שתף קטע נבחר

מוסקבה בוערת, "האביב הערבי" בדרך?

הבחירות לפרלמנט ברוסיה עוררו את חמתם של אלפי אזרחים, אבל נראה שמהפכה של ממש לא תהיה שם בקרוב. "זה יכול להתפתח לשם, אך כרגע זה עדיין שולי", אמר השגריר לשעבר צבי מגן - שמסמן את הבחירות הבאות כיעד. ד"ר זאב חנין: "זה יותר מודל איראני, אין למפגינים יכולת לגייס את ההמונים"

אלפי אזרחים יצאו בימים האחרונים לרחובות ברוסיה, כחלק ממפגן המחאה הגדול ביותר שראתה המדינה הקומוניסטית לשעבר בשנים האחרונות, בעקבות הבחירות לפרלמנט - שלטענתם היו נגועות בשחיתות. בשבת צפויה המחאה להגיע לשיא, לאחר ש-20 אלף איש אישרו את הגעתם להפגנת ענק מחוץ לקרמלין. אחרי תוניסיה, מצרים, תימן וסוריה - האם ה"אביב הערבי" מגיע גם לרוסיה?

 

מהומות ברוסיה - הכתבות האחרונות:

פוטין מאשים: ארה"ב עודדה המחאה נגד הקרמלין

עוד עצורים בהפגנות ברוסיה, ארה"ב מודאגת

ליברמן נפגש עם פוטין: "הבחירות ברוסיה הוגנות"

האופוזיציה הרוסית שבה להפגין; 3 מנהיגים נעצרו

 

אם שואלים את שגריר ישראל ברוסיה ואוקראינה לשעבר, צבי מגן, התשובה היא "כן ולא". הוא העריך כי הרוח הנושבת ברוסיה תוביל בסופו של דבר להפלת השלטון, אך זה ייקח יותר מכמה שנים ספורות. "ישנן נסיבות דומות לאלה של האביב הערבי וזה יכול להתפתח לשם", אמר, "אך כרגע זה עדיין רק שולי וזמני".

 

לדברי השגריר לשעבר, לקרמלין יש כוח ויכולת כלכלית לעצור את התופעה אם תמשיך להתרחב - "וזה בלי ספק יתרחב. יש מספיק אנשים שדואגים שזה יקרה, גם מתוך רוסיה וגם מחוץ לרוסיה כמו שאנחנו רואים, מצד המערב". 

 

מפלגת השלטון "רוסיה המאוחדת" אמנם נחלשה בבחירות, אבל הצליחה לשמור על הרוב בדומה (הבית התחתון בפרלמנט). במרס 2012 יתקיימו במדינה גם בחירות לנשיאות, בהן צפוי ראש הממשלה ולדימיר פוטין לנצח בלי כל בעיות - ולשוב לתפקידו הקודם, בו כיהן בין 2000 ל-2008.

 

הצעירים רוצים דמוקרטיה 

לדברי מגן, על על דבר אחד אין עוררין: "המשטר בבעיה שעה שמישהו מצביע על הבעיות, על הליקויים, על הדרך בה הבחירות התקיימו ועל הדרך שבה פוטין שוב יחזור למשול". אם עד עכשיו הציבור קיבל באופן מסורתי את העובדה שהנהגה חזקה ואסרטיבית יותר חשובה מדמוקרטיה, "עכשיו זה מתחיל להיסדק ויש רצון לדמוקרטיה בקרב האינטלקטואלים והצעירים בסנט פטרבורג ומוסקבה שמושפעים גם מהתהליכים בעולם הגדול".

 

עם זאת, מגן מתקשה להאמין שהתהליך יצבור תאוצה לפני הבחירות לנשיאות. "יתר המועמדים מול פוטין לא אטרקטיביים, והרוב ייתן לו תמיכה. היעד הוא אולי לבחירות הבאות, עד אז ייתכן מאוד שדברים ינועו, אבל יש לזכור שיכול מאוד להיות שאז תבוא תגובה כוחנית של המשטר, שינסה לשתק את האופוזיציה בכוח - גם אם ספק אם זה יעבוד לו".

 

בינתיים, נראה שפוטין והנשיא מדבדב משחקים את משחק "השוטר הטוב והשוטר הרע". בעוד שפוטין תקף בחריפות את מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון והאשים אותה בסיוע למפגינים, הבטיח מדבדב לאזרחים שהחשדות שעלו בנוגע לבחירות ייחקרו.

 

הטעות הגדולה של המפגינים

ד"ר זאב חנין, מומחה לרוסיה במחלקה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת בר-אילן, סבור שמוסקבה לא צועדת לעברה של מהפכה. "זה יותר מודל איראני", אמר והזכיר את המהומות שפרצו ברפובליקה האיסלאמית אחרי שמחמוד אחמדינג'אד נבחר לנשיאות בפעם השנייה ב-2010.

 

"כמו באיראן אחרי הבחירות, יש כאן קבוצה יותר ליברלית שמפגינה מצד אחד", אמר ד"ר חנין, "ומצד שני גם קבוצה יותר רדיקלית ופרו-קומוניסטית, באופוזיציה, שמפגינה. גם כאן שתי אלה רואות את הבחירות כגנובות ולא צודקות".

 

מוכנים למפגינים. שוטרים מחוץ לקרמלין (צלום: AP) (צלום: AP)
מוכנים למפגינים. שוטרים מחוץ לקרמלין(צלום: AP)

 

"רוסיה גם ממש לא לקראת המהפכות הצבעוניות כמו שהיו בגאורגיה ובאוקראינה", סבור ד"ר חנין. "זה לא יקרה כי הטענות כאן הן בקו שגוי. שני המחנות הללו מחפשים תמיד איפה הליך הבחירות לא תקין, איפה גנבו ואיפה שגו בבחירות. זו טעות גדולה. עם הטענות הללו בנוגע לבחירות, שברובן היו תקינות, שתי הקבוצות הללו, שמכילות בסך הכול 10 אחוז מהאוכלוסייה, לא יכולות לגייס את ההמונים, ולבד הן לא יכולות להקים מהפכה".

 

ד"ר חנין העריך כי "במצב הנוכחי המהומות הללו לא רציניות מספיק והן ייפסקו תוך מספר ימים". עם זאת, לדבריו, לקראת הבחירות לנשיאות המהומות עלולות להתחדש וביתר שאת. הוא הזכיר גם

את השיר "בית החולים הפסיכיאטרי שלנו מצביע כולו לפוטין", ששרו מתנגדיו של ראש הממשלה: "השלטון ברוסיה קיים ברגע שהוא מכובד או אכזרי. ברגע שהוא מצחיק הוא לא שורד. לכן אני צופה שבבחירות לנשיאות נראה יותר התנגשויות".

 

יחד עם זאת, גם ב-2012 הוא לא צופה מהפכה ברוסיה. "ככל הנראה המצב הכלכלי יישאר יציב ולשלטון יהיה מספיק כסף בשביל העם, וכמו שאמרתי, עדיין מדובר רק ב-10 אחוזים מן העם", אמר ד"ר חנין. "יחד עם זאת, צריך לראות מי מהעם יתגייס גם הוא ויש לזכור שבערים הגדולות עשרת האחוזים הללו מרוכזים באחוזים גבוהים יותר. כל המהפכות ברוסיה וכן במצרים, התחילו דרך הערים הגדולות וגררו את כל היישובים". והכי חשוב, הוא הזכיר: "המשותף לכל המהפכות הוא שאף אחד לא צפה אותן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פוטין. חוזר להיות נשיא
צילום: MCT
עימותים בסנט פטרבורג
צילום: AP
מפגינים במוסקבה
צילום: AP
מומלצים