שתף קטע נבחר

האוצר יגביל דמי ניהול הפנסיה ל-1.2%

תקנות חדשות שגיבש משרד האוצר יטיבו עם החוסכים, אולם הדבר רחוק מלספק כמה מחברי הכנסת. במהלך דיון סוער בוועדת הכספים, דרש ח"כ חיים כץ להציב את הרף על 0.6%: "במצב הקיים, אחרי 35 שנה, הגופים יגבו דמי ניהול בשיעור מצטבר של 40%. את ההפסדים יגלגלו על החוסכים"

האוצר צפוי לפרסם תקנות שיגבילו את דמי הניהול של קרנות הפנסיה וקופות הגמל עד לתקרה של 1.2%. התקנות יאסרו על הקרנות והקופות להעלות את דמי הניהול שסיכמו עם העמיתים למשך שנתיים לפחות, וכן יחייבו אותן להודיע מראש על כל כוונה להעלות את דמי הניהול. כך אמר היום (ב') סגן הממונה על שוק ההון והביטוח, רג'ואן גרייב, בדיון שהתקיים בוועדת הכספים על גובה דמי הניהול, ובו שתתפו גם חברי ועדת העבודה והרווחה.

 

 

גרייב הבטיח כי התקנות יבואו לאישור הוועדה בעוד שבועות ספורים. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), אמר כי ידוע לו שהאוצר גיבש את התקנות זמן רב לפני הדיון וללא קשר אתו. "נראה כי באוצר הבינו שהמצב הקיים לא יכול להימשך", אמר. עם זאת הוא הודיע כי המלה האחרונה בעניין טרם נאמרה, וכי הדיון יימשך בזמן הקרוב.

 

במהלך הדיון הקצר והסוער הותקף האוצר בטענה כי הפקיר את הפנסיונרים והחוסכים. חברי הוועדה אמרו כי בהיותו הרגולטור תפקידו להגן על האינטרסים של העמיתים ובכוחו להגביל את הצעדים של מנהלי הגופים הפיננסיים. "דמי הניהול נגבים כאילו אין רגולטור ומיטב כספי הציבור לא הולכים למטרות לשמן הכספים נחסכו והושקעו", אמר גפני.

 

"להקפיא את דמי הניהול למשך 20 שנה"

חיים כץ (ליכוד), יו"ר ועדת העבודה והרווחה אמר: "עמלות הניהול הן שערורייה. הציבור נדרש לשלם אותן על הסכומים שחסך ונצברו בקרנות ובקופות במקום על התשואות. במצב הקיים, אחרי 35 שנה, הגופים יגבו דמי ניהול בשיעור מצטבר של 40% מחסכונות העמית. את ההפסדים יגלגלו על החוסכים - הגופים עצמם לא יפסידו".

 

כץ טען כי עלויות דמי הניהול הן בפועל 0.3%-0.5% בלבד. "התקרה שמציע האוצר אסור שתהיה גבוהה מ-0.6% - בדיוק חצי ממה שהאוצר מבקש. האוצר חייב להקפיא את דמי הניהול למשך 20 שנה אם הוא רוצה לעשות סדר. השוק הזה השתבש לחלוטין בעקבות הרפורמה של ועדת בכר, שהעבירה את הגמל והפנסיה לשוק ההון. צריך לקעקע אותה והאוצר חייב להודות בקול רם, 'טעינו ושגינו עם הרפורמה הזאת".

 

כץ הזהיר מהידרדרות מצב הגופים הפיננסיים, שבעבר קיבלו את הגיבוי של המדינה באג"ח מיועדות (לא סחירות ובריבית קבועה של 4%) והיום חלק האג"ח הזה ירד ל-30% מכספי הגופים והשאר מושקעים בשוק ההון "ומסתכנים בתהפוכות הקזינו של הבורסה".

 

"המדינה מתנערת מאחריותה"

ח"כ עמיר פרץ (עבודה) הוסיף: "בשוק המניפולטיבי הקיים לא יהיה ביטחון לגופים אם המדינה לא תחזיר את גיבוי האג"ח המיועדות ל-50% מהכספים לפחות".

 

ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה), תקפה בהקשר זה את דו"ח טרכטנברג שממליץ להעמיק את החינוך הפנסיוני; "כאילו מי שנעשק בפנסיה שלו הוא טיפש פנסיונית וצריך לחנך אותו. זו חשיבה מעוותת של המדינה שמתנערת מאחריותה למצב בהנהגת השיטה השגויה שנבעה מרפורמת בכר, ועכשיו מפקירה את אזרחיה". יחימוביץ כבר הציעה בחוק להוריד את תקרת דמי הניהול ל-1.4% ולהשיב את האג"ח המיועדות ל-70% מהכספים.

 

סגן הממונה על שוק ההון טען כי התקנות החדשות שיוגשו בחודש הקרוב "נועדו להגביר את התחרות בשוק הפנסיוני ולחזק את הצרכן בכלים שיאפשרו לו להתמודד עם המצב שגורם לו להיות לקוח שבוי, שלא נותנים לו יותר ממה שמגיע לו".

 

הוא הזכיר את הצעדים שכבר נעשו כדי לאפשר לעמיתים לעבור מקופה לקופה. ח"כ כץ הגיב: "המעבר היה רק לטובת סוכן הביטוח. אתה הרגולטור ויכולת לדפוק בראש של הקופה".

 

גרייב המשיך: "זה רק שוט לאיום. לנו ידוע שבמקרים שבהם הצרכן מרים טלפון לגוף המוסדי - מיד מורידים לו את דמי הניהול". כץ: "אלו סיפורי אלף לילה ולילה". גרייב אמר שהצעת האוצר לתקרה של 1.2% מבוססת על ממוצע דמי הניהול בשנים האחרונות, שעמד על 2%. "אנחנו הולכים לקראת החלשים בהורדה של 40% מהממוצע", אמר. כץ בתגובה השיב:"זה עדיין משדת רק את מנהלי הקופות", והוסיף, כי  ההשבה של האג"ח המיועדות, "לא עומדת כרגע על הפרק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה דמי הניהול שלכם?
צילום: shutterstock
מומלצים