעמיק. היום הדרמטי ביותר במשבר המתמחים הביא לעומס גדול בבתי חולים רבים, לדחיית ניתוחים רבים ולמומחים שחזרו לחדרי המיון אחרי עשרות שנים. בסופו פנתה השופטת נילי ארד למתמחים וביקשה מהם לחזור לבתי החולים: "אל תנטשו את המערכה". המתמחים סירבו הלילה (יום ג') להצעתה לחידוש ההידברות עם האוצר, והדיון הסתיים. ההחלטה לגבי מתן צווי מניעה צפויה להינתן היום.

 

מאבק המתמחים - כותרות נוספות ב-ynet

 

הדיון בירושלים, שנמשך שעות ארוכות, החל אתמול כשנודעה הצעת ראש הממשלה בנימין נתניהו להעניק תוספת שכר של אלפי שקלים לרופאים צעירים שיעבדו רק במערכת הציבורית. השופטת ארד, שהתבקשה מהמדינה לתת צווי מניעה או לפחות לחייב את המתמחים להתפטר באופן מדורג, אמרה סמוך לחצות כי "יש נכונות מצד המדינה להגיע להסכמה".

 

"אנו פונים אליכם בבקשה לא לנטוש את המערכה", אמרה ארד למתמחים, בסופו של יום בו גם הופנו יולדות לבתי חולים אחרים והפעילות במחלקות רבות צומצמה. "משא ומתן זה דבר מורכב וארוך ואנו מוכנים לסייע. אנחנו לא רוצים לתת החלטה, ואנו משוכנעים שהצדדים צריכים לדבר. זה הצעד הנכון".

 

 

"עדיף סוף רע מאשר רע בלי סוף"

על פי הערכות מפי נוכחים בדיון, ככל הנראה תדרוש נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, שהתפטרותם של 300 מתמחים, שיוגדרו חיוניים, תהיה מדורגת, ולגבי המתפטרים האחרים - לא תוציא צווי מניעה נגדם.

 

כמו כן, העריכו כי היא צפויה להמליץ להם לשוב להידבר עם האוצר תחת חסות הארגון היציג שלהם, ההסתדרות הרפואית.

 

"כל מה שעשינו היה בצורה ראויה וערכית", נציגי המתמחים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"כל מה שעשינו היה בצורה ראויה וערכית", נציגי המתמחים(צילום: גיל יוחנן)

 

לאחר שחזרו הצדדים מההתייעצות אם לקבל את הצעתה של השופטת או לא, עלה לדבר ד"ר נדב חיים, מנציגי המתמחים, שאמר: "עצוב לי כי איבדתי את המקצוע שלי. יש לי תחושה של עצבות וכאב, אבל עדיף סוף רע, מאשר רע בלי סוף. אני שלם עם עצמי. כל מה שעשינו היה בצורה ראויה וערכית".

 

"לפני הדיון חשבתי למה כל כך קשה לי להסביר מה היא רפואה ציבורית והבנתי שיש ציבור במדינת ישראל שמשתמש בה, אבל לא מקבל רפואה ציבורית כאחד אדם. לצערי, חברי הכנסת וגם האנשים שיושבים מימיני (נציגי האוצר) לא זקוקים לרפואה ציבורית. הם יכולים לבחור את הרופא שלהם".

 

המתמחים טענו: "יש כאלה שלא זקוקים לרפואה ציבורית" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המתמחים טענו: "יש כאלה שלא זקוקים לרפואה ציבורית"(צילום: גיל יוחנן)
 

"אנחנו לא ועד עובדים, והגענו למצב שלא רצינו להיות בו. כל הזמן ניסינו לשמור על המגזר שלנו, שהצליח להשיג הישג לא טוב, לדעתי. כל הדרך נתנו אמון בכל מי שאמר שיש בידו לסייע לנו, כולל מערכת המשפט וראש הממשלה, שהציעו להמתין עוד כמה ימים ועוד כסף, אך לא היתה אף הצעה ממשית. אם תמצאו דרך שבה תוכלו לתקן את המערכת בישראל, אני אהיה הראשון לשוב אליה. אם יוציאו צווי מניעה, הדבר לא יביא להידברות או משא-ומתן".

 

אידלמן: לאפשר למי שרוצה להתפטר

ד"ר ליאוניד אידלמן, שהשביתה עליה הכריז לפני יותר מחצי שנה היתה השלב

הראשון במה שהפך למשבר החמור ביותר בתולדות הרפואה בישראל, ביקש מבית הדין לאפשר למתמחים להתפטר. יו"ר ההסתדרות הרפואית אמנם חתם עם האוצר על ההסכם, שהמתמחים מתנגדים לו בתוקף, אך הבהיר כי למרות שההסתדרות מבקשת מהרופאים לא להתפטר, היא מעוניינת "לאפשר למי שרוצה כן לעשות ככה - לקום ולעזוב".

 

לדברי אידלמן, "בחודש האחרון אנחנו חיים במציאות בה השפה והקודים

השתנו. אנחנו משוכנעים שלכל רופא זכותו להחליט על עתידו המקצועי. כמעט 1,000 מתמחים הגישו מכתבי התפטרות כשההסכם עוד לא נחתם כי הם הגיעו למסקנה שהם לא רואים את עתידם במערכת. הייתה להם תקופה ארוכה לחשוב על הצעד הזה, והם הגיעו למסקנה כזו מאחר ובאקט האישי בא לידי ביטוי התסכול מהמערכת".

 

יו"ר ההסתדרות הרפואית עקץ את הטוענים לקריסת המערכת: "אנו שומעים כל העת שמדובר במערכת שלאחר ש-5% מהמתמחים עוזבים אותה היא קורסת. יש לי חדשות - הקטסטרופה הזו מתרחשת כל העת בפריפריה. אני מקווה שהרופאים המתפטרים יחזרו לרפואה הציבורית שזקוקה להם, ההסכם החדש מאפשר לכל רופא למצוא בה נישה, אני מאמין שההסכם הוא הצלה למערכת". 

 

השבר עוד צפוי להעמיק בימים הקרובים, עם התפטרותם של מתמחים נוספים מתוך ה-700 שחתמו על מכתבי התפטרות בסבב השני. אחד מהם הוא ד"ר עידו שטהל, מתמחה באורטופדיה בבית חולים רמב"ם, שעבד אתמול וסבל מהעומס לאחר נטישת חבריו. "זה היה יום קשה מבחינה אישית ורגשית", אמר ד"ר שטהל. "המחלקה הייתה עמוסה מאוד כי במהלך הלילה קיבלנו הרבה חולים שזקוקים לניתוחים. אני הייתי אחראי לבד על 30 חולים במחלקה. קשה לומר שהם מקבלים את הטיפול המקסימלי שהיינו נותנים להם ביום-יום".

 

אידלמן מחוץ לבית הדין. "ההסכם - הצלה למערכת" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אידלמן מחוץ לבית הדין. "ההסכם - הצלה למערכת"(צילום: גיל יוחנן)

 

המתמחה הסביר מדוע עבד גם אתמול: "התפטרתי מאוחר בגלל שהייתי חולה

כשכולם הגישו את ההתפטרות. אין בי טיפת כעס על החברים שהשאירו אותי לבד, אני רק יכול להצטער שלא יכולתי להצטרף אליהם מוקדם יותר, אבל ההתפטרות שלי תיכנס לתוקף בעוד יומיים".

 

עד אז ימשיך ד"ר שטהל לעבוד כמעט ללא הפסקה: "בינתיים אנחנו עושים תורנות יום כן, יום לא, ואני בטוח שבמצב הזה לא ניתן להחזיק את המיון לאורך זמן, משום שהשחיקה לעובדים תהיה גדולה. עצוב שזה המצב, עצוב שהאוצר חושב שאנחנו משחקים משחקים. אני בא ממשפחה של רופאים ובאמת כואב לי שזה פוגע בחולים, אבל צריך להבין שהמצב שהיה עד כה הוא בעייתי לא פחות ובטח פחות איכותי כשהרופא שלך שחוק ומותש".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 11/10/2011 00:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החולים סבלו. בתל השומר
צילום: עופר עמרם
המכתבים מומשו, 387 מתמחים לא התייצבו
צילום: אבישג שאר ישוב
בחדר המצב בירושלים. ניתוחים רבים בוטלו
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים