שתף קטע נבחר

לא רק קוטג': צאו למחות על הרעלת האוויר והמים

העם לא דורש צדק סביבתי, וחבל: 3,000 שטחי קרקע מזוהמים בחומרים מסוכנים ורעילים המחלחלים למי השתייה, 300 בארות מים שנפסלו לשתייה ומפעלים מזהמים ליד שכונות ובתי ספר, הם רק חלק קטן מהתמונה העגומה של הסביבה בישראל. ברוח המחאה, קורא מנכ"ל אדם טבע ודין להמונים להתעורר

הדיון על צדק סביבתי מעולם לא היה בוער וקריטי יותר. די להביט בנתונים החמורים על מנת להבין, שבישראל של 2011 מצב הסביבה ובריאות הציבור כתוצאה ממפגעים סביבתיים, הינו מהחמורים ביותר במדינות העולם המערבי.

 

סביבה תחת התקפה:

 

מנתונים שיוצגו מחר (ד') בכנס צדק סביבתי של אדם טבע ודין ועיריית באר שבע עולה, כי למעלה מ-3,000 שטחי קרקע מזוהמים בחומרים מסוכנים ורעילים המחלחלים למי השתייה, כ-300 בארות מים נפסלו לשתייה רק בעשור האחרון, 10% מהאוכלוסייה הישראלית אינם מחוברים לתשתיות ביוב ושלל מפעלים מזהמים ממוקמים לצד שכונות מגורים ובתי ספר. 

 

כך, בזמן שמצוקת הדיור רק הולכת וגדלה - המדינה אינה טורחת לשקם אלפי ק"מ של קרקעות מזוהמות בשטחי תע"ש - שהיו יכולים לספק למעלה מ-30 אלף יחידות דיור לזוגות צעירים.

 

עוד עולה מהנתונים, כי יש פחות מ-1 מ"ר של שטח ציבורי, גינות ופארקים לנפש, יש פחות מ-1.5 סנטימטר של חוף רחצה ציבורי ופתוח לנפש, ונכסי טבע לאומיים השייכים לכולנו כמו ים המלח ו הכנרת הופכים לנכסים סחירים בידי בעלי ההון. 

 

אין צדק חברתי בלי צדק סביבתי

לצד הנתונים הקשים, לא ניתן להתעלם מכך שבשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות הציבורית לצורך בהגנה על הסביבה כחלק מהגנה על בריאות הציבור, איכות החיים ונחלת הכלל. הכנסת מאשרת חוקים מתקדמים כמו חוק אוויר נקי וחוק שמירת הסביבה החופית, לשם הגנה על הסביבה.  

 

לצד זאת, בתי המשפט בישראל החלו להפנים שהגנה על הסביבה הינה הגנה על איכות החיים שלנו, על בריאות ילדנו ועל הזכות האלמנטארית של כולנו לחלוקה צודקת ושוויונית יותר של משאבי הטבע. בנוסף, השר להגנת הסביבה הנוכחי, הוא אחד מהשרים הנחושים ביותר שידע המשרד להגנת הסביבה בשנים האחרונות.

 

הפער הזה שבין מצב הסביבה הקשה לבין הרצון לחולל את השינוי המיוחל עבורנו ועבור הדורות הבאים, מעיד יותר מכל על כך שהפתרון טמון בהכרה בצדק הסביבתי כחלק בלתי נפרד מצדק חברתי.

 

צדק סביבתי מתקיים כאשר קיימת שאיפה להגיע לשוויון בין כל קבוצות האוכלוסייה בהגנה מפני מפגעים סביבתיים ובריאותיים. צדק סביבתי מתקיים כאשר משאבי הטבע, פארקים וגנים לאומיים, חופי רחצה, הופכים לנגישים ופתוחים לכל רובדי האוכלוסייה, גם לאלו שידם אינה משגת לשלם דמי כניסה בכדי ליהנות מבילוי עממי בשמורת טבע כלשהי.

 

צדק סביבתי מתקיים כאשר לא מתייחסים לפריפריה כאל פח הזבל של המדינה. צדק סביבתי מתקיים כאשר משאבי הטבע הציבוריים אינם מופרטים לטובת מספר משפחות חזקות במשק הישראלי אלא מנוהלים על ידי המדינה כמשאב טבע ציבורי עבור הציבור הרחב. צדק סביבתי מתקיים כאשר המידע הסביבתי אודות מפעלים מזהמים, תכניות בניה הרסניות לסביבה ומכרזים בלתי חוקיים שעלולים להסב נזק לסביבה הופך לשקוף ונגיש לכל קבוצות האוכלוסייה.

 

הזכות לחיים בסביבה ראויה

רק הכרה בכך שהזכות לאוויר נקי, מי שתייה נקיים, חיבור לתשתיות ביוב והנאה ממשאבי הטבע מגיעים לכל אדם באופן בסיסי ושווה, תחייב הטלת מגבלות מחמירות יותר על מי שפוגע או עלול לפגוע בסביבה ובבריאות האדם.

 

על כן נכון לכלול את הזכות לחיים בסביבה ראויה ובריאה במסגרת חוק יסוד זכויות חברתיות, שיחייב את מוסדות השלטון, בתי המשפט וכל מקבלי ההחלטות בישראל, להעדיף את ההגנה על הסביבה על פני הפגיעה בה.

 

אך עד שזה יקרה, לנו כציבור אסור לשתוק ואסור להבליג על פגיעה בסביבה. בשנים האחרונות הוכיחו ועדי פעולה מקומיים כי ניתן לעצור תוכניות לבנייה על חופים וניתן להילחם על זכותנו לגישה חופשית לכנרת, לחופי הים ולפארקים. זה הזמן להירתם למאבקים הסביבתיים, לצאת לשטח, לצלם, לפנות למוקד הירוק של 'אדם טבע ודין' ושל ארגוני הסביבה האחרים, לפנות לחברי הכנסת ולשרים ולקרוא להם לטפל ולקדם את הצעות החוק הסביבתיות.

 

עד שלא נפנים שצדק סביבתי וצדק חברתי שלובים זה בזה לא יינתן מענה אמיתי לפערים בחברה הישראלית. אנו יודעים כי המחאה החברתית בקיץ האחרון הוכיחה עצמה ככלי דמוקרטי רב עצמה עבור הציבור הרחב. היא העצימה את שיח הזכויות בקרב ציבור רחב, שאינו מוכן עוד להשלים עם הפגיעה בזכויות האדם הבסיסיות שלו. כזו היא גם הזכות לחיים בכבוד בסביבה ראויה ובריאה.

 

הכותב הוא מנכ"ל "אדם טבע ודין"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרקע מזוהמת. מכת מדינה
צילום: המשרד להגנת הסביבה
עו"ד עמית ברכה
צילום: באדיבות אדם טבע ודין
מומלצים